ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησαν οι κάτοικοι της Καλαμάτας, των χωριών της Αλαγονίας και της Σπάρτης από το 1949.

Η αρχή έγινε το 1933. Με την ομιλία του ο τότε γυμνασιάρχης του Πρακτικού Λυκείου Καλαμών Αναστάσιος Κουτουμάνος. Ο Α. Κουτουμάνος μαζί με τον τότε Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμών Σπ. Γ. Παπαδόπουλου ξεκίνησαν να πιέζουν και να μιλούν για την ανάγκη δημιουργίας δρόμου μεταξύ των δύο αυτών πόλεων με παρεμβάσεις σε υπουργεία, άρθρα στις εφημερίδες και πολλές ομιλίες.

Μάλιστα στην εφημερίδα Σημαία στις 4-11-1933 δημοσιεύεται επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμών προς την Ένωση Λακεδαιμονίων Αθηνών, στην οποία αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου έχει ανοιχτεί και το κράτος έχει μέχρι τότε δαπανήσει 70 και πλέον εκατομμύρια δραχμές και υπολείπονται να κατασκευαστούν μερικά τμήματα του δρόμου κόστους 20-25 περίπου εκατομμυρίων.

Τελικά και μετά από μεγάλη δανειοδότηση, ο δρόμος ολοκληρώθηκε μετά την λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, αφού ο στρατός κατοχής τον χρησιμοποίησε αρκετά διανοίγοντας και τα πιο δύσκολο σημεία του. Μετά το τέλος του πολέμου ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης ανέλαβε προσωπικά την ολοκλήρωση του δρόμου και στις 12 Ιουνίου του 1949 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια από τον Βασιλέα Παύλο.

Στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί και προέρχεται από το βιβλίο του Ιωάννου Π. Μπουγά, απεικονίζονται μοναδικές στιγμές φαίνεται η διαδρομή και όσα έγιναν για να υπάρξει αυτός ο δρόμος που συνδέει τις δύο πλευρές του Ταϋγέτου. Φωτογραφικό υλικό «Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης (1905 1961) – Ο αναμορφωτής της Μεσσηνίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», Καλαμάτα 2011 Εκδόσεις Έλυτρον, συγγραφέας Ιωάννης Π. Μπουγάς.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις