ΕΛΛΑΔΑ. «Λουκέτο» έχουν βάλει την τελευταία διετία 300 φούρνοι, καθώς δεν μπόρεσαν να αντέξουν το υψηλό κόστος λειτουργίας που πυροδότησε η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση, η οποία μάλιστα ήρθε σχεδόν αμέσως μετά την πανδημία. Την κατάσταση για τους φούρνους της γειτονιάς, τη βιοτεχνική αρτοποιία, επιδεινώνει ο έντονος ανταγωνισμός που δέχονται από τα σούπερ μάρκετ με τη νομιμοποίηση πριν από μερικά χρόνια του περίφημου bake off (εγκατάσταση ολοκλήρωσης ψησίματος κατεψυγμένης ζύμης) με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας κ. Μιχάλη Μούσιο να προβλέπει, μιλώντας στο moneyreview.gr, ότι μέσα στην επόμενη τριετία το 30% των αρτοποιείων θα έχει κλείσει.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 11 Οκτωβρίου 2021, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου είχε παρουσιάσει στοιχεία για 204 «λουκέτα» στον κλάδο. Μέσα σε έναν χρόνο προστέθηκαν άλλα 100 «λουκέτα», όπως αποκάλυψε ο κ. Μούσιος στο «MR», ανεβάζοντας τον θλιβερό απολογισμό. Η δε πρόγνωση για κλείσιμο του 30% των αρτοποιείων μέσα στην επόμενη τριετία μοιάζει σχεδόν εφιαλτική, καθώς σημαίνει ότι θα διακόψουν τη λειτουργίας τους περί τις 4.200 επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των παραδοσιακών αρτοποιείων υπολογίζεται σε περίπου 14.100.

Τα θέματα αυτά τέθηκαν χθες και στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους το προεδρείο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας. Ο υπουργός ζήτησε από την πλευρά του να διατηρηθούν σταθερές τιμές, κάτι στο οποίο οι αρτοποιοί φέρεται να απάντησαν ότι θα το πράξουν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί και άλλο το ενεργειακό κόστος και οι τιμές των πρώτων υλών. Οι τελευταίες παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με την προ του πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα. Την άνοιξη του 2022 οι τιμές των αλεύρων σχεδόν διπλασιάστηκαν, υποχώρησαν ελαφρώς τον περσινό Νοέμβριο, κατά 5%-6%, παρά τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών των σιτηρών, ενώ τον Αύγουστο του 2023 αυξήθηκαν εκ νέου κατά 10%. Ο κ. Μούσιος εκτίμησε ότι η αγορά θα ομαλοποιηθεί δεδομένης της επάρκειας που υπάρχει σε σιτηρά.

Οι αρτοποιοί από την πλευρά τους επέμειναν στο αίτημα για αλλαγή της νομοθεσίας έτσι ώστε «φούρνοι» να ονομάζονται μόνο οι χώροι όπου ολόκληρη η διαδικασία παρασκευής του ψωμιού γίνεται εκεί και όχι και οι λεγόμενες «θερμές γωνιές» των σούπερ μάρκετ, αλλά και αλυσίδων πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων, όπου ψήνεται κατεψυγμένη ζύμη η οποία έχει παρασκευαστεί νωρίτερα αλλού, σε κάποια βιομηχανική εγκατάσταση.