ΣΠΑΡΤΗ. Όπως πληροφορηθήκατε σε προηγούμενο άρθρο, στην Σπάρτη βρέθηκε, την Τετάρτη 6/4, ημέρα γενικής απεργίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, όπου θα υπέγραφε «…σειρά σημαντικών έργων», στο Διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας (15:00) και θα προχωρούσε σε ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων.

  • Εκτελούνται έργα! «Έργα προϋπολογισμού 100.000.000 €»

Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, σε δηλώσεις του,

  • «…έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 100.000.000 € βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα στη Λακωνία, κατά την θητεία της τωρινής περιφερειακής Αρχής»,
  • ενώ παράλληλα υπέγραψε συμβάσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 3.045.000 €.

Σε τι αφορούν οι συμβάσεις

Οι συμβάσεις που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας Νίκωνα Τζινιέρη και Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρου Βερούτη, αφορούν,

  • στις συντηρήσεις των επαρχιακών δρόμων Σπάρτη – Καστόρι προς Μεγαλόπολη, Σπάρτη – Βορδόνια, Χάνια Σελλασίας – Καστόρι – Κονιδίτσα και το τμήμα από την επαρχιακή οδό 8 στη διασταύρωση Βρεσθένων, έργα συνολικού προϋπολογισμού 850.000 €
  • στην αντιπλημμυρική προστασία στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, με συνολικό προϋπολογισμό 895.000 €
  • στην αντιπλημμυρική προστασία στο οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα, στην εθνική οδό Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο και στην επαρχιακή οδό Σκάλα – Γύθειο, με συνολικό προϋπολογισμό 700.000 € και
  • στην συντήρηση του δρόμου Κροκεές – Μολάοι – Μονεμβασιά, με προϋπολογισμό 600.000 €.

«…Βελτίωση κατά 30% στο οδικό δίκτυο της Λακωνίας»

Ο Π. Νίκας επισήμανε ότι «…μέσα στον φετινό χρόνο, μέσω των έργων που υλοποιούνται θα έχει προκύψει βελτίωση κατά 30% στο οδικό δίκτυο της Λακωνίας».

Διαχείριση Απορριμμάτων Δήμου Σπάρτης

Για τις αναφορές του Περιφερειάρχη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στο πρόβλημα που προέκυψε στον Δήμο Σπάρτης όλο το τελευταίο διάστημα, ενημερωθήκατε εκτενώς σε προηγούμενο άρθρο.

Απέδωσε στον Τατούλη την ευθύνη για τις χωροθετήσεις αλλά και για έναν φάκελο έργου γεμάτο από «σκουπίδια» – Λίγα είχε να πει για τον δήμο Σπάρτης και ξεκαθάρισε ότι οι αυτοδιοιηκητικοί δεν είναι υπάλληλοι των υπουργών… Η λύση για τη Λακωνία είναι μόνον τα Ξηροκάμπια Σκάλας και για την Μεσσηνία η Καλλιρόη.

Τόνισε ο κ. Νίκας:

«…πλέον για την περιοχή της Λακωνίας η λύση -βάσει του σχεδιασμού της κεντρικής διαχείρισης, ο οποίος είχε γίνει από την απελθούσα περιφερειακή Αρχή, είναι η λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας στη Σκάλα.

Η μονάδα θα μπορέσει να είναι έτοιμη στις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου, περί τα μέσα του φετινού καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί και η ανάλογη μονάδα επεξεργασίας στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας για τα απορρίμματα της Π.Ε. Μεσσηνίας και των Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας στην Αρκαδία

  • Μονόδρομος η ΜΕΑ – ΧΥΤΥ στα Ξηροκάμπια Σκάλας – Δήμος Ευρώτα και αντιδρώντες κάτοικοι υπεύθυνοι για την καθυστέρηση έναρξης εργασιών κατασκευής

«Ο μόνος δρόμος είναι η Σκάλα και το πρόβλημα στην Σπάρτη προέκυψε λόγω της 7μηνης καθυστέρησης στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της μονάδας,

  • αρχικά λόγω της άρνησης του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα να δώσει πρόσβαση, μέχρι που την αρμοδιότητα για την παραχώρηση της οποίας ανέλαβε το υπουργείο, και στη συνέχεια
  • λόγω της δίμηνης κατάληψης του δρόμου»,

είπε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι παρόμοια καθυστέρηση επέδειξε και το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας, στη Μεσσηνία, για την πρόσβαση στον χώρο κατασκευής της μονάδας στην Καλλιρρόη.

«Η χωροθέτηση έγινε από την περιφερειακή Αρχή, Τατούλη – Όλες οι κυβερνήσεις στήριξαν τον σχεδιασμό της για την κεντρική διαχείριση »

«Επαναλαμβάνω ότι ούτε η περιοχή της Σκάλας στη Λακωνία, ούτε της Καλλιρρόης στη Μεσσηνία επελέγη από την παρούσα περιφερειακή Αρχή για εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας.

Αυτό έγινε από την απελθούσα περιφερειακή Αρχή και τον σχεδιασμό της για την κεντρική διαχείριση, τον οποίον, παρά τα πολλά του προβλήματα- στήριξαν διάφορες κυβερνήσεις», σημείωσε ο Π. Νίκας.

« Υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε το έργο, ετοιμάσαμε καινούργιο φάκελο προς την ΕΕ, αυτός των προηγουμένων ήταν τουλάχιστον ελλιπής»

Πρόσθεσε ότι η υπ’ αυτόν περιφερειακή Αρχή υποχρεώθηκε, εκ των πραγμάτων, καθώς η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, να προχωρήσει το εν λόγω έργο, ετοιμάζοντας στην ουσία νέο φάκελο καθώς αυτός που είχε υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τους προκατόχους του αποδείχθηκε τουλάχιστον ελλιπής.

«Υποκρισία: Εμφανίζονται ως τιμητές οι άνθρωποι που προκάλεσαν τα ζητήματα στην περιοχή της Σκάλας»

Ο περιφερειάρχης, τέλος, τόνισε ότι αποτελεί υποκρισία να εμφανίζονται ως τιμητές, στην περίπτωση της Σπάρτης, «οι άνθρωποι που προκάλεσαν τα ζητήματα στην περιοχή της Σκάλας, οι οποίοι αφ’ ενός δηλώνουν υπέρ της Σπάρτης και αφ’ ετέρου “στηρίζουν” και την Τρίπολη διαμαρτυρόμενοι για να μην μετατραπεί σε χωματερή η Παλαιόχουνη.

Πρόκειται για υποκριτικές, λαϊκίστικες και ψηφοθηρικές τακτικές οι οποίες εμάς δεν μας εκφράζουν, καθώς έχουμε πεποίθηση ότι οι πολίτες είναι ευφυείς και ώριμοι ώστε να τις αποκρούσουν».

«Οι συμβασιούχοι τής Covid-19 καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες»

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας επανέλαβε ότι αποτελεί θέση της Περιφέρειας πως οι συμβασιούχοι οι οποίοι έχουν προσληφθεί για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας της covid-19 καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σημείωσε ότι έχει ήδη δώσει οδηγίες στη νομική υπηρεσία για τον χειρισμό του θέματος, προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει την μισθοδοσία τους».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση να υπάρξει στήριξη και συνδρομή προς τον δοκιμαζόμενο από την ρωσική εισβολή λαό της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις