Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, στην παρουσίαση του Προγράμματος «Μοριάς 21»
Στρατηγικός εταίρος του Προγράμματος “Μοριάς 21”, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης
ΓΥΘΕΙΟ. «Η 17η Μαρτίου είναι το αποκορύφωμα της ιστορίας της Μάνης. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αν δεν συμμετείχαν οι Μανιάτες δεν θα ξεκινούσε η Επανάσταση».
Αυτό δήλωσε ο Πέτρος Ανδρεάκος, Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης του Προγράμματος «Μοριάς 21», που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας 17/5.
Η ταυτότητα του Προγράμματος «Μοριάς 21»
Το Πρόγραμμα «Μοριάς 21», αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την ΤΕΜΕΣ Α.Ε.
Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και υλοποιείται με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».
«Κι εγώ στο Μοριά» (#kEgoStoMoria)
Με κεντρικό μήνυμα «Κι εγώ στο Μοριά», το Πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να τιμήσει την επέτειο των 200 ετών από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Το «Μοριάς 21» προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν στην Πελοπόννησο και να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές ή διαδραστικές εμπειρίες.
Μέσα από 21 ειδικά σχεδιασμένες θεματικές διαδρομές όλοι οι Έλληνες θα μάθουμε από κοντά τα γεγονότα της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, ταξιδεύοντας σε 8 εμβληματικές πόλεις και συνολικά 11 προορισμούς του Μοριά.
Οι θεματικές διαδρομές εμπλουτίζονται με βιωματικές εμπειρίες από την Ιστορία, την Τέχνη, τη Γαστρονομία και τη Φύση του τόπου.
«Μοριάς 21» στον Δήμο Ανατολικής Μάνης
Οι δράσεις του Προγράμματος που θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, αφορούν:
- Στη δημιουργία ψηφιακού εκθέματος που θα φιλοξενηθεί στο παλαιό Δημαρχείο Αρεόπολης.
Το ψηφιακό έκθεμα θα «ζωντανέψει» τον ιστορικό πίνακα του ζωγράφου Peter Von Hess που απεικονίζει τη σκηνή όπου ο Πετρόμπεης σηκώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Μάνη.
- Στη δημιουργία δημόσιας τοιχογραφίας (γκράφιτι) από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών σε τοίχο του Γυμνάσιου - Λυκείου Αρεόπολης που θα απεικονίζει τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
- Σε ειδικές μαγειρικές συνταγές από τον chef Λευτέρη Λαζάρου εμπνευσμένες από την Επανάσταση και βασισμένες σε έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τις διατροφικές συνήθειες των αγωνιστών της Επανάστασης.
Οι συνταγές θα ενταχθούν στα μενού εστιατορίων της περιοχής.
- Σε έκθεση παραδοσιακών φορεσιών του Μουσείου Καρέλια. Στο παλαιό Δημαρχείο Αρεόπολης θα εκτεθεί γυναικεία Μανιάτικη φορεσιά.
- Στο σχεδιασμό και στην ενσωμάτωση όλων των διαδρομών-σημείων ενδιαφέροντος και μνημείων του Δήμου που σχετίζονται με την Επανάσταση.
Κατά την παρουσίαση του Προγράμματος προβλήθηκε βίντεο με τις δηλώσεις των συμμετεχόντων φορέων.
Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, στη δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «…Η 17η Μαρτίου είναι το αποκορύφωμα της ιστορίας της Μάνης. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αν δεν συμμετείχαν οι Μανιάτες δεν θα ξεκινούσε η Επανάσταση».
Επιπλέον υπογράμμισε πως, «… η Μάνη ήταν το μόνο μέρος στην Πελοπόννησο που δεν ήταν υπόδουλο γι’ αυτό και στη σημαία αναγραφόταν “Νίκη Ή Θάνατος”, μιας και η Ελευθερία για τους Μανιάτες ήταν δεδομένη».
Δ.Π.
[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]