ΑΙΓΙΟ. Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στο Αίγιο η επέτειος της έναρξης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, του κορυφαίου προεπαναστατικού γεγονότος που πυροδότησε τις εξελίξεις για την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και το οργανωμένου επαναστατικού αγώνα στην Πελοπόννησο. Το πρωί εψάλη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Νικόλαο Αναστασόπουλο, Καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για όλους μας το γεγονός ότι εδώ και 7 χρόνια αναγνωρίστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο η τοπική μας εορτή εθνικής σημασίας, που σχετίζεται με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας που διεξήχθη από 26 έως 30 Ιανουαρίου 1821 στον τόπο μας. Έχει πλέον καταγραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στην Ιστορία ότι η Αιγιάλεια ήταν ο τόπος που φιλοξένησε τον σπόρο που γέννησε την Ελληνική Επανάσταση και επέφερε την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό. Με την ευκαιρία θέλω να θυμίσω σε όλους ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

«Οι Έλληνες δεν διακατέχονται από εγωισμούς και διχασμό»

Οι μετέπειτα εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι όταν οι Έλληνες δεν διακατέχονται από εγωισμούς και διχασμό, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες, πετυχαίνουν πάντα ό,τι το καλύτερο για την πατρίδα, για το μέλλον, για τα παιδιά μας.» Μετά την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στον Δημοτικό Κήπο Υψηλών Αλωνίων, ακολούθησε παρέλαση μαθητικών και προσκοπικών τμημάτων, καθώς και τμημάτων τοπικών συλλόγων και αναβιωτών υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Αιγίου «Ευτέρπη», της Φιλαρμονικής Ακράτας και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης», που καταχειροκροτήθηκαν από τους χιλιάδες θεατές.

Στις εκδηλώσεις της Παρασκευής, το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν: ο αρχηγός του κόμματος του κόμματος «Σπαρτιάτες» κ. Βασίλης Στίγκας, οι βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσων Φωτήλας, Σπυρίδων Τσιρώνης, Γεώργιος Ασπιώτης, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι κομμάτων της Βουλής, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις