Σπάρτη: Μνημόσυνο για τους 300 νέους Λεωνίδες πεσόντες στη Μάχη του Σκουλενίου το 1821 (photos)
Updated on:
Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Σπάρτης
ΣΠΑΡΤΗ. Σε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων προχώρησε ο Δήμος Σπάρτης, θέλοντας έτσι να τιμήσει «…τους 300 ήρωες αγωνιστές που έπεσαν στις 17 Ιουνίου του 1821 στη Μάχη του Σκουλενίου στα σύνορα Ρουμανίας – Μολδαβίας», την Παρασκευή 17/6 (12:00) στο Κενοτάφιο του Λεωνίδα, στη Σπάρτη.
- Δούκας
«Η Σπάρτη του Λεωνίδα και των 300 θεώρησε χρέος της να τιμήσει αυτούς τους νέους “300” και πλέον, Λεωνίδες», υπογράμμισε ο Πέτρος Δούκας.
Ιστορία
Η Μάχη τού Σκουλενίου ήταν ουσιαστικά η τελευταία μάχη των Ελλήνων επαναστατών στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες κατά των στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Έλαβε χώρα στις 17 Ιουνίου του 1821, δέκα ημέρες μετά τη Μάχη του Δραγατσανίου, δίπλα στη Μονή Σκουλενίου και κατέληξε με νίκη των Οθωμανών.
Στη Μάχη του Σκουλενίου, έχασαν τη ζωή τους ως νέοι Λεωνίδες, 300 Έλληνες και άλλοι 50 τραυματίστηκαν.
Μετά την καταστροφική Μάχη του Δραγατσανίου (10 Ιουνίου 1821), οι Έλληνες οπλαρχηγοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα για την Ελευθερία! Επισκεύασαν ένα παλιό ρωσικό οχύρωμα πάνω στον Προύθο ποταμό, κοντά στη Μονή Σκουλενίου στη Μολδαβία, με διαταγή ενός απόστρατου Συνταγματάρχη του ρωσικού στρατού, του Γεώργιου Καντακουζηνού.
Η θέση είχε πρόσβαση στην απέναντι όχθη του Προύθου, αλλά ήταν πεδινή και ευάλωτη σε επιθέσεις!
Αλλά πριν τη μάχη, ο Καντακουζηνός διέφυγε στη ρωσική Βεσσαραβία, ίσως απογοητευμένος με τις εξελίξεις και διαφωνίες με τους άλλους οπλαρχηγούς. Και ζήτησε και από τους άλλους οπλαρχηγούς να υποχωρήσουν για να διασωθούν τα υπολείμματα των Ελληνικών δυνάμεων!
Αλλά αυτοί, σαν νέοι Λεωνίδες, «μια φωνή και διά πολλής αποστροφής απέρριψαν πρότασιν τοιάυτην, καί επανήλθον είς Σκουλένιον καθυβρίζοντες τούτον ώς άνανδρον και προδότην»!
Όπως γράφει ο μεγάλος ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος, οι επικεφαλής της ελληνικής δύναμης των περίπου 450 μαχητών, «αφού οχύρωσαν το Σκουλένι, με τούς ολίγους πού τούς απόμειναν, έπειτα κοινώνησαν των Αχράντων μυστηρίων και έφαγαν αντί άρτου αντίδωρον, μεταξύ τους ακούσθηκαν να λένε: “Αυτή είναι η στερνή μας τροφή”»!
Αυτά που παρήγγειλε ο Λεωνίδας στους στρατιώτες του: Φάτε καλά γιατί το βράδυ θα δειπνήσουμε στον Άδη («τοῖς δὲ στρατιώταις παρήγγειλεν ἀριστοποιεῖσθαι ὡς ἐν Ἄιδου δεῖπνο ποιησομένους»)!
Στις 17 Ιουνίου 1821, άρχισε η φοβερή Μάχη του Σκουλενίου!
Έλληνες πρόσφυγες, ντόπιοι Μολδαβοί και 2 Ρωσικά Συντάγματα Πεζικού είχαν ήδη μαζευτεί στην απέναντι όχθη για να παρακολουθήσουν τη Μάχη!
Οι Οθωμανοί άρχισαν γενική επίθεση! Οι δικοί μας, περίπου 450 παλληκάρια, απέκρουσαν με γενναιότητα τις πρώτες επιθέσεις!
Ύστερα όμως από 8 ώρες κανονιοβολισμών και επιθέσεων υπερδεκαπλάσιας οθωμανικής δύναμης, δεν μπορούσαν να αμυνθούν άλλο!
300 σκοτώθηκαν -μεταξύ τους και όλοι οι οπλαρχηγοί μας- 50 τραυματίστηκαν και οι υπόλοιποι 100 κάπως διασώθηκαν!
Πραγματικές νέες Θερμοπύλες!
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις