Της Ζωοδόχου Πηγής πανηγύρισε το βραχομονάστηρο Παναγίας Ελεούσης Κούμπαρη (photos)
Οι δύο ξεχωριστές Παρασκευές του έτους· η Μεγάλη Παρασκευή και η Λαμπρή Παρασκευή..
ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ. Μέσα στο κλίμα της αναστάσιμης χαράς πανηγύρισε την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής το βραχομονάστηρο της Παναγίας Ελεούσης Κούμπαρη που βρίσκεται στις πλαγιές του αρσενικού και Παναγιοσκέπαστου Ταϋγέτου, πάνω από την Παλαιοπαναγιά Λακωνίας, νοτιοδυτικά της Σπάρτης.
- Πανηγυρικός Εσπερινός - Aκολουθία τού μικρού Αγιασμού στην αρχαία στέρνα του μοναστηριού
Το απόγευμα της Πέμπτης 20 Απριλίου 2023 τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, εν συνεχεία ο καθηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Πανοσ. Ραφαήλ Τσάλτας, πλαισιωμένος από τους ιερείς της ευρύτερης περιοχής, μετέβη εν πομπή στην αρχαία στέρνα του μοναστηριού όπου τελέστηκε η ακολουθία του μικρού Αγιασμού.
- Παρασκευή της Διακαινησίμου
Τη λαμπρή ημέρα της Παρασκευής της Διακαινησίμου, ανήμερα της εορτής, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, πλαισιωμένος από τους ιερείς των γειτονικών ενοριών, επιτέλεσε την αναίμακτο ιερουργία και στον λόγο του αναφέρθηκε στο «Σεπτό πρόσωπο της Θεομήτορος Ελεούσης», αντιπαραβάλλοντας τις δύο ξεχωριστές Παρασκευές του έτους, δηλαδή της Μεγάλης Παρασκευής και της Λαμπρής Παρασκευής:
«Τη Μεγάλη Παρασκευή είδαμε την Παναγία να θρηνεί για τον Υιό της, αναφέρει ένα από τα χαρακτηριστικά στιχηρά της ημέρας πως “ἡ ἄμεμπτος Παρθένος”, βλέποντας τον Κύριο της και το Φως του κόσμου κρεμάμενο επι του Σταυρού, “ὀδυρομένη μητρῷα σπλάγχνα, ἐτέτρωτο τὴν καρδίαν πικρῶς, καὶ στενάζουσα ὀδυνηρῶς ἐκ βάθους ψυχῆς, παρειὰς σὺν θριξὶ καταξαίνουσα, κατετρύχετο” “καὶ τὸ στῆθος τύπτουσα”.
Μια εβδομάδα όμως μετά την ονομάζουμε και την πανηγυρίζουμε ως την Ζωοδόχο Πηγή, αφενός μεν ενθυμούμενοι τα θαυμάσια Της στον Ναό της στην Πόλη και τα γεγονότα τα επί Λέοντος του Α’ αυτοκράτορα του Βυζαντίου, αφετέρου δε, αντιλαμβανόμενοι πλέον με την χαρά την Αναστάσιμη στις καρδιές μας, πως χάρη στο σεπτό πρόσωπό Της, το άσπιλο και αμόλυντο, ο άνθρωπος είδε ιδίοις όμμασι τον Υιό και Λόγου του απερινόητου και απερίγραπτου Θεού, Εκείνον που κατάργησε την αποσύνθεση που επιφέρει ο θάνατος στον κόσμο και συγκεκριμένα στον άνθρωπο. Από Εκείνον, τον Υιό της, ο άνθρωπος αντιλήφθηκε την όντως ζωή. Άρα λοιπόν και η Υπεραγία Θεοτόκος, που χώρεσε τον αχώρητο, Εκείνον που είναι “η ζωή και ανάσταση” δικαίως μπορεί να χαρακτηρίζεται από το ανθρώπινο γένος ως η Ζωοδόχος αλλά και ως η Πηγή».
- Ευχαριστίες
Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που συμπαραστεκονται «ως άλλοι Κυρηναίοι στον δύσβατο και ανηφορικό δρόμο της υλοποίησης της αναστήλωσης και συντήρησης της Ιεράς Μονής της Παναγίας Ελεούσης». Ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς, συλλόγους και συνεταιρισμό για την διάθεση προσφοράς τους και τις δωρεές τους.
Εξαιρέτως ευχαρίστησε «… το πυκνό εκκλησίασμα του ταπεινού και σεμνός μοναστηριού, τους συμπρεσβυτερους οι οποίοι έλαβαν μέρος κατά τις ιερές ακολουθίες των ημερών και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία».
Τη διακονία του ιερού αναλογίου είχε ο μουσικολογιώτατος πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ομωνύμου Δήμου Αττικής, κ. Παύλος Χάρης με τη συνοδεία του.
Μετά το πέρας των λατρευτικών συνάξεων παρατέθηκαν κεράσματα για όλους τους ευλαβείς προσκυνητές που κατέκλυσαν τη Μονή, προσερχόμενοι από την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας και όχι μόνον.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις