Πελοπόννησος: «Παγωμένη» η αγορά του ελαιολάδου - Η έλλειψη πράξεων πιέζει προς τα κάτω τις τιμές
Ελαιόλαδο: Άφαντοι οι αγοραστές στη Λακωνία - Χωρίς κινητικότητα και η αγορά της Μεσσηνίας
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Έλλειψη προσανατολισμού καταγράφεται στην αγορά ελαιολάδου, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ypaithros.gr, το «πάγωμα» που παρατηρείται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε μεγάλα παραγωγικά κέντρα της χώρας, συνοδεύεται το τελευταίο διάστημα και από μία τάση υποχώρησης της τιμής για τον παραγωγό.
Η εμφανής, πλέον, μείωση που καταγράφεται στην καταναλωτική ζήτηση του προϊόντος φαίνεται, τελικά, ότι έχει ασκήσει την πίεσή της και στην αγορά χονδρικής, η οποία και βρίσκεται σε απραξία. Το εμπόριο και η τυποποίηση δεν ζητούν προϊόν και οι τιμές που ακούγονται, πλέον, ακόμη και χωρίς πράξεις, δείχνουν τάση υποχώρησης. Παράλληλα, οι παραγωγοί δεν συναινούν προς το παρόν στη διάθεση ποσοτήτων, διατηρώντας την προσδοκία ανόδου –και πάλι– των τιμών, ακόμη και αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.
Οι μέρες του καθολικού Πάσχα έφτασαν, γεγονός που βάζει ούτως ή άλλως τις πράξεις σε μία σχετική αδράνεια μέχρι το πέρας της εορταστικής περιόδου, ενώ η αγορά, πια, αναμένει σε διεθνές επίπεδο τα νεότερα επικαιροποιημένα στοιχεία από την πλευρά των ισπανικών επιδόσεων, την όποια κινητικότητα στο προϊόν φέρει η εορταστική περίοδος κι έπειτα η έναρξη της τουριστικής σεζόν, αλλά και τις εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά, που θα έρθουν αργότερα. Ωστόσο, οι προσδοκίες, όσο προχωρά ο καιρός και καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και η αυξημένη τιμή του προϊόντος έχουν δημιουργήσει πρωτόγνωρα δεδομένα και για τους καταναλωτές, αρχίζουν και λιγοστεύουν, με τις πιο ψύχραιμες φωνές να ελπίζουν σε μία ομαλή ροή της αγοράς για το προϊόν και την τιμή.
Στον αντίποδα έρχεται η αισιοδοξία που διατυπώνεται, σε αρχικό επίπεδο, ως προς τη νέα παραγωγή, με βάση τις πρώτες εικόνες ανθοφορίας. Οι συνομιλητές, βέβαια, επισημαίνουν ότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς μεσολαβούν κρίσιμοι μήνες ώσπου, τουλάχιστον, να δέσει ο καρπός.
Άφαντοι οι αγοραστές στη Λακωνία
Απραξία και απουσία ενδιαφέροντος αναφέρεται από συνεταιρισμούς της Λακωνίας, όπου η τελευταία πράξη που καταγράφηκε ήταν προ περίπου δεκαπενθημέρου, στον Συνεταιρισμό της Συκιάς. Το βλέμμα όλων παραμένει στραμμένο στο πέρας του καθολικού Πάσχα και σε όσα θα αρχίσει να δείχνει η αγορά μετά από αυτό, μέχρι να έρθουν και οι πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά.
Η προ 15 ημερών πράξη για τον Συνεταιρισμό της Συκιάς αφορούσε τη διάθεση 40 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,25 καθαρού από υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων, ποσότητα που έφυγε και προς την εγχώρια αγορά και προς την Ιταλία, εξασφαλίζοντας μία τιμή στο επίπεδο των 9,10 ευρώ/κιλό για τον παραγωγό. Η τιμή αυτή, από μόνη της, συνιστά μια μικρή υποχώρηση από τα 9,50 και τα 9,40 ευρώ των προηγούμενων πράξεων, προ μηνός τουλάχιστον, στην περιοχή.
Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι η απουσία ενδιαφέροντος που εντοπίζεται από την αγορά για την προμήθεια ποσοτήτων, με τον ταυτόχρονο, βέβαια, δισταγμό των παραγωγών να διαθέσουν ποσότητες από τη μικρή φετινή τους παραγωγή, προσδοκώντας υψηλότερη τιμή.
