EBD: Η Μονεμβασιά ιδανικός τόπος εναλλακτικών διακοπών!
Το «κρυμμένο διαμάντι» της Ευρώπης
Πώς το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» αναδείχτηκε σε ιδανικό προορισμό το 2021
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» η ξεχωριστή Μονεμβασιά, περιλαμβάνεται στη λίστα του EBD με τα «κρυμμένα διαμάντια» του 2021, τουριστικούς προορισμούς για εναλλακτικές διακοπές για το 2021.
Δεκαπέντε ανεκτίμητες ταξιδιωτικές περιοχές, κρυμμένα διαμάντια της γηραιάς ηπείρου, παρουσιάζει στη νεότερη λίστα με τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς ο European Best Destination, οργανισμός που υπάγεται στην ομπρέλα του δικτύου EDEN (Εξαιρετικοί Ευρωπαϊκοί Προορισμοί) της Κομισιόν.
Σε μια χρονιά που οι ταξιδιώτες αναζητούν περισσότερο από ποτέ κάτι διαφορετικό, μακριά από τις συνήθεις «υπερεκτιμημένες τοποθεσίες», ο οργανισμός συγκεντρώνει 15 μυστικούς προορισμούς.
Από την Ισπανία και τα άγνωστα νησιά της Πορτογαλίας, στις σμαραγδένιες παραλίες της γαλλικής Ριβιέρας (που δυστυχώς αυτές τις ημέρες μαστίζονται από πυρκαγιές) και τις παρθένες δαλματικές ακτές της Κροατίας, ο EBD ανακαλύπτει (για όσους εκτός των ελληνικών συνόρων την αγνοούν) τη μυστηριακή Μονεμβασιά.
Η μυστηριακή Μονεμβασιά
Το όνομά της αποτελεί σύνθεση των λέξεων Μονή και Έμβασις και ξεχωρίζει από κάθε προορισμό στη χώρα μας, για το μοναδικό φυσικό τοπίο, έναν βράχο σαν πλοίο μέσα στη θάλασσα, στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου.
Ο «βράχος της Μονεμβασιάς» συνδέεται με την ξηρά με μια στενή μόνο νησίδα που οδηγεί τον ταξιδιώτη στα ενδότερα του μεσαιωνικού φρουρίου με τα εξαιρετικά πετρόχτιστα κτίρια, κάθε ένα εκ των οποίων αναδύει εκατονταετίες ιστορίας.
Ένας βράχος μήκους 1,5 χιλιομέτρου και πλάτους 600 μέτρων ορθώνεται σε ύψος ως και 198 μέτρα από τη θάλασσα, την οποία κατοπτεύει χειμώνα καλοκαίρι εδώ και αιώνες.
Γιατί την αποκαλούν και «Γιβραλτάρ της Ανατολής»
Διαβάζουμε πως η Μονεμβασιά αποκαλείται και «Γιβραλτάρ της Ανατολής», καθώς τυγχάνει να θυμίζει μικρογραφία του βράχου στα στενά του Γιβραλτάρ. Αν και περιγραφές σκιαγραφούν το μέρος από την αρχαιότητα, στην πραγματικότητα η Μονεμβασιά ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα έπειτα από την μετεγκατάσταση εκεί κατοίκων από την περιοχή της Αρχαίας Σπάρτης.
Ωστόσο, τόσο ο Παυσανίας, όσο και ο Στράβων έναν αιώνα αργότερα μιλούν για το «φρούριο του Μίνωα» που σύμφωνα με τους ιστορικούς είναι το μέρος όπου σήμερα στέκει επιβλητικός ο βράχος της Μονεμβασιάς.
Όταν η Μονεμβασιά πωλήθηκε στον Πάπα της Ρώμης
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Μονεμβασιά γνώρισε εποχές δόξας, τόσο στη βυζαντινή περίοδο, όσο και αργότερα όταν και αποτέλεσε το «μήλον της έριδος» Οθωμανών και Δυτικών. Μάλιστα, το 1471 πωλήθηκε στον Πάπα της Ρώμης, από τον δεσπότη του Μοριά Θωμά Παλαιολόγο.
Ούτε όμως ο ίδιος ο Ποντίφικας δεν μπόρεσε να κρατήσει υπό τον έλεγχό του επί μακρόν τη Μονεμβασιά, η οποία πέρασε στον έλεγχο των Οθωμανών, για να ανακαταληφθεί από τους Βενετούς και να ξαναπεράσει σε καθεστώς τουρκοκρατίας.
«Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου»
«Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη» έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος για τον τόπο του, τη Μονεμβασιά.
Ο ποιητής που συγκλόνισε με το δράμα της μάνας στον Επιτάφιο καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου βρίσκεται ως και σήμερα το σπίτι του. Ο επισκέπτης μπορεί να δει την οικία, έξω από την οποία υπάρχει επιγραφή που ενημερώνει για την ιστορία της. Στο φρούριο βρίσκεται σήμερα και ο τάφος του ποιητή.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις