ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. H αιφνίδια απώλεια του Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκου Ζαχαριά, συντάραξε τόσο την επιστημονική κοινότητα της Πελοποννήσου όσο και όλες τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες μέσω επιστημονικών συλλόγων, φορέων αλλά και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της χώρας εξέφρασαν την βαθιά τους θλίψη και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Αλέξης Χαρίτσης: «Η απώλεια του Καθηγητή Νίκου Ζαχαριά αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό»

O πρόεδρος της κ.ο. της Νέας Αρίστεράς κ. Αλέξης Χαρίτσης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του τονίζοντας στην σχετική ανακοίνωση τα εξής: «Η απώλεια του Καθηγητή Νίκου Ζαχαριά αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών ως κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών. Είχα την τιμή να τον γνωρίσω και να με ξεναγήσει στον χώρο του Πανεπιστημίου στην Kαλαμάτα, όπου προσέφερε πολύ σημαντικό έργο. Εκφράζω από καρδιάς τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Δήμος Σπάρτης: «Η ξαφνική είδηση της εκδημίας του γέμισε θλίψη όλους μας, τόσο την επιστημονική κοινότητα, όσο και αυτούς που είχαν συνεργαστεί μαζί του, αναγνωρίζοντας το έργο του»

O Δήμος Σπάρτης εξέδωσε συλλυπητήριο ψήφισμα στο οποίο αναφέρει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, ενόψει του θλιβερού αγγέλματος του θανάτου του Νικολάου Ζαχαριά, Διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ) Μυστρά, συνήλθε σήμερα, 22α Φεβρουαρίου 2024, ημέρα Παρασκευή, σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίασή του, και τοποθετήθηκε ομόφωνα ως εξής: «Ο Νικόλαος Ζαχαριάς, Διευθυντής κατά τα τελευταία έτη του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ) Μυστρά και επικεφαλής του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Μάνατζμεντ και Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά», του οποίου, άλλωστε, υπήρξε ο εμπνευστής, ήταν ένας ευγενής άνθρωπος κι ένας σπουδαίος επιστήμονας, μια ολοκληρωμένη, δηλαδή, προσωπικότητα, με σημαντική προσφορά και στα καθ’ ημάς.

Η ξαφνική είδηση της εκδημίας του γέμισε θλίψη όλους μας, τόσο την επιστημονική κοινότητα, όσο και αυτούς που είχαν συνεργαστεί μαζί του, αναγνωρίζοντας το έργο του».

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, σε προσωπικό του μήνυμα αναφέρει για τον θάνατο του Νικόλαου Ζαχαριά: «Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για την απώλεια του Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά. Ο Νικόλαος Ζαχαριάς υπηρέτησε με μεράκι και αφοσίωση τον ακαδημαϊκό χώρο, ως Κοσμήτορας της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ως Διευθυντής του ΙΝΕΒΥΠ Μυστρά, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό. Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και τους οικείους του».

Η Ομ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κι επίτιμη Διευθύντρια του ΙΝΕΒΥΠ κ. Γεωργία Ξανθάκη Καραμάνου, συμπάσχουσα αναφέρει:

«Έφυγε σήμερα πρόωρα από κοντά μας ένα εκλεκτό και πολύ αγαπητό μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς.

Μετά τις σπουδές του στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Ε. Μ. Πολυτεχνείου εξεπόνησε με υποτροφία μεταπτυχιακή και διδακτορική έρευνα στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» καθώς και δύο μεταδιδακτορικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (Γερμανία) και στον «Δημόκριτο». Από το 2009 που εξελέγη μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών προσέφερε έως σήμερα σημαντικές υπηρεσίες στην εκπαίδευση και στην έρευνα του Τμήματος αυτού. Δημιούργησε και εξόπλισε ένα πρότυπο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, από τα λίγα που υπάρχουν στη χώρα μας. Δημοσίευσε μεγάλο αριθμό πρωτότυπων εργασιών οι οποίες τον καθιέρωσαν ως ένα διακεκριμένο ερευνητή στον τομέα του. Διετέλεσε επιτυχημένος Πρόεδρος του Τμήματος αυτού και Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.

Ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ) στον Μυστρά προώθησε ουσιαστικά την όλη λειτουργία του σημαντικού αυτού κέντρου πολιτισμού στην Πελοπόννησο. Είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του πρωτοποριακού Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Μάνατζμεντ και Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά», το οποίο λειτουργεί με αθρόα προσέλευση μεταπτυχιακών φοιτητών στον χώρο του ΙΝΕΒΥΠ στον Μυστρά.