Ενδεικτική είναι η εικόνα που μεταφέρει ο πρόεδρος του ΑΣ Μεταμόρφωσης, Γιάννης Λάγγης, για την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους αγοραστές. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην απόπειρα του συνεταιρισμού προ δύο εβδομάδων να διαθέσει ένα βυτίο ελαιολάδου, εξαιρετικής ποιότητας, οξύτητας κάτω του 0,3 και χωρίς υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων, το οποίο συγκεντρώθηκε μετά από καιρό με τη συναίνεση των παραγωγών να διατεθεί, δεν υπήρξε συμμετοχή αγοραστών.
- Διαβάστε επίσης: Ελαιόλαδο: Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά
«Ίσως δεν ήρθε [κανείς] γιατί δεν μπορούσε να προσφέρει την ανάλογη τιμή, καθώς είχαμε διαμηνύσει ότι δεν θα το δώσουμε σε μία τιμή η οποία δεν θα είναι σωστή», εκτίμησε, προσθέτοντας ότι η όποια προσπάθεια ξαναγίνει θα είναι πλέον, σαφώς, μετά την περίοδο του καθολικού Πάσχα κι αφού η αγορά αρχίσει να δείχνει τις προθέσεις της, όπως αναμένει η περιοχή.
«Υπάρχει ένα θέμα, δεν υπάρχει ομαλή ροή, όπως ήταν κάποτε που πωλούνταν λάδι σε κάθε δημοπρασία. Είναι πολύ λίγο το ελαιόλαδο που έχουμε κάνει στην περιοχή μας, όμως το λίγο ελαιόλαδο δεν έχει πουληθεί» συμπληρώνει, επισημαίνοντας και την έλλειψη πίεσης, καθώς και τη διστακτικότητα που διατυπώνεται από πλευράς εμπόρων.
«Όταν συζητάμε με τους εμπόρους, λένε δεν έχω τιμή, δεν μπορώ…», αναφέρει ενδεικτικά, προσθέτοντας ότι οι τιμές που ακούγονται αυτήν τη στιγμή είναι περίπου στα 8,80 ευρώ, χωρίς να έχει γίνει κάποια πράξη και χωρίς να είναι γνωστό για τι ποιότητες ελαιολάδου δίνονται αυτές.
Χωρίς κινητικότητα και η αγορά της Μεσσηνίας
Παγωμένη αγορά αναφέρεται και από την πλευρά της Μεσσηνίας. Τον τελευταίο μήνα, περίπου, «δεν υπάρχει ούτε πρόθεση αγοράς, ούτε πρόθεση μεγάλων συμβολαίων από αγοραστές του εξωτερικού, αλλά ούτε και διάθεση, προσώρας, από τους παραγωγούς να πουλήσουν, καθώς προσδοκούν μεγαλύτερες τιμές», σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρει από τον νομό ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην «Ένωση» Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος.
Κατά τον ίδιο, και στη συγκεκριμένη περιοχή εντοπίζεται μία υποχώρηση των τιμών, οι οποίες, πλέον, κινούνται σε ένα εύρος μεταξύ 8,30 και 8,70 ευρώ. Πρόκειται για τιμές που είτε αφορούν μεμονωμένες πράξεις, είτε προσφέρονται χωρίς να έχει γίνει πράξη, όπως εξηγεί, με την περιοχή να τηρεί επίσης στάση αναμονής μέχρι το πέρας του καθολικού Πάσχα, αλλά και των ενδείξεων που θα προκύψουν στην αγορά μετά από αυτό.
- Διαβάστε επίσης: Το κορυφαίο ελαιόλαδο που παράγεται στην καρότσα ενός φορτηγού
«Περιμένουν όλοι να δουν τι μεγέθη θα δείξει η ισπανική αγορά με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, αλλά και το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει ο κ. Πάζιος, επισημαίνοντας τον προβληματισμό που επικρατεί στον κλάδο, πλέον, για αυτό το πολυαναμενόμενο ξεκίνημα του τουρισμού.
Πάντως, σύμφωνα με τους συνομιλητές, η εικόνα των ελαιώνων παραμένει καλή για την ώρα, με την ανθοφορία μάλλον να ενισχύεται από τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες, σε περιβάλλον πρωιμότητας. Ωστόσο, καμία εκτίμηση για τη νέα παραγωγή δεν κρίνεται ασφαλής αυτήν τη στιγμή, καθώς το κρίσιμο διάστημα μέχρι και την καρποφορία μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους από πλευράς καιρού, που μπορεί να ανατρέψουν, όπως πέρυσι, την καλή εικόνα της ανθοφορίας.