Ο Γιώργος Σεντεμέντες στο Notospress: «Οι ελληνοποιήσεις βλάπτουν το ελληνικό Μέλι»
Για τα αιτήματα ζωτικής σημασίας, της ελληνικής Μελισσοκομίας μίλησε αποκλειστικά στο Notospress, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας κ. Γιώργος Σεντεμέντες
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Οι κινητοποιήσεις του κόσμου της Ελληνικής Μελισσοκομίας το τελευταίο διάστημα ακολούθησαν αυτές των αγροτών, μιας και η ελληνική Μελισσοκομία έχει και εκείνη τα δικά της αγροτικά αιτήματα. Στην Πελοπόννησο πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κινητοποιήσεις εκ μέρους των Μελλισοκόμων όλων των νομών, με κορύφωση την διαμαρτυρία έξω από την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη. ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας κ. Γιώργος Σεντεμέντες, μίλησε αποκλειστικά στο Notospress για τα αιτήματα των Μελισσοκόμων και την δέσμευση του Περιφερειάρχη κ. Δ. Πτωχού ώστε αυτά να μεταφερθούν στην κυβέρνηση.
Ο νόμος του 1934 για τα Μελίσσια και τις δασικές εκτάσεις:
«H Πυροσβεστική διάταξη απαγορεύει με έναν νόμο του 1934 την εγκατάσταση Μελισσιών και Μελισσοκομικών μονάδων σε δάση και δασικές εκτάσεις, λόγω του φόβου και του κινδύνου πυρκαγιών από τα καπνίσματα που γίνονται. Πρόκειται για έναν νόμο που επικύρωσαν οι δασάρχες εξαιρώντας τις μοναστηριακές εκτάσεις και άλλες δασικές περιουσίες. Είναι μια παράνομη απόφαση η οποία παράλληλα είναι καταστροφική για τους Μελισσοκόμους».
«Οι ελληνοποιήσεις βλάπτουν το ελληνικό Μέλι»
«Οι ελληνοποιήσεις βλάπτουν το ελληνικό Μέλι με τον τρόπο που γίνoνται. Εμείς θέλουμε το Ελληνικό μέλι να έχει προτεραιότητα και να τονίζεται ότι είναι Ελληνικό. Δεν είμαστε αντίθετοι με το εισαγώμενο μέλι, απλά αυτό οποίο ζητάμε είναι ένας έλεγχος του συστήματος εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, των ξένων προιόντων. Να σας θυμίσω ότι το 2019 είχαμε καταλήξει στην διατήρηση του ελληνικού σήματος στο μέλι, τους όρους αποθήκευσης, την ποσότητα και όλες τις νόμιμες διασικασίες».
Ο ΕΛΓΑ και η αγροτική ταυτότητα της Ελληνικής Μελισσοκομίας
«Η κλιματική αλλαγή συνολικά με τις φωτιές, τις πλημμύρες και όλα τα φυσικά φαινόμενα, επηρέασαν το προηγούμενο διάστημα το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας και κατά συνέπεια και τους Μελισσοκόμους. Ζητάμε απο τον ΕΛΓΑ την ίση μεταχείριση προς τον κλάδο μας σε ότι αναφορά τις αγροτικές αποζημιώσεις και τις ενισχύσεις. Αποτελεί η Μελισσοκομία ένα κομμάτι της ελληνικής αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας».
Η αύξηση του κόστους παραγωγής σε ετήσια βάση
«Η αύξηση του κόστους παραγωγής που έχει χτυπήσει όλη την οικονομία τα τελευταία χρόνια εκτοξεύοντας το κόστος της ενέργειας, τις πρώτες ύλες και έχει συρρικνώσει το κέρδος καθιστώντας την επιβίωση αμφίβολη, είναι κάτι που έχει χτυπήσει και την Μελισσοκομία, με τα ζαχαροζύμαρα τα οποία χρησιμοποιούμε ως πρώτη ύλη να είναι στο 24% αυτό καθιστά την επόμενη ημέρα εξαιρετικά δύσκολη. Εμείς δεν λέμε το κόστος να πάει στο 6% από το 24% αλλά ας πάει τουλάχιστον στο 13% , ώστε να μπορέσουμε να είμαστε και του χρόνου στα Μελίσσια μας».