Ο Καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς ήταν ένας εξαιρετικά δημιουργικός άνθρωπος, με ευγένεια ήθους, πολυδιάστατες δραστηριότητες και σημαντική προσφορά σε πολλούς τομείς της τοπικής κοινωνίας. Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή και το παράδειγμά του πρότυπο για όσους τον γνώρισαν και τον εξετίμησαν».

Ινστιτούτο Σπάρτης: «Συνεργαστήκαμε με τον αείμνηστο Καθηγητή Νίκολαο Ζαχαριά και πάντα τον βρήκαμε πρόθυμο αρωγό και υποστηρικτή των πρωτοβουλιών του Ινστιτούτου Σπάρτης»

To Ινστιτούτο Σπάρτης σε σχετική συλλυπητήρια δήλωση του αναφέρει: «Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς, που έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας, υπήρξε πολύτιμος υπηρέτης της επιστήμης και της έρευνας και ακούραστος υποστηρικτής πρωτοβουλιών διάχυσης της γνώσης και ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας! Ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας του Βυζαντινού Πολιτισμού, του γνωστού μας ΙΝΕΒΥΠ στον Μυστρά, το είχε μετατρέψει στον φιλόξενο χώρο ανάπτυξης επιστημονικών προγραμμάτων και φιλοξενίας φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Παράλληλα, όμως , ήταν εκείνος που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του ΙΝΕΒΥΠ για κάθε είδους πρωτοβουλία που θα συνέβαλε στην διάδοση της ιστορικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής γνώσης και στην καλλιέργεια του πνεύματος.

Το Ινστιτούτο Σπάρτης εκφράζει την βαθύτατη λύπη του για την πρόωρη απώλεια ενός ανθρώπου , ενός επιστήμονα που είχε πολλά να δώσει ακόμα στην επιστημονική κοινότητα και στο κοινωνικό του περιβάλλον. Συνεργαστήκαμε με τον αείμνηστο Καθηγητή Νίκολαο Ζαχαριά και πάντα τον βρήκαμε πρόθυμο αρωγό και υποστηρικτή των πρωτοβουλιών του Ινστιτούτου Σπάρτης. Το κενό που αφήνει θα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί τόσο στο πεδίο της δράσης όσο και στις δικές μας συνειδήσεις. Ευχόμαστε στην οικογένειά του να αντιμετωπίσει με δύναμη και γενναιότητα την μεγάλη απώλεια,όπως και εκείνος με γενναιότητα υπέμεινε την δοκιμασία του».

ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π: «Ο εκλιπών ανέλαβε πληθώρα πρωτοβουλιών, προκειμένου να προσδώσει αίγλη και κύρος στο εν λόγω ίδρυμα»

To Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) με έδρα τον Βυζαντινό Μυστρά, εξήρε την προσφορά και το επιστημονικό έργο του Νίκου Ζαχαριά, σημειώνοντας: «Διά του παρόντος ψηφίσματος το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) που εδρεύει στο Μυστρά Λακωνίας εκφράζει την ανείπωτη οδύνη του για την αδόκητη εκδημία του Διευθυντή του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. και Καθηγητή Αρχαιομετρίας, Περιβαλλοντικής και Πολιτισμικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Νικολάου Ζαχαριά.

Ο εκλιπών υπηρέτησε ευδοκίμως επί έτη ως Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π., καθώς επίσης ανέλαβε πληθώρα πρωτοβουλιών, προκειμένου να προσδώσει αίγλη και κύρος στο εν λόγω ίδρυμα. Ο αγαπητός συνάδελφος Νικόλαος Ζαχαριάς έως τα τέλη της ζωής του κατέβαλλε αδιακόπως επίμοχθη προσπάθεια, με στόχο να ενισχύσει κάθε δράση που θα αποσκοπούσε στην προβολή και προώθηση της επιστημονικής έρευνας, της σχετικής με τον βυζαντινό πολιτισμό και ευρύτερα με τον ελληνικό πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις.

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απευθύνουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του αείμνηστου εκλιπόντος».

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π., Καθηγητής Ανδρέας Γ. Μαρκαντωνάτος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Ζυμή, Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Ξανθοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Κουρή.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις