Δημιουργήθηκε Κίνημα για την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου της Πελοποννήσου
Με ανάρτησή του, το Κίνημα, μιλά για «ραγδαία δασοποίηση του ανενεργού διαδρόμου του ιστορικού σιδηρόδρομου», για «βανδαλισμούς διατηρητέων κτιρίων», για «ζημιές στις υπόλοιπες υποδομές» και για «απελπιστικές συνθήκες, στο μνημειώδες αυτό, μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, έργο».
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Κίνημα για την διάσωση και την επαναλειτουργία του ιστορικού σιδηρόδρομου της Πελοποννήσου, δημιουργήθηκε πρόσφατα.
Ήδη, έχει συσταθεί και συντονιστικό όργανο που θα «τρέξει» όλα τα θέματα της παρέμβασης που πρόκειται να κάνει το Κίνημα.
Με ανάρτησή του, το Κίνημα, μιλά για «ραγδαία δασοποίηση του ανενεργού διαδρόμου του ιστορικού σιδηρόδρομου», για «βανδαλισμούς διατηρητέων κτιρίων», για «ζημιές στις υπόλοιπες υποδομές» και για «απελπιστικές συνθήκες, στο μνημειώδες αυτό, μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, έργο».
Αναλυτικά:
«Η συντελούμενη μέρα με τη μέρα ραγδαία δασοποίηση του ανενεργού διαδρόμου του μνημειώδους, μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, έργου της σιδηροδρομικής γραμμής της Πελοποννήσου, συνδυαστικά με βανδαλισμούς διατηρητέων κτηρίων κι άλλων ζημιών, δημιουργούν απελπιστικές συνθήκες. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος σταδιακής εξαφάνισης της γραμμής και οριστικής ματαίωσης της επαναλειτουργίας της, η οποία από Κόρινθο μέχρι Καλαμάτα, παρότι ανακαινίστηκε με σημαντική δαπάνη, βρίσκεται υπό καθεστώς αναστολής λειτουργίας από το 2011.
Η επείγουσα δράση των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων και η άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη είναι πλέον παραπάνω από επιβαλλόμενη. Η διάσωση του πολύπλευρα επαναξιοποιήσιμου (οικονομικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, τουριστικά) για την Πελοπόννησο έργου αποτελεί για την κυβέρνηση μια βαρύτατη ευθύνη.
Προς την παραπάνω κατεύθυνση αλλά και για τη δημιουργία ευρείας κοινωνικοπολιτικής συμπαράταξης συστάθηκε πρόσφατα ως συντονιστικό όργανο η Επιτροπή Κινήματος Διάσωσης κι Επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου Πελοποννήσου
Αποτελούμενη από:
1. Αθανασούλη Γιάννη, πολιτικό μηχανικό συγκοινωνιολόγο
2. Βέμο Παναγιώτη, καθηγητή Μαθηματικών - ιστορικό ερευνητή
3. Γατσόπουλο Παναγιώτη, δικηγόρο
4.Γιόκαρη Βασίλη, φυσικό επιστήμονα - μηχανικό
5. Γκουτζιούλη Στέφανο, υπάλληλο του Δήμου Τρίπολης
6. Ζαχαριά Κωνσταντίνο, γιατρό - πρώην βουλευτή Αρκαδίας
7. Ζαχαροπούλου Αγγελική, δασκάλα διευθύντρια Δ.Σ. Νεστάνης
8. Θεοφανόπουλο Μιχάλη, ταμία του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Αθήνας
9.Καραμήτζο Δημήτρη, δικηγόρο
10.Κύρκο Απόλλωνα, αρχαιολόγο – μελετητή σιδηροδρόμου Πελοποννήσου
11. Μπαριάμη Βαγγέλη, μηχανικό ΥΠΕΧΩΔΕ
12. Μπρούσαλη Κωνσταντίνο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής – συγγραφέα
13. Παναγιωτόπουλο Νίκο, πολιτικό μηχανικό
14. Παπαγιάννη Νίκο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής
15. Φρεζάδου Ειρήνη, αρχιτέκτονα πολεοδόμο, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού».