Σωτηριάνικα: Το παραδοσιακό χωριό της Μεσσηνίας (video)
Κτισμένα στους πρόποδες του Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 350 μέτρων
ΜΑΝΗ. Τα Σωτηριάνικα είναι χωριό της Μεσσηνίας που ανήκει στον Δήμο Δυτικής Μάνης. Τα Σωτηριάνικα αποτελούνται από τρεις οικισμούς με σύνολο 149 κάτοικους. Κατά την παράδοση, το χωριό πήρε την ονομασία του από τον Σωτήρη Μενούση, τον πρώτο οικιστή του, ο οποίος καταγόταν από τα Ανώγεια της Σπάρτης, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Βαγγέλης Λουκάς, πρόεδρος κοινότητας Σωτηριάνικων.
Αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1938, υποδηλώνουν την ύπαρξη Μυκηναϊκής κατοίκησης στο χωριό. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν σε λάρνακα χρυσά κτερίσματα, όπως ένα χρυσό δίωτο κύπελλο με ανάγλυφες παραστάσεις δέντρων, ένας χρυσός αμφορέας, ένας χρυσός δίσκος, καθώς και ένα χρυσό ημικυκλικό διάδημα.
Από το χωριό ξεκινάει το περίφημο ιστορικό διατηρητέο, λιθόστρωτο μονοπάτι Μπίλιοβο που καταλήγει στα Αλτομιρά. Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε την παλαιά γέφυρα της Κοσκάρακας, η οποία αποτελείται από μία καμάρα που εδράζεται επί φυσικού βράχου και χρονολογείται κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς και την νεότερη γέφυρα της Κοσκάρακας που αποτελεί σημαντικό τεχνικό έργο.
Στο χωριό, ο επισκέπτης μπορεί να δει το παλαιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, πρόσθεσε η Βάσω Μητσέα, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Σωτηριάνικων. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι ο Πύργος των Καπετανάκηδων που δεσπόζει στον λόφο Πετροβούνι και είναι ανοικτός για το κοινό.
Τέλος, στη θέση «Μαυρίνιτσα» βρίσκεται ο ναός της Αγίας Κυριακής που χρονολογείται στα τέλη του 13ου- αρχές του 14ου αιώνα. Πρόκειται για μονόχωρο, καμαροσκέπαστο ναό, κτισμένο δίπλα σε ένα μεγάλο αλώνι, και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.