ΠΑΤΡΑ. Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας παρεμβαίνει με κείμενο – καταγγελία στο θέμα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Όπως αναφέρει «το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υψώνει νέα άδικα τείχη στη νεολαία, στο λαό, στη μόρφωση των παιδιών μας».

Πανάκριβο Σχολείο

Το Εργατικό Κέντρο υπογραμμίζει ότι «ήδη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πανάκριβο σχολείο για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που τις ανάγκες των παιδιών του λαού για εκπαίδευση και μόρφωση τις βάζει στη ζυγαριά κόστους – οφέλους με αποτέλεσμα σχολικές μονάδες να κλείνουν, σοβάδες να πέφτουν στα κεφάλια μαθητριών και μαθητών από την κακή συντήρηση λόγω υποχρηματοδότησης, να συνωστίζονται τα παιδιά μας σε αίθουσες των 25 - 30 ατόμων , τα κενά στα σχολεία σε καθηγητές και δασκάλους είναι τεράστια, ενώ παράλληλα είναι ένας ατελείωτος εξεταστικός μαραθώνιος γεμάτος άδικους κόφτες».

Στις εντάσεις του ΕΚ αναφέρεται η πρόκληση όταν οι πόρτες των πανεπιστημίων κλείνουν για όσους έγραψαν 9.000 μόρια να ανοίγουν για αυτούς που έχουν να πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ.

Κερδισμένοι οι κολεγιάρχες

«Είναι πρόκληση να μας λένε ότι η «απελευθέρωση» των σπουδών των παιδιών μας είναι προς το συμφέρον μας όταν την αντίστοιχη «απελευθέρωση» διαφόρων τομέων από το κράτος τη ζούμε όταν πληρώνουμε διόδια στους αυτοκινητοδρόμους, στις μετακινήσεις μας με τους πανάκριβους σιδηροδρόμους, όταν παίρνουμε τους λογαριασμούς ρεύματος, όταν αρρωσταίνουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή των δαπανών για την παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.

Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για εμάς και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.

Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Οι διεκδικήσεις του Ε.Κ.

  • Απόσυρση του νομοσχεδίου –αντιδραστική τομή.
  • Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια – όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16.
  • Καμιά σκέψη αναθεώρησης του άρθρου 16.
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές .
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων – πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών-εργαζομένων στα πανεπιστήμια.

Συλλαλητήριο στην Πάτρα

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουμε την πάλη μας στο κρίσιμο αυτό σημείο για να μην περάσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, τους συλλόγους των γονέων και των μαθητών, όλοι μαζί να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση .

Όλες και όλοι την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου στο συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις