Νέα Επίδαυρος: Παρουσία της ΠτΔ η τελετή απόδοσης του Μνημείου του Κάστρου Πιάδας
«Έργα όπως αυτό που αποδίδεται σήμερα μας συνδέουν στενότερα με την ιστορία μας, με τις ρίζες μας, με το πνεύμα των τόπων»
ΝΕΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ. Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η τελετή απόδοσης του Μνημείου του Κάστρου Πιάδας στην Νέα Επίδαυρο.
Κατά τον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξέφρασε την χαρά της, που βρίσκεται σ' έναν από τους γενέθλιους τόπους της σύγχρονης ιστορίας μας, τόνισε ότι «Έργα όπως αυτό που αποδίδεται σήμερα μας συνδέουν στενότερα με την ιστορία μας, με τις ρίζες μας, με το πνεύμα των τόπων» και συνεχάρη θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αργολίδας, καθώς και όσους εργάστηκαν για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του Κάστρου της Πιάδας.
Αναφερόμενη στην ιστορία του τόπου, υπενθύμισε ότι στο άλλοτε μικρό χωριό της Αργολίδας, έλαβε χώρα μια από τις σημαντικές στιγμές της επανάστασης του 1821 και πρόσθεσε ότι «Εδώ συνήλθε η Α' Εθνοσυνέλευση, γράφτηκε η διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας και ψηφίστηκε το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας. Εδώ μπήκαν τα θεμέλια της δικαιοπολιτικής μας παράδοσης και αποτυπώθηκαν οι αξίες της συνταγματικής μας δημοκρατίας».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «Η Πιάδα, η σημερινή νέα Επίδαυρος, δεν φέρει τα ίχνη μόνο του νεότερου παρελθόντος μας. Ούτως ή άλλως, η Αργολίδα συνοψίζει τον βίο του γένους στη διαχρονία του, μια διαδρομή από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο και από εκεί στους νεότερους χρόνους, που άφησε βαθιά τα ίχνη της στο τοπίο και στους ανθρώπους».
Όπως, ανέφερε χαρακτηριστικά «Εδώ, στο αναστηλωμένο Κάστρο της Πιάδας, που μοιάζει να επεκτείνει και να συμπληρώνει τη φυσική οχύρωση από τους βράχους και το γειτονικό φαράγγι, ένα από τα πολλά μνημεία του μεσαιωνικού ελληνισμού, που συντηρεί και αναδεικνύει το Υπουργείο Πολιτισμού, βιώνουμε έντονα τη συνέχεια» και κατέληξε λέγοντας ότι «Πλάι στον μικρό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη απηχούν και το δικό μας αίσθημα: «Κάθε φορά που μπαίνω σε μιαν από τις μισογκρεμισμένες και μισοζωγραφισμένες εκείνες μικρές εκκλησιές […] μου φαίνεται ότι έρχομαι σε άμεση, σε δερματική σχεδόν επαφή με το σόι μου, λες κι' έχω αποδείξεις ότι αυτό κρατάει ολόισα από το Βυζάντιο».
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής απόδοσης, η κυρία Σακελλαροπουλου ξεναγήθηκε στους χώρους του Κάστρου Πιάδας.