Δαβάκης – Τριχείλης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα αιολικά πάρκα του Καβομαλιά
Με τον αρμόδιο Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά και τη Γενική Γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου, συναντήθηκαν Θανάσης Δαβάκης και Ηρακλής Τριχείλης - Πού κατέληξαν
ΜΟΛΑΟΙ. Με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τον αρμόδιο Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά και τη Γενική Γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου, συναντήθηκαν προσφάτως ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, αναφορικά με τα αιολικά πάρκα στην περιοχή του πρώην Δήμου Βοιών.
Τι συζήτησαν, πού κατέληξαν
Όπως έγινε γνωστό, οι κ.κ. Δαβάκης και Τριχείλης, αφού ανέφεραν ότι κατανοούν τη χρησιμότητα και τον σημαντικό ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( ΑΠΕ) στο πλαίσιο της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, έθεσαν τους σοβαρούς προβληματισμούς τους, οι οποίοι ανακύπτουν από τον υπερβολικό κορεσμό αιολικών πάρκων σε όλη την οροσειρά που καταλήγει στο ακρωτήριο Μαλέας.
Αυτό το γεγονός θεωρείται απαράδεκτο από την τοπική κοινωνία, καθώς αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της περιοχής, εκτροχιάζεται το αναπτυξιακό της μοντέλο και επιβαρύνεται ο φυσικός και πολιτιστικός της πλούτος.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ακούγοντας με προσοχή τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που οι κ.κ Δαβάκης και Τριχείλης της παρέθεσαν, αντελήφθη πλήρως την έκταση του φαινομένου και εξέφρασε την κατανόησή της σχετικά με τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία από τον υπερκορεσμό έργων ΑΠΕ σε περιοχές όπως η οροσειρά του ακρωτηρίου Μαλέας.
Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να δρομολογηθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ δεσμεύθηκε να μελετήσει προσεκτικά την περίπτωση της συγκεκριμένης περιοχής.
Δηλώσεις Δαβάκη
Μετά το τέλος των συναντήσεων, ο Λάκωνας βουλευτής δήλωσε:
«Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι μία άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην επιτακτική ανάγκη να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή (τις επιπτώσεις της οποίας δυστυχώς έχουν βιώσει πολλές φορές οι παραγωγοί του Νομού μας) και στην ανάγκη να διατηρηθούν και να προστατευθούν το πολιτιστικό απόθεμα και το φυσικό περιβάλλον, παράλληλα με το αναπτυξιακό μοντέλο και την οικονομική δραστηριότητα των περιοχών που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τέτοιες υποδομές.
Με αυτήν την αδιαπραγμάτευτη αρχή, συναντηθήκαμε, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας και εγώ, με τον αρμόδιο για τη Χωροταξία Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά και την αρμόδια για τα ενεργειακά έργα Γενική Γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου στα γραφεία τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τους θέσαμε τους έντονους προβληματισμούς μας, που ανακύπτουν από τον υπερκορεσμό αιολικών πάρκων σε όλη την οροσειρά που καταλήγει στο ακρωτήριο του Μαλέα, επισημαίνοντάς τους τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες που αυτός θα έχει σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες που βρίσκονται κατά μήκος της χερσονήσου.
Τους εξηγήσαμε μάλιστα ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοιος υπερσυγκεντρωτισμός ανεμογεννητριών σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αλλά και πυκνού πολιτιστικού αποθέματος, όταν μάλιστα στο βόρειο τμήμα του ίδιου Δήμου έχουν εγκατασταθεί και χωροθετηθεί 15 αιολικά πάρκα με 166 ανεμογεννήτριες, όπως άλλωστε χαρακτηριστικά φαίνεται στον σχετικό χάρτη που παραδώσαμε στην πολιτική ηγεσία.
Η πολιτική ηγεσία κατανόησε πλήρως την περίπτωση και δεσμεύθηκε ότι θα την εξετάσει σε βάθος, αποδεχόμενη τους λόγους του διαβήματός μας και μας ενημέρωσε για την προσπάθεια που καταβάλλει για να συγκροτηθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Θα συνεχίσω να παρακολουθώ το θέμα, θα είμαι σε επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τον Δήμαρχο Μονεμβασίας, αλλά και τους συλλογικούς φορείς της περιοχής, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης της κατάστασης στο ακρωτήριο Μαλέας, οπότε και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματά μας…».
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις