Στις εκδηλώσεις υπογραφής της διακήρυξης Ολυμπιακής Εκεχειρίας ο Πέτρος Δούκας
Παρουσία του Δημάρχου Σπάρτης στις εκδηλώσεις υπογραφής της διακήρυξης Ολυμπιακής Εκεχειρίας και αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
ΣΠΑΡΤΗ. Την Αρχαία Ολυμπία επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, για να παραστεί στις εκδηλώσεις υπογραφής της διακήρυξης Ολυμπιακής Εκεχειρίας και αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Ειδικότερα, παρευρέθηκε στα εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας ενώ στη συνέχεια, παρουσία του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Τόμας Μπαχ και της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου προέβη, με τους Δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, στην υπογραφή της Διακήρυξης Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Τη Δευτέρα (18/10), παρέστη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στον χώρο του Αρχαίου Σταδίου της Ολυμπίας.
Χαιρετισμός του Δημάρχου Σπάρτης, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας:
«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και με τους αδελφούς Δημάρχους Ολυμπίας και Ήλιδας, στα ιερά χώματα της Ολυμπίας!
Όπως γνωρίζετε, οι Σπαρτιάτες έχουμε ξεχωριστή σχέση με την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Γιατί ο μεγαλύτερος νομοθέτης όλων των εποχών, ο Λυκούργος της Σπάρτης, πίστευε ότι με την άσκηση γίνεσαι πιο ρωμαλέος, σωματικά και ψυχικά, και έτσι μπορείς να υπερασπιστείς την ελευθερία σου από ξένους κατακτητές και εσωτερικούς δυνάστες!!
Παιδεία και άσκηση βοηθούν στο να εξασφαλίσεις την ελευθερία σου.
Αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα κυρίαρχο μήνυμα του Ολυμπιακού κινήματος!
Εκείνο το “νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ” από το λατινικό “mens sana in corpore sano” από ποίημα του σατιρικού ποιητή Γιουβενάλη [Saturae, Liber IV, Satura X, 356], αυτό το νόημα έχει: Σωματική ρώμη, ψυχική υγεία, ευτυχία και ελευθερία πάνε μαζί!
Ο Πλούταρχος έγραφε ότι ο Λυκούργος με τον Ίφιτο, τον βασιλιά της Ήλιδας, έδωσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες την εμβέλεια και τη σπουδαιότητά τους. [Λυκ.23.2]
Φαίνεται ότι ετελούντο και Ολυμπιακοί Αγώνες μικρότερης εμβέλειας προς τιμήν των 12 Άθλων του Ηρακλή στο Ιερό του Δία στην Ολυμπία και αρκετές δεκαετίες πριν το 776 π.Χ.!
Σε έναν από αυτούς τους αγώνες παραβρέθηκε τυχαία και ο Λυκούργος!
Εκεί που καθόταν άκουσε μια φωνή που του έλεγε: “Έ Λυκούργο, γιατί οι Σπαρτιάτες δεν συμμετέχουν ενεργά σε αυτούς τους Αγώνες;”.
Γύρισε πίσω και δεν είδε κανέναν!
Θεώρησε τη φωνή αυτή θεία προτροπή και με το κύρος το δικό του και της Σπάρτης, κατέστησε τους Αγώνες αυτούς σπουδαιότερους και πιο σίγουρους στην πραγματοποίησή τους!
“ἔοικε δὲ καὶ τῆς Ὀλυμπιακῆς ἐκεχειρίας ἡ ἐπίνοια πρᾴου καὶ πρὸς εἰρήνην οἰκείως ἔχοντος ἀνδρὸς εἶναι [δηλαδή του Λυκούργου!!], .... θεώμενον ἀκοῦσαι δὲ φωνὴν ὥσπερ ἀνθρώπου τινὸς ἐξόπισθεν ἐπιτιμῶντοςαὐτῷ καὶ θαυμάζοντος ὅτι τοὺς πολίτας οὐ προτρέπεται κοινωνεῖν τῆς πανηγύρεως: ὡς δὲ μεταστραφέντος οὐδαμοῦ φανερὸς ὁ φθεγξάμενος ἦν, θεῖον ἡγησάμενον, οὕτω πρὸς τὸν Ἴφιτον τραπέσθαι καὶ συνδιακοσμήσαντα τὴν ἑορτὴν ἐνδοξοτέραν καὶ βεβαιοτέραν καταστῆσαι.”!!
Και σύμφωνα τα γραφόμενα (κυκλικά στην περιφέρεια) του λεγόμενου Ολυμπιακού ∆ίσκου, που σωζόταν μέχρι τα χρόνια του Πλούταρχου και του Παυσανία, και τον οποίο επικαλείται και ο Αριστοτέλης, η Ολυμπιακή Eκεχειρία έγινε με συνεργασία του Ίφιτου με τον Λυκούργο:
“ἥκιστα δὲ οἱ χρόνοι καθ’ οὕς γέγονεν ὁ ἀνὴρ [ὁ Λυκοῦργος] ὁμολογοῦνται. οἱ μὲν γὰρ Ἰφίτῳ συνακμάσαι καὶ συνδιαθεῖναι τὴν Ὀλυμπιακὴν ἑκεχειρίαν λέγουσιν αὐτόν, ὧν ἐστι καὶ Ἀριστοτέλης ὁ φιλόσοφος τεκμήριον προσφέρων τὸν Ὀλυμπίασι δίσκον, ἐν ᾧ τοὔνομα τοῦ Λυκούργου διασώζεται καταγεγραμμένον.”
[Αριστοτέλης Fr. 533 Rose = Πλούταρχος, Λυκούργος, 1, 2]
Και στα αποσπάσματα από τις Πολιτείες του Ηρακλείδη, ο Λυκούργος είναι εμπνευστής και διαθέτης των εκεχειριών. [Εκ των Ηρακλείδου,̟περί Πολιτειών, 2, 10.]
Και ο Φλέγων, στο έργο του “Ολυμπιονικών και Χρόνων Συναγωγή”, απέδιδε την έναρξη των ιστορικών αγώνων σε τριμερή συνεργασία του Ηρακλείδη Λυκούργου, του Ηλείου Ίφιτου (επίσης αναφερόμενου ως από Ηρακλέους) και του Πισάτη Κλεοσθένη.
Φλέγων, FrGrH 257F1 Jacoby].
Τους 2 πρώτους αιώνες των αγώνων, οι Σπαρτιάτες αθλητές πρωταγωνίστησαν, η δε “πριγκίπισσα” Κυνίσκα, αδελφή του Βασιλιά μας Αγησίλαου, και κόρη του Βασιλιά μας Αρχίδαμου, ήταν η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης (396 και 392 π.Χ.)!
Αυτή η συνεργασία Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης έδειξε πόσα σπουδαία μπορεί να προκύψουν όταν συνεργάζονται άνθρωποι σπουδαίοι με καλή προαίρεση!
Και όταν ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος κατάργησε το 393 μ.Χ. τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ειδωλολατρική, μη Χριστιανική γιορτή, δεν μπόρεσε να καταργήσει την ιδέα της άμιλλας, εκείνη τη φοβερή προσταγή του πατέρα του Τρώα πολεμιστή Γλαύκου:
“αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων” [Ιλιαδα 6.208]
Ύστερα από 15 αιώνες σιωπής, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι μαζί μας!
Ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση και με χαρά και τιμή υπογράφω εκ μέρους της Σπάρτης αυτή τη Διακήρυξη!»
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις