Εργαστήρι Πολιτικής: Νέοι και αιρετοί αναζητούν λύσεις στα προβλήματα της Σπάρτης
ΣΠΑΡΤΗ. Μια αξιόλογη πρωτοβουλία για την προβολή και επίλυση θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, έχει αναλάβει η Ερευνητική Ομάδα Πολιτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σε συνεργασία με τέσσερις Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σπάρτης, δημιουργούνται ομάδες εργασίες στις οποίες συμμετέχουν αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων και στόχο έχουν να εντοπίσουν θέματα που στη συνέχεια θα επεξεργαστούν, εκτενώς, ώστε να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες εκθέτουν τις προτάσεις τους και αναζητούνται οι πιθανές λύσεις, από κοινού, με τους υπεύθυνους του προγράμματος.
Το Εργαστήρι Πολιτικής είναι ένα ερευνητικό έργο που έχει ως στόχο την ανάδειξη ενός μοντέλου συμμετοχής των νέων στην τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση, στα πλαίσια του «Καλλικράτη».
Στην τρίτη συνεδρία της ομάδας εργασίας Σπάρτης, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της λακωνικής πρωτεύουσας, συστάθηκαν οι πρώτες ομάδες εργασίας οι οποίες θα ασχοληθούν με τα τρία επικρατέστερα θέματα που απασχολούν την περιοχή: 1) Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, 2) Περιβάλλον, 3) Ανεργία.
Η κάθε ομάδα εργασίας θα παρακολουθεί το θέμα που έχει επιλέξει, με την πορεία της δράσης να αξιολογείται τακτικά από τους υπεύθυνους του προγράμματος.
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνάντηση για το Εργαστήρι Πολιτικής της Σπάρτης έχει οριστεί για το απόγευμα της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου. Συντονίστρια και υπεύθυνη του προγράμματος για τη Σπάρτη είναι η νομικός Δρ. Ευγενία Βαθάκου, η οποία περιγράφει τους αναλυτικούς άξονες του προγράμματος.
Τι είναι το Εργαστήρι Πολιτικής
Η δράση υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.
Δήμοι όπου υλοποιείται το πρόγραμμα: Σπάρτη, Τρίπολη, Επίδαυρο, Καρπενήσι
Το πρόγραμμα «Εργαστήρι Πολιτικής» έχει στόχο την ενδυνάμωση των νέων για να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία λήψης αποφάσεων στο τοπικό επίπεδο.
Περιλαμβάνει δράσεις διαβούλευσης που συντονίζονται από πολιτικούς επιστήμονες και έχουν ως στόχο την ανάπτυξη συγκεκριμένων σχεδίων δράσης που είναι εξειδικευμένα στις προτεραιότητες που θέτουν οι δημότες και τις δυνατότητες που έχει ο δήμος και οι φορείς του. Επίσης έχει στόχο την πιλοτική εφαρμογή κάποιας δράσης η οποία θα προκύψει από την διαβούλευση.
Δράσεις
1. Δημιουργία μίας «κεντρικής» ομάδας εργασίας είκοσι (20) ατόμων, στην οποία συμμετέχουν κατά το ένα ήμισυ νέοι, εκπρόσωποι φορέων νεολαίας και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, και κατά το άλλο ήμισυ αιρετοί και διοικητικοί του Δήμου. Η σύνθεση αυτή προτείνεται ως μία ισορροπημένη εκπροσώπηση, τόσο των νέων όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων της. Το σχετικά μεγάλο μέγεθος της ομάδας εργασίας αποσκοπεί ώστε η εκπροσώπηση, τόσο των νέων όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική του φάσματος των ενδιαφερόντων των φορέων και υπηρεσιών αντίστοιχα.
2. Πραγματοποίηση διαβουλεύσεων της ομάδας με την υποστήριξη της ειδικευμένης συντονιστικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων οι συμμετέχοντες θα καταγράψουν και ιεραρχήσουν τα πιο σημαντικά προβλήματα του Δήμου και θα αναζητήσουν δράσεις για την αντιμετώπισή τους που είναι εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες.
3. Ανάπτυξη σχετικού ερωτηματολογίου από το επιστημονικό προσωπικό του πανεπιστημίου και συμπλήρωση αυτού από τα μέλη της ομάδας που θα έχει συσταθεί στον Δήμο. Eπίσης, τα μέλη της ομάδας εργασίας, θα αναλάβουν να προωθήσουν το ερωτηματολόγιο και σε άλλους δημότες.
Ταυτόχρονα για κάθε Δήμο, από την αρχή της πρώτης φάσης διαβούλευσης θα αναρτηθεί το ερωτηματολόγιο και ηλεκτρονικά ώστε να μπορούν να εκφέρουν άποψη ακόμα περισσότεροι δημότες οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον δια ζώσης διάλογο που γίνεται.
4. Συλλογή και επιστημονική επεξεργασία όλων των ερωτηματολογίων και των αποτελεσμάτων του δομημένου διαλόγου από την επιστημονική ομάδα προκειμένου να αποτυπωθούν τα 3 πιο σημαντικά προβλήματα του Δήμου και ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών που θα βασίζονται στην συνεργασία των νέων και του Δήμου.
5. Σύνταξη ενός Σχεδίου Δράσης για τα 3 πιο σημαντικά προβλήματα το οποίο στην συνέχεια θα παραδοθεί στον Δήμο. Στο σχέδιο δράσης θα επισημαίνονται (α) τα αίτια και οι συνέπειες των προβλημάτων και ανάλυση τους (β) οι ενέργειες που μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις ή να επιλύσουν το πρόβλημα που έχει επισημανθεί και που είναι υλοποιήσιμες σε επίπεδο Δήμου, (β) οι ανθρώπινοι πόροι, και κυρίως αναφορικά με τη συμμετοχή των νέων και των φορέων τους, και (γ) οι υφιστάμενες ή επιθυμητές διαδικασίες οι οποίες μπορούν να πλαισιώσουν τις προτεινόμενες λύσεις.
6. Επιλογή και πιλοτική υλοποίηση μιας δράσης από αυτές που θα έχουν αναδειχθεί για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος.
7. Σύνταξη ενός απλού οδηγού για την διαδικασία της διαβούλευση του Δήμου με τους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών για την διερεύνηση των αναγκών, την συν-διαμόρφωση λύσεων με την συμμετοχή του πολίτη και κατά συνέπεια την άσκηση καλύτερης διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο.
Τα κύρια παραδοτέα του έργου, για κάθε δήμο που θα συμμετέχει αφορούν στα εξής:
(α) Μετάδοση τεχνογνωσίας όσον αφορά μεθόδους διαβούλευσης αλλά και ανάλυσης προβλημάτων και σχεδιασμού συλλογικών δράσεων από την επιστημονική ομάδα προς την ομάδα εργασίας του Δήμου.
(β) Σχέδιο δράσης αναφορικά με τα τρία προβλήματα που αναδεικνύονται ως σημαντικότερα στον δήμο μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων και του δομημένου ερωτηματολογίου που θα διατίθεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
(γ) Πιλοτική υλοποίηση μιας ενέργειας από αυτές που θα έχουν αναδειχθεί για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος.
(ε) Οδηγός για την διαδικασία της διαβούλευσης.