ΛΑΚΩΝΙΑ. Ελαιοτριβείο στο Βλαχιώτη Λακωνίας ανακοίνωσε ότι θα πληρώνει 9 ευρώ το κιλό το αγουρέλαιο που θα παραλαμβάνει από παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ελαιοτριβείου στο Facebook, το ελαιόλαδο θα πληρώνεται στην τιμή των 9,00 ευρώ ανά κιλό χωρίς να γίνεται οξυμέτρηση. Η κίνηση αυτή δίνει τον τόνο στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου, οι τιμές της οποίας βρίσκονται σε ανοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε ορισμένα χωριά της Λακωνίας, αυτή την περίοδο ξεκινά η συγκομιδή της Αθηνολιάς, μιας ποικιλίας που δίνει πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Τα ελαιόλαδα που θα παραχθούν τις επόμενες εβδομάδες εντάσσονται στην κατηγορία του αγουρέλαιου, το οποίο πωλείται σε πολύ υψηλότερη τιμή από το ελαιόλαδο.

Το ερώτημα είναι αν ο παραγωγός πληρωθεί στα 9,00 ευρώ το κιλό το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πόσο θα το πληρώσει ο καταναλωτής;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ζήτηση και η προσφορά στην εγχώρια αγορά, καθώς και η τιμή του ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές.

Κλοπές

Εν τω μεταξύ, οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζουν τις προμήθειες. Παράλληλα, όπως γράφει το CNBC, αναδεικνύουν ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα: αυξάνουν τις κλοπές στο μαγειρικό λάδι.

Στην Κρήτη οι «ποντικοί» έχουν «πιάσει δουλειά» και δεν διστάζουν να μπουν μέσα στους ελαιώνες και να μαζέψουν με το χέρι τους καρπούς.

Καταγγελία παραγωγού από τους Βώρους κάνει λόγο για κλοπή 13 κλουβών βρώσιμων ελιών από το λιόφυτο. Οι δράστες μπήκαν δηλαδή στην ελαιοφυτεία και μάζεψαν με το χέρι τις βρώσιμες ελιές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις