Σπήλαια Διρού, «απάτητα βουνά» και δασικοί χάρτες στην ημερήσια διάταξη της Μάνης (audio)
Το έργο ΕΣΠΑ στα Σπήλαια Διρού έχει κολλήσει, το πρόγραμμα «απάτητα Βουνά» δεν συμπεριλαμβάνει τα βουνά της Μάνης και οι δασικοί Χάρτες επανεξετάζονται.
ΜΑΝΗ. Oι μανιάτες, ανατολικής και δυτικής Μάνης βρίσκονται σε κινητικότητα για τρία καίρια θέματα που έχουν να κάνουν με το βιός, με την ανάπτυξη και με το περιβάλλον της περιοχής. Όπως αποκάλυψε στο ραδιόφωνο notos949 ο δημοσιογράφος κι εκδότης Γιώργος Δημακόγιαννης υπάρχει πεδίο διεκδίκησης αλλά και διερεύνησης σε όλα τα ζητήματα.
Σπήλαια Διρού
Να αρχίσουμε με τα Σπήλαια Διρού τον μοναδικό αυτό αυτοτελή προορισμό, γνωστό παγκοσμίως. Εκεί λοιπόν εκτελείται ένα μεγάλο έργο παρεμβάσεων προϋπολογισμού 8,5 εκ. € ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και αφορά στον εξωραϊσμό, στην ανάπλαση, στην οργάνωση και λειτουργικότητα και στην προστασία αυτού του μνημείου της φύσης. Ωστόσο το έργο αυτό, λόγω γραφειοκρατικής ακαμψίας, έχει κολλήσει με κίνδυνο, αν δεν παρέμβει υψηλό πολιτικό πρόσωπο να βρεθεί αντιμέτωπο ακόμα και με την απένταξή του. Οι Μανιάτες της Αρεόπολης απευθύνονται μέσα από το notospress στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και ζητούν την παρέμβασή προκειμένου να μην χαθεί αυτή η χρυσή ευκαιρία για ένα μνημείο από τα λίγα στον κόσμο, δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα στα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι αυστηρά
«Απάτητα βουνά»
Προ εβδομάδων χαρά μεγάλη ένιωσαν οι Μανιάτες για την εξαγγελία του Προγράμματος «Απάτητα βουνά» που παρουσίασε ο υπουργός κ. Αμυράς και το οποίο σκοπό έχει να προστατεύσει βουνά της χώρας από την ανθρώπινη παρέμβαση και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι Μανιάτες θεώρησαν ότι πρόκειται για την ασπίδα απέναντι σε ότι απειλεί και υπονομεύει την μοναδική φύση της Μάνης. Με λύπη όμως διαπίστωσαν ότι για παράδειγμα, ο Ταϋγετος δεν είναι ενταγμένος στο σύνολό του σε αυτό το πρόγραμμα προστασίας παρά μόνον οι υψηλότερες περιοχές του, με τον Σαγγιά, δηλαδή τον Ταϋγετο της Μάνης να μένει απροστάτευτος. Η δεύτερη διαπίστωση των Μανιατών είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αν και πολυδιαφημισμένο, λήγει το 2023 οπότε και μάλλον απελευθερώνεται κάθε περιοχή στις ορέξεις επιτήδειων ή πανίσχυρων επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα σκωπτικά αναφέρουν οι Μανιάτες ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει διάρκεια και ημερομηνία λήξη όσο μια κονσέρβα και δεν κρύβουν πλέον την καχυποψία τους για την σκοπιμότητά του.
Δασικοί Χάρτες
Ένα τρίο θέμα που απασχολεί σύμπασα την Μάνη, μάλιστα γι’ αυτό κι έγινε συγκέντρωση Μανιατών στην Στούπα, είναι οι Δασικοί Χάρτες. Σύμφωνα με τις εξελίξεις ο υπουργός Αμυράς και πάλι διαμηνύει ότι πλέον η περιοχή της Μάνης, λόγω σαφούς και τεκμηριωμένης ιδιαιτερότητας στο ιδιοκτησιακό, μπορεί να εξετάσει και πάλι το ζήτημα των δασικών χαρτών αφού οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να προβούν σε διορθώσεις σφαλμάτων και επανεδιεκδίκηση περιοχών που ποτέ δεν ήταν δασικές αλλά είχαν εγκαταλειφθεί καλλιεργητικά. Οι ενστάσεις στην ουσία θα καταλήγουν στην αναμόρφωση των δασικών χαρτών που αποτυπώθηκαν με βάση τα δεδομένα του 2021 και αφορούν και άλλες περιοχές εκτός από τη Μάνη όπως η Κρήτη και η Εύβοια. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει άμεσα να ενημερωθούν από τους οικείους δήμους, αν και όπως λένε οι Μανιάτες μόνον ο δήμος Δυτικής Μάνης δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις