Στεγαστικά δάνεια: Ποιους αφορά το πλαφόν στα επιτόκια – Το επικρατέστερο σενάριο
Στεγαστικά δάνεια: Το σχέδιο που επεξεργάζονται και ένα παράδειγμα
ΕΛΛΑΔΑ. Την επιβολή πλαφόν στο ευρωπαϊκό επιτόκιο Euribor, ώστε να μην επιβαρύνει τους δανειολήπτες η νέα αύξηση επιτοκίων, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ετοιμάζουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το επικρατέστερο σενάριο, μεταξύ αυτών που μελετούν οι τράπεζες, είναι η θέσπιση πλαφόν στο Εuribor το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 3,05 από -0,5% που ήταν πριν από 10 μήνες. Αυτό που φέρεται να εξετάζουν οι τράπεζες είναι να βάλουν ένα ταβάνι κοντά στα σημερινά επίπεδα.
Ένα παράδειγμα στο οποίο αναφέρεται το ρεπορτάζ σημειώνει: στεγαστικό δάνειο 15ετίας με υπόλοιπο 100.000 ευρώ τον περσινό Ιούνιο είχε μηνιαία δόση 620 ευρώ, η οποία, μετά και την τελευταία αύξηση επιτοκίου, έφτασε τα 773 ευρώ και εφόσον μπει πλαφόν στο Euribor θα μπορούσε να συγκρατηθεί στα 763 ευρώ μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια.
Σε αναθεώρηση βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, φαίνεται ότι η ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 12% λόγω και της υψηλότερης ανάπτυξης.
Ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 2,3%, ο πληθωρισμός κοντά στο 4,5% και το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει το 0,7% και να πλησιάσει το 1% του ΑΕΠ. Οι τελικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αναμένονται στα τέλη του μήνα στο πλαίσιο της κατάθεσης του Προγράμματος Σταθερότητας.
Ποιους αφορά το σχέδιο για πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για ένα έτος
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ της ΕΡΤ, Θάνο Τσίρο, το σχέδιο αφορά ενήμερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, δάνεια που έχουν δοθεί για να αποκτηθεί ακίνητο και όχι δάνεια στα οποία έχουν εγγραφεί υποθήκες προκειμένου να καλυφθούν επιχειρηματικές ανάγκες.
Το πλαφόν πρακτικά για τον δανειολήπτη θα αποτελεί ένα ασφαλές δίχτυ προστασίας ενώ εκτιμάται ότι θα οριστεί περίπου ή και λίγο χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα του επιτοκίου Euribor ή του επιτοκίου της ΕΚΤ. Θα καλύπτει και τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και το Εuribor και αυτά που έχουν δοθεί σε ευρώ και αυτά που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο.
Όπως είπε ο δημοσιογράφος, η επιβάρυνση που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σταματάει κάπου εδώ, ανεξάρτητα αν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Εξετάζεται αυτή η προστασία να έχει διάρκεια ενός έτους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το μέτρο που έχει προηγηθεί, την επιδότηση των δόσεων των ευάλωτων νοικοκυριών.
Το πλαφόν διασφαλίζει ότι δεν υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις και σε περίπτωση που κινηθούν πτωτικά τα επιτόκια από εδώ και στο εξής το όφελος από τη διαφορά στο επιτόκιο θα περάσει κανονικά στη δόση του στεγαστικού δανείου.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις