Έρευνα ManpowerGroup σε 15 χώρες: Ποιοι κλάδοι «διψούν» για νέες προσλήψεις
Η πρόθεση των εργοδοτών να προβούν σε προσλήψεις είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται από το 1962 - Ποιοι κλάδοι πρωτοστατούν στη ζήτηση και ποια τα εμπόδια που ανακύπτουν - Τι ισχύει για την Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ. Σχεδόν το ένα τρίτο των εργοδοτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ δηλώνει πρόθυμο να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις εργαζομένων σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τη ManpowerGroup, ωστόσο η πρόθεσή τους αυτή συναντά το απροσδόκητο εμπόδιο της έλλειψης εξειδικευμένων και ταλαντούχων εργαζομένων.
Πιο αναλυτικά, το 35% από τους συνολικά 519 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν ότι επιθυμούν να προχωρήσουν στην πρόσληψη νέων εργαζομένων στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους.
Πρόκειται κυρίως για εργοδότες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, στη βιομηχανία, στην παραγωγή καθώς και ιδιοκτήτες ασφαλιστικών και κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων όπου και αναμένεται να καταγραφεί ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων.
Η πρόθεση των εργοδοτών από 15 διαφορετικές χώρες τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική είναι από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της έρευνας το 1962.
Παράλληλα όμως, το 37% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα επέλθει μείωση του αριθμού των απασχολούμενων και ένα 26% δεν αναμένει κάποια περαιτέρω αλλαγή. Οι συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το επόμενο τρίμηνο κυμαίνονται στο 1%, πολύ μακριά από το αντίστοιχο 15% που σημειώθηκε το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου για το έτος 2021. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο επιθυμεί να προχωρήσει στην πρόσληψη εργαζομένων αλλά υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες.
Σε ποιες χώρες καταγράφονται εμπόδια
Ειδικότερα, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι εργοδότες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις αναφορικά με την κάλυψη θέσεων εργασίας και αυτό συμβαίνει, σύμφωνα πάντα με τα όσα δηλώνουν οι ίδιοι, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων. Η συντριπτική πλειοψηφία (84 %) των εργοδοτών ανέφεραν ότι η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων αποτελεί το Νο. 1 εμπόδιο για την πρόσληψη νέων εργαζομένων.
Δεν είναι λίγες οι χώρες που καταγράφουν εμπόδια στις νέες προσλήψεις παρά την πρόθεση των εργοδοτών να προχωρήσουν σε αυτές. Ενώ η οικονομική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, τη Γαλλία, πλησιάζει στα φυσιολογικά επίπεδα -πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλέψει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας τον Ιούνιο-, καθώς αναμένεται ανάπτυξη 6,3% φέτος, οι εταιρείες αναφέρουν παράλληλα ραγδαία αύξηση των εμποδίων πρόσληψης. Η κατάσταση στη Γαλλία γίνεται πιο ανησυχητική καθώς τα συγκεκριμένα εμπόδια συνδυάζονται με ένα σχετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στη χώρα.
Στη Γερμανία, η πανδημία επιδείνωσε τη μακροχρόνια έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους της οικονομίας, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο οι δυσκολίες στην εξεύρεση εργαζομένων προκαλούν νέο κύμα αύξησης των μισθών. «Οