Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών
Θετική η εξέλιξη θεσμικής ίδρυσης (ΦΕΚ 3328/26-07-2021)….αλλά με μισές αλήθειες!
Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος
Το παρόν δεν προσφέρεται για Likeς ….αλλά εμπεριέχει αποδεδειγμένες πραγματικότητες.
Για τους «παροικούντες» στον Δήμο Ευρώτα και την Π.Υ Γυθείου γνωρίζουν ότι το σημερινό αποτέλεσμα είναι προϊόν των συνεχών και συνεπών αγώνων κυρίως των πρώτων Εθελοντών και σημερινού Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Κωνσταντίνου Γραφάκου, του πρώην Τοπικού Συμβουλίου και ''κάποιου΄΄ πρώην αντιδημάρχου (μήπως κάνω λάθος;)
Για τους γνωρίζοντες η de jure (ντε γιούρε) δηλαδή η εκ του νόμου ίδρυση του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών δεν θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχαν τρεις προϋποθέσεις:
α) Την μεθοδική προετοιμασία των Εθελοντών Πυροσβεστών σε πρακτική άσκηση και γραπτές εξετάσεις ώστε να αποκτηθεί η κατάλληλη επάρκεια.
β) Οι ιδιώτες χορηγοί, οι Σύλλογοι των Ομογενών και της Αττικής
γ) Οι δημοτικές εκλογές του 2019
Αυτή η αλληλουχία των προϋποθέσεων και γεγονότων είχαν διαμορφώσει τους de facto όρους μιας συνειδητοποιημένης κοινωνίας ,που θα ήταν πολύ δύσκολο στον όποιο υποψήφιο δήμαρχο να μην δεσμευθεί σε ένα τετελεσμένο γεγονός.
Από το 2017 που ξεκίνησαν οι πρωτόκλητοι Εθελοντές Πυροσβέστες σε καθεστώς «κρυφού σχολειού» οι ιθύνοντες του δήμου Ευρώτα , της Π.Υ Γυθείου αλλά και του Προϊσταμένου του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Μυρτιάς αντιμετώπισαν το εγχείρημα με εχθρότητα και με πλήρη αντιπαράθεση.
Κατανοώ την δυσκολία τόσο του πρώην Δημάρχου , αλλά και του σημερινού Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, που ήταν και ο εμπνευστής του εγχειρήματος, να εκφέρουν ανοικτά την γνώμη τους για τα γεγονότα της περιόδου του 2017 , όμως γνωρίζουν την αλήθεια των γραφομένων ,όπως η επιβολή βέτο εντός δήμου και οι ‘’γελοίες’’ αναφορές του πρώην Διοικητή της Π.Υ Γυθείου για την ακύρωση της προσπάθειας της δημιουργίας Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών.
Υπάρχουν όμως οι πρώην Αντιδήμαρχοι που γνωρίζουν, το τι έγινε εκείνη την περίοδο σε επίπεδο του θεσμικού οργάνου της Εκτελεστικής, ποιος ''μάτωνε'' για να πείσει για την ορθότητα της ίδρυσης και λειτουργίας και την πολιτική ευθύνη για το εγχείρημα που ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη στις Κροκεές και ποιός ήταν απέναντι.
Εκτός των προηγηθέντων εσωτερικών διεργασιών και αντιπαραθέσεων υπάρχουν οι έμπρακτες αποδείξεις των ανωτέρων λεχθέντων μου.
Μετά την ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της 162/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ:ΩΨΣΗΩΡΛ-ΛΛΔ της 23/5/2018), που κατέθεσα ως δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας με εμπεριστατωμένη εισήγηση ,το θέμα επανήλθε νομίμως στις 24 Αυγούστου 2018 με νέα στοιχεία -εισήγηση για την ψήφιση Ίδρυσης και λειτουργίας Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις Κροκεές.
Στην θυελλώδη εκείνη υπήρξε η σφοδρή αντιπαράθεση με τον Προϊστάμενο μόνιμο βαθμοφόρο Πυροσβέστη και του Δ.Σ των Εθελοντών Πυροσβεστών με το γενικό σκεπτικό ότι μία τέτοια ίδρυση θα αποδυνάμωνε τον Εθελοντικό Σταθμό της Μυρτιάς κλπ. (Τα πρακτικά αποδεικνύουν το αληθές σε περίπτωση αμφισβήτησης).
Ο σημερινός δήμαρχος αν ήθελε διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία για να το πράξει. Προτίμησε όμως η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων του μαζί με την τότε αντιπολίτευση να ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ με εύστοχο τρόπο την ίδρυση του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών. (Μήπως κάνω λάθος ;;;).
Είναι γνωστά τα καταγγελτικά ψηφίσματα όλων των Συλλόγων και των Φορέων καθώς και του πρώην Τοπικού Συμβουλίου Κροκεών.
Αν υπήρχε η πολιτική βούληση αυτό το ιδιόμορφο σχήμα των Εθελοντών παρότι εκπαιδεύτηκε και απόκτησε καταλληλότητα Εθελοντών Πυροσβεστών καθώς είχε και τον εξοπλισμό τους με χρήματα χορηγών ,παρέμενε όμως έωλο, χωρίς νομιμοποιητική βάση μέχρι τις δημοτικές εκλογές.
Συνεπώς ποιος θα μπορούσε μετά τις εκλογές να αρνηθεί την ήδη διαμορφωμένη πραγματικότητα ίδρυσης με απόφαση ομοφωνίας πλέον .Επόμενη ενέργεια με βάση την θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να να «τρέξει» τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Αλήθεια ποια ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος θα αρνιόταν σε ένα κατάλληλο εκπαιδευμένο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο έτοιμο καθ’ όλα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην προστασία της ανθρώπινης ζωής , της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας; Άρα δεν πρόκειται για μια ρουσφετολογική διάθεση της ηγεσίας και φιλικών σχέσεων αλλά επιβεβαιωμένη ανάγκη, χρέους και ευθύνης της περιόδου που διανύουμε.
Αλήθεια πως επήλθε η αλλαγή και η μετάλλαξη του προϊσταμένου του Εθελοντικού Σταθμού και του Δ.Σ των Εθελοντών της Μυρτιάς περί της απομείωσης της υπάρχουσας δομής; (Θετική η αλλαγή φυσικά για τις Κροκεές όμως δεν ακυρώνονται τόσο εύκολα οι σχεδιασμοί εκτός κι εάν….).
Συμπερασματικά λοιπόν είναι θετικό ότι τα μεγάλα ΟΧΙ έγιναν μεγάλα ΝΑΙ (ευτυχώς δεν είχαμε πτώματα λόγω ίδρυσης στις Κροκεές).
Θετικότατη η σημερινή εξέλιξη και θα ήταν μικροψυχία να μην αναγνωριστεί η προσπάθεια και το αποτέλεσμα όπου τα πρώτα ΜΠΡΑΒΟ ανήκουν στους Εθελοντές Πυροσβέστες γιατί ‘’στρατηγοί κάθε λογής χωρίς στρατό’’ δεν υπάρχουν
Όμως θα ήταν γενναιότητα να αναγνωριστεί ,ότι σ’ αυτή την σκυταλοδρομία οι πρώτοι σπρίντερ όχι δεν είχαν έγκριση και νομιμοποιητική βάση ,αλλά είχαν εκτός από τα φυσικά και τεχνητά εμπόδια και τρικλοποδιές, ώσπου μετά τις δημοτικές εκλογές φύσηξε ούριος άνεμος και οι ‘’Ιφιγένειες’’ απλά δεν υπήρχαν πλέον ως ενόχληση.
Περασμένα μεν ….ξεχασμένα όχι….
Φίλοι όλοι μεν, φιλτάτη δ’ αλήθεια.
Ένας αναγκαίος θεσμός έγινε πράξη καλή δύναμη στους Εθελοντές που θα μοχθήσουν όταν παραστεί ανάγκη.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις