ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Ο Σύλλογος Εστίασης Καλαμάτας, έστειλε δύο επιστολές για τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, προς τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καλαμάτας, τους Βουλευτές του νομού αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών κ. Χατζηδάκη. Στις παρακάτω επιστολές τους οι επαγγελματίες της εστίασης, θέτουν μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το παραλιακό μέρος των καταστημάτων και την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:

Για τους Αιγιαλούς

«Παρακαλούμε όπως προασπίσετε τα δίκαια αιτήματα μας, διαφορετικά θα πρέπει να ξεχάσετε κάθε φωτογραφία με τραπέζι και καρέκλα δίπλα στο κύμα. Όλο αυτό το μαγικό σκηνικό που διαφημίζει την χώρα μας στην κεντρική διαφημιστική καμπάνια, θα πρέπει να γίνει ανάμνηση. Στην πραγματικότητα με αυτό το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας που θεσπίζετε είναι ανέφικτο να δημιουργηθούν εικόνες σαν αυτή. Τα κρίσιμα σημεία τα οποία χρήζουν παρέμβασης, ώστε η εστίαση να έχει ισότιμη και βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα στον Αιγιαλό είναι:

1) Aλλαγή στα 3 μέτρα από τα 4 μέτρα κάθετα από την ακτογραμμή, ώστε να αδειοδοτηθούν και οι επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται σε μικρές παραλίες.

2) Απόσταση μεταξύ των παραχωρούμενων τμημάτων όμορων επιχειρήσεων: Τα 6 μέτρα να παραμείνουν όταν τα όμορα καταστήματα δεν εφάπτονται μεταξύ τους. Στην περίπτωση εφαπτόμενων όμορων καταστημάτων να γίνουν 3 τα μέτρα (όσα και κάθετα απο την ακτογραμμή). Τα 3 μέτρα είναι αρκετά για να υπάρχει ελέυθερη πρόσβαση στην ακτογραμμή. Το μέτρο αυτό είναι κρίσιμο για χιλιάδες επιχειρήσεις που εφάπτονται και δεν έχουν μεγάλη πρόσοψη καταστήματος.

3) Άρθρο 11 Στην παρ.3 και 4 υπάρχει εξαίρεση για τα ξενοδοχειακά καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Προτείνουμε στις αντίστοιχες περιπτώσεις των παρ. 3 και 4 να εξαιρεθούν και τα κατασ΄τηματα εστίασης. Σε κάθε περίπτωση την δυνατότητα απευθείας παραχώρησης έως 500 τ.μ. να την έχουν ανεξαρτήτως προβολής τα καταστήματα εστίασης σε συνδυασμό με το ελεύθερο τουλάχιστον 50% του εμβαδού της παραλίας.

Δυστυχώς οι εξαιρέσεις των ακραίων παραβατικών συμπεριφορών ολίγων, αδικούν τον κανόνα πολλών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό. Το νομοσχέδιο αν ψηφιστεί χωρίς τις προτεινόμενες αλλαγές, θα συρρικνώσει την επιχειρηματική δραστηριότητα των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η επιβολή εξοντωτικών ποινών χωρίς ίσους όρους αδειοδότησης, ισοδυναμεί με κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων εστίασης.

Για την διασύνδεση Ταμειακών Μηχανών με POS

Τα χρονικά πλαίσια τα οποία έχουν στενέψει αρκετά. Τα προβλήματα με την έλλειψη ταμειακών μηχανών για εστίαση, η χρηματοδότηση μέσω voucher που είναι κλειστή καθώς και οι καθυστερήσεις από τους παρόχους στη συνδεσιμότητα έχουν καταστήσει ανέφικτη τη σύνδεση μέχρι τις 29.2.2024.

Θέλουμε να θυμίσουμε στον κ. υπουργό ότι στην εστίαση έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 30.6.2024 για την αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών με νέου κλειστού τύπου απαραβίαστου μηχανισμού. Όπου στον μηχανισμό θα προστεθεί και η έκδοση του δελτίου παραγγελίας. Η διασύνδεση μέχρι τις 29.2.2024 στην εστίαση μπορεί να επιφέρει επιπλέον χρεώσεις σε όσους δεν έχουν αντιληφθεί ότι θα πρέπει να αντικαταστήσουν την ταμειακή τους. Αφού θα συνδεθούν τώρα και να συνδεθούν και πάλι με την αλλαγή της ταμειακής τους στις 30.6.2024.

Θεωρούμε δίκαιο αίτημα η διασύνδεση με το POS στην εστίαση να μεταφερθεί στην ίδια ημερομηνία με την αντικατάσταση και να εφαρμοστεί απευθείας στις νέες ταμειακές μηχανές. Το δίκαιο αίτημα μας θα αποσυμφορήσει τους παρόχους και τους τεχνικούς και θα βοηθήσει την γρήγορη διασύνδεση των υπόλοιπων κλάδων».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις