«Ιερή» διαφωνία για γάμο και τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια - Τι είπαν 4 μητροπολίτες του Μοριά
Οι Ιερές Μητροπόλεις της Πελοποννήσου, μέσω των Ιεραρχών της όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι σήμερα, διατρανώνουν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο γάμου και τεκνοθεσίας παιδιών, από τα ομόφυλα ζευγάρια
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 96 Μητροπολίτες. Οι 82 της Ιεράς Συνόδου, οι εννέα της Εκκλησίας της Κρήτης και οι πέντε των Δωδεκανήσων, που υπάγονται στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ανάμεσα τους υπάρχουν και οι επικεφαλείς των Ιερών Μητροπόλεων της Πελοποννήσου, οι επονομαζόμενες Μητροπόλεις της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος (Παλαιάς Ελλάδας). Σε ότι αφορά την κλιμάκωση διαφωνίας στο επίμαχο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, Ιεράρχες της Πελοποννήσου τάχθηκαν κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, έστω και αν αυτό έγινε σε διαφορετική κλίμακα έντασης, στην επιχειρηματολογία.
Στην γραμμή κλιμάκωσης αλλά με απόλυτη σύμπλευση στο πνεύμα και στον τόνο οι Πνευματικοί Ποιμενάρχες της Πελοποννήσου, Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Σπάρτης, Πατρών, Μεσσηνίας και Μάνης, είτε μέσω των θρησκευτικών κηρυγμάτων τους είτε μέσω της παρουσίας τους σε διάφορα τηλεοπτικά μέσα των Αθηνών και της Πελοποννήσου, έχουν διασαφηνίσει την θέση και την στάση των Μητροπόλεων τους και συνολικά της Ιεράς Συνόδου ως εκκλησιαστικό σώμα.
Το Notospress έχει υπογραμμίζει τις πιο πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις των συγκεκριμένων Ιεραρχών και τις παραθέτει, λίγες ώρες πριν την ψήφιση του εν λόγω επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή:
O Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος το προηγούμενο διάστημα σε δημόσιο κήρυγμα του είπε τα εξής:
«Ἡ Πολιτεία πρόκειται νά φέρει στή Βουλή τῶν Ἑλλήνων πρός ψήφιση ἕνα Νομοσχέδιο πού εἶναι τελείως ἀντίθετο μέ τή διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας μας, προσβάλλει τήν ἐθνική καί τήν ἀνθρώπινη ἀξιοπρέπειά μας καί ἀποτελεῖ βόμβα μεγατόνων γιά τήν ἑλληνορθόδοξη οἰκογένεια. Ἐπ΄οὐδενί μποροῦμε νά συμφωνήσουμε ὡς ποιμαίνουσα Ἐκκλησία, ἀφοῦ εἶναι ἀντίθετο μέ τήν ἑλληνορθόδοξη παράδοσή μας καί προπάντων μέ τή διδασκαλία τῆς Ἁγίας Γραφῆς, πού εἶναι ὁ Καταστατικός μας Χάρτης. Κάθε Νομοσχέδιο πού δέ συμφωνεῖ μέ τό Σύνταγμά μας, οἱ βουλευτές μας τό χαρακτηρίζουν ἀντισυνταγματικό, τό προσβάλλουν καί τό ἀκυρώνουν. Καί ἐμεῖς θά πρέπει ἔτσι νά χαρακτηρίσουμε τό ἐν λόγω φρικτό Νομοσχέδιο, πού καθιερώνει γάμο μεταξύ ὁμοφύλων, καί νά φωνάξουμε μέ ὅλη τή δύναμη τῆς ψυχῆς μας ὅτι τό Νομοσχέδιο αὐτό εἶναι ἀντιευαγγελικό καί γι΄αὐτό «πειθαρχεῖν δεῖ Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις».
Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στο δημόσιο κήρυγμα του, κατα το οποίο κάλεσε τους πιστούς σε συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου και το οποίο πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είναι αδιανόητο να σιωπήσουμε μπροστά στην επιχειρούμενη νομιμοποίηση της διαστροφής και της αμαρτίας. Δυο φύλα έπλασε ο Θεός και μόνο μέσα από το μυστήριο του γάμου μπορεί να δημιουργηθεί η οικογένεια. Είναι δικαίωμα του παιδιού να λέει μάνα, να λέει πατέρα. Λέμε όχι στη διάλυση της ελληνικής οικογένειας. Έχουμε να κάνουμε με ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, για το οποίο δεν λειτουργούμε ως αντιπολίτευση, αλλά αποτελεί καταδίκη για τα παιδιά, τα οποία «σκοτώνει» ψυχικά και πνευματικά. Αν δεν αγωνιστούμε θα βαδίζουμε από το κακό στο χειρότερο. Δυστυχώς το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί καθώς νομοθετούν ερήμην του Θεού και του λαού».
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στην τελευταία του συνέντευξη σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, ερωτηθείς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα δήλωσε:
«Όταν η οικογένεια είναι δεδομένο ότι είναι μάνα και πατέρας, ποιο πρότυπο γονεϊκό θα έχει το παιδί που θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον ομόφυλο; Όχι μόνο στον καθορισμό και τη λειτουργικότητα του βιολογικού φύλου του, αλλά και ως προς τη συμπεριφορά του. Δεν είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και ανάπτυξη αυτού του παιδιού. Τινάζεται στον αέρα ο πυρήνας της ελληνικής οικογένειας. Όταν θα δούμε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης, τότε θα καταβάλουμε ποιο είναι το λάθος.
Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Δεν σημαίνει αυτό ότι αποτελεί τον κανόνα και τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Ούτε επειδή μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, μπορεί να υπαγορεύει στην Εκκλησία τι θα λέει και τι θα διδάσκει. Η Εκκλησία έχει ορισμένες αρχές που αντλεί από την παράδοσή της και την Αγία Γραφή». Όταν ρωτήθηκε αν θα είναι δεκτός από την εκκλησία κάποιος που έχει παντρευτεί άτομο του ίδιου φύλου, απάντησε αρνητικά. «Επειδή είσαι χριστιανός, τι σημαίνει; Επειδή εγώ λέω ότι είμαι Έλληνας, μπορώ να προδώσω την πατρίδα μου; Και βέβαια είναι προδοσία», συμπλήρωσε.
Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος τόσο στα κηρύγματα του όσο και στην τακτική του εκκλησιαστική αρθρογραφία, έχει στηλιτεύσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Σε πρόσφατο άρθρο του σε γνωστό εκκλησιαστικό site αναφερόμενος στο θέμα γράφει τα εξής:
«Ὅ,τι γάμος δέν εἶναι ἁπλῶς μία δικαιοπραξία ἤ ἕνα σύμφωνο συμβίωσης ἀλλά εἶναι ἡ ἕνωση ἄνδρα καί γυναίκας, ἕνα ἱερό Μυστήριο πού εὐλογεῖ ὁ Θεός, ὡς λέγει πάλιν ἡ Ἁγ. Γραφή: «Καί εὐλόγησεν αὐτούς (ἄνδρα καί γυναῖκα) ὁ Θεός, λέγων αὐξάνεσθε καί πληθύνεσθε» (Γεν. 1,28) καί τό μυστήριον τοῦτο μέγα ἐστιν, ἐγώ δέ λέγω εἰς Χριστόν καί εἰς τήν Ἐκκλησίαν» (Ἐφεσ. 5,28). Καί ἀκόμη καταφάσκουμε τήν ἱερότητα τῆς μητρότητας καί τήν δωρεά τοῦ Θεοῦ πού εἶναι τά παιδιά, τά ὁποῖα θέλουν πατέρα καί μητέρα γιά νά μεγαλώσουν καί νά διαπαιδαγωγηθοῦν σωστά.
Ἐκπληροῦντες ἱερόν καθῆκον, ἐπιβαλλόμενο ἐκ τῆς θέσεώς μας, ἀποβλέπουμε ν’ ἀφυπνίσουμε καί νά καταστήσουμε ὑπευθύνους ἀπέναντι τῆς συνειδήσεώς τους τούς νομοθετοῦντες, οὕτως ὥστε, κατά τό δυνατόν, νά κάμνουν δεύτερη σκέψη καί νά ἀποσύρουν τό παρόν νομοσχέδιον, γιατί εἶναι ἀντίθετο μέ τίς ἐντολές τοῦ Θεοῦ καί μή εὐεργετικό γιά τήν πατρίδα μας. Ἡ γενναιότητα βρίσκεται στήν ἀπόσυρση τοῦ νομοσχεδίου καί ἡ σύνεση στό φόβο τοῦ Θεοῦ. Παράκληση διατυπώνουμε. Παραίνεση δίδουμε».