Γράφει η πτυχιούχος Διατροφολόγος-Διαιτολόγος Αντωνία Βασιλάκου.

Ένας μήνας και κάτι μας μένει ως την ημέρα του Πάσχα. Πολλοί από εσάς έχετε ξεκινήσει να νηστεύετε. Η σημαντικότητα της νηστείας σαν θρησκευτική πράξη είναι αδιαμφισβήτητη. Κατά τη Σαρακοστή απέχουμε από το κρέας κυρίως αλλά και το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.


Η νηστεία την περίοδο της Σαρακοστής μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία, ψυχική και σωματική, αρκεί να προσέχουμε ώστε με τη διατροφή μας τις μέρες αυτές να παίρνουμε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12. Όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς και άτομα με χαμηλά ποσοστά σιδήρου και αιματοκρίτη, θα πρέπει να συμβουλευθούν το γιατρό τους για το αν θα πρέπει να νηστέψουν.

Τα οφέλη της νηστείας είναι πάρα πολλά, αφού μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, του ουρικού οξέος και κατ’ επέκταση τα καρδιαγγειακά νοσήματα και σύμφωνα με έρευνες καταπολεμά και την κατάθλιψη. Αυξάνοντας την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, προσλαμβάνουμε πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και τέλος βοηθούν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου (π.χ. παχέος εντέρου, μαστού και προστάτη).


Ένα διατροφικό μειονέκτημα κατά τη νηστεία, είναι η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Υπάρχουν όμως τρόποι να εξισορροπηθεί εν μέρει. Ο σίδηρος από τη τρόφιμα απορροφάται από τον οργανισμό μας τρεις φορές καλύτερα όταν υπάρχει στο διαιτολόγιό μας παρουσία βιταμίνης C. Έτσι είναι απαραίτητο να πίνουμε ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή να τρώμε ένα πορτοκάλι μετά από κάθε γεύμα.


Τρόφιμα που είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου είναι: μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια (τα οποία καλό είναι να τρώγονται μαζί με ρύζι π.χ. φακόρυζο ή με σταρένιο ψωμί για να έχουμε μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης), μύδια, στρείδια, ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα), ταχίνι, σουσάμι.


Πλούσια πηγή βιταμίνης β12 είναι τα θαλασσινά, τα οποία περιέχουν επίσης αυξημένες ποσότητες σεληνίου, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων που βελτιώνουν την καρδιακή και νευρική λειτουργία του οργανισμού.


Κατά τη νηστεία πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί επειδή η αίσθηση του κορεσμού γίνεται δύσκολα αντιληπτή και έτσι τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού ειδικά μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και χαλβά, ελιές, ταχίνι, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς, που είναι μεν υγιεινά, αλλά έχουν πολλές θερμίδες (λίπος) με αποτέλεσμα να παχαίνουν.


Εξαρτάται λοιπόν από εμάς να ωφεληθούμε από την περίοδο της νηστείας ή όχι. Η κατανάλωση των τροφίμων να γίνεται με μέτρο!