ΣΠΑΡΤΗ. Η κατασκευή και η δημιουργία ενός δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου στη Σπάρτη, αποτελεί ένα πάγιο ζωτικό αίτημα, το οποίο πέραν την χρηστικότητας θα αναβαθμίσει καθοριστικά σε επίπεδο αθλητικών υποδομών και εγκατάστασης, τα αθλητικά σωματεία, τους συλλόγους και θα αλλάξει τη λειτουργικότητα της πόλης.

Ο τόπος κατασκευής και έδρας του κλειστού γυμναστηρίου τα τελευταία χρόνια, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, με τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Σπάρτης κ. Χρήστο Πλειώτα ο οποίος έχει μελετήσει επισταμένως το όλο θέμα, να απαντά στο Notospress.

H περίοδος της δημοτικής αρχής Δούκα

«Πρόκειται για ένα έργο του οποίου η μελέτη είχε ανατεθεί και η οποία είχε γίνει σε δημοτικό οικόπεδο κλπ και με υπάρχοντα «ζεστά χρήματα» που θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί. Ένα έργο που η δημοτική αρχή Δούκα ενώ αυτή το είχε προτείνει, τελικά το πήρε πίσω. Ένα έργο που ήταν ιδέα του τότε αντιδημάρχου και τωρινού Δημάρχου κ. Μιχάλη Βακαλόπουλου.

Στο Αφυσσού, σύμφωνα με τα λεγόμενα της προηγούμενης δημοτικής αρχής επρόκειτο να κατασκευαστεί Κλειστό Γυμναστήριο - συνολικού προϋπολογισμού 818.000€ -, σε υπάρχον οικόπεδο που βρίσκεται εντός των ορίων της κοινότητάς μας, εκτάσεως 2.737,64 τμ. το οποίο αποκτήθηκε δυνάμει του υπ’ αριθμ. 14265 της 17-10-1986, που νομίμως μετεγγράφη στο Υποθηκοφυλακείο του Δήμου Σπάρτης, τόμος 200 αρ. 61 της 24-10-1986, έχων Κ.Α.Ε.Κ. 300300802011».

Ένα έργο ενταγμένο στα Τεχνικά Προγράμματα

«Πρέπει να τονιστεί ότι το έργο της κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου που ήταν στο σχεδιασμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής, είχε εγγραφεί στα τεχνικά προγράμματα των ετών: 2020 2021 και 2022. Γι αυτό από το έτος 2020 γίνονταν πολλές επισκέψεις στο Αφυσσού από τον τότε κ Δήμαρχο, τις/τους τότε κκ Αντιδημάρχους, τους τότε κκ συνεργάτες και τους κκ μελετητές. «Τα λεγόμενα και τα ταξίματα ήταν πολλά στο χωριό». Ξαφνικά το έτος 2022 η τότε δημοτική αρχή, «άλλαξε σκεπτικό».

Έτσι λοιπόν σύμφωνα και με την απόφαση αριθμ.149/28-09-2022 και με ΑΔΑ Ψ3ΟΜΩ1Ν-0ΦΝ του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης αποφασίστηκε η κατάργηση του έργου του Κλειστού Γυμναστηρίου και προτάθηκε στο ανωτέρω οικόπεδο η κατασκευή ανοικτού γηπέδου 5Χ5, αρχικού προϋπολογισμού 100.000€ περίπου (ο οποίος ύστερα από αναμορφώσεις έφθασε στο ποσό των 120.000€ περίπου). Στην ανωτέρω απόφαση μπορούμε να ενημερωθούμε για την μελέτη που αφορούσε το κλειστό καθώς και να αντλήσουμε πολλές και άλλες χρήσιμες πληροφορίες».

Οι χώροι κατασκευής για 5Χ5

«Η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Αφυσσού αποτελούσε πρόταση του τότε Αντιδημάρχου και σημερινού Δημάρχου Σπάρτης κ. Βακαλόπουλου, καθώς και άλλων Δημοτικών Συμβούλων. Μια τέτοια κίνηση θα αξιοποιούσε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ίσως το μοναδικό μεγάλο δημοτικό οικόπεδο που βρίσκεται «μια ανάσα» από την πόλη της Σπάρτης. Οικόπεδα ή χώρους για κατασκευή 5Χ5 μπορούν ίσως εύκολα να βρεθούν, οικόπεδο μεγάλης ή ικανής έκτασης πλησίον της πόλης, θεωρώ δύσκολα.

Λέμε «μια ανάσα» από την πόλη της Σπάρτης διότι πλέον με την ύπαρξη της νέας γέφυρας το εν λόγω οικόπεδο απέχει ίδια περίπου απόσταση με το Πάρκο Γουδέ από το κέντρο της Σπάρτης. Άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί το όλο θέμα και να επανέλθει ο Δήμος Σπάρτης στην αρχική ιδέα, δηλαδή στο εν λόγω δημοτικό οικόπεδο να διαγραφεί το έργο της κατασκευής γηπέδου 5Χ5 και να εγγραφεί η κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου».

Η Σπάρτη έχει μόνο ένα Κλειστό γυμναστήριο

«Ο Δήμος Σπάρτης, είναι ο μοναδικός μητροπολιτικός Δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που διαθέτει μόνο ένα κλειστό. Αρκεί να κοιτάξουμε τι συμβαίνει στις γύρω πρωτεύουσες των μητροπολιτικών Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Τρίπολη, Άργος, Ναύπλιο, Κόρινθος) ή και στους άλλους Λακωνικούς Δήμους.

Είναι σίγουρο ότι ο Δήμος μας και ιδιαίτερα η πόλη χρειάζεται από τη μία βελτίωση των υπαρχόντων αθλητικών υποδομών αλλά και την κατασκευή νέων. Στο Αφυσσού λοιπόν, σύμφωνα με την δημοτική αρχή κ. Δούκα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί: κατασκευή μικρής αθλητικής εγκατάστασης τύπου Δ΄ και ειδικότερα, κλειστού γηπέδου αθλοπαιδιών καλαθόσφαιρας (basketball) – πετοσφαίρισης (volleyball), με σύστημα στέγασης λυόμενη διπλή αεροφερόμενη μεμβράνη (1+1) (air supported structure), υψηλού ενεργειακού δείκτη, χωρητικότητας 200 θεατών, σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου Σπάρτης, που ευρίσκεται εντός των ορίων του οριοθετημένου οικισμού Αφυσσού».

Ο ρόλος των παρόχθιων αναξιοποίητων περιοχών του Ευρώτα

«Η κατασκευή του μικρού κλειστού στο Αφυσσού θα έλυνε πολλά προβλήματα και θα ανταποκρινόταν άμεσα, στα σημαντικά προβλήματα έλλειψης αθλητικών υποδομών της πόλης και εν γένει του Δήμου. Παράλληλα η κατασκευή του «μικρού κλειστού» στη συγκεκριμένη περιοχή με την υπάρχουσα «νέα γέφυρα», με την αναμενόμενη μελέτη της αναβάθμισης των παρόχθιων περιοχών του Ευρώτα («Μελέτη ανάδειξης τμήματος ποταμού Ευρώτα από παλαιά γέφυρα έως παραπόταμο Κνακίωνα») αλλά και της μελέτης για τη σύνδεση του αστικού ιστού μεταξύ των δύο γεφυρών, με πεζοδρόμιο και φωτισμό, και την μελέτη νέας εισόδου στο Αφυσσού (από την Περιφέρεια Πελοποννήσου) θα αναβάθμιζε ποιοτικά την όλη περιοχή και θα την συνέδεε κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, ιστορικά αλλά και ουσιαστικά με την πόλη της Σπάρτης.

Στις παρόχθιες περιοχές του Ευρώτα, στο πλαίσιο της ανάδειξής του θα μπορούσαν να προβλεφθούν και να κατασκευαστούν και υποδομές για ανοικτού τύπου αθλήματα όπως γήπεδα 5Χ5, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, μπιτς βόλει κλπ. με τα οφέλη και τα αποτελέσματα να είναι πολλαπλά και συνδυαστικά».

Η στάση της παρούσας δημοτικής αρχής Βακαλόπουλου

«Έτσι η τότε δημοτική αρχή του κ. Πέτρου Δούκα στέρησε από τη ζωή μας αυτό το μικρό κλειστό στο Αφυσσού αλλά και άλλα έργα δρομολογημένα όπως: η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του κλειστού γυμναστηρίου, η κατασκευή νέου ταρτάν στο στάδιο Σπάρτης, η κατασκευή στεγάστρου στο κολυμβητήριο, κλπ. Αυτά τα έργα ήταν είτε δρομολογημένα είτε ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα είτε χάθηκαν είτε καθυστερούν απελπιστικά να γίνουν με κίνδυνο απένταξης της χρηματοδότησής τους..

Δυστυχώς η δημοτική αρχή του κ. Πέτρου Δούκα, ακύρωσε τον ίδιο της τον εαυτό, διότι δεν πραγματοποίησε την κατασκευή του μικρού κλειστού στο Αφυσσού πετώντας ακόμα μία φορά πάλι την μπάλα στην εξέδρα και επενδύοντας και πάλι στο τίποτα! Σήμερα λοιπόν ακούγεται ότι ο νέος Δήμαρχος κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος επανέρχεται στην αξιοποίηση του υπάρχοντος δημοτικού οικοπέδου με την κατασκευή μικρού κλειστού Γυμναστηρίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Notospress η επικρατούσα θέση είναι η δημιουργία Κλειστού χώρου πολλαπλών εκδηλώσεων στον Α’ Γυμνάσιο – Λύκειο Σπάρτης ενώ έντονη είναι και η θέση του Σπαρτιατικού ΓΣ για μεγάλο Κλειστό στο οικόπεδό που έχει παραχωρήσει στον δήμο απέναντι από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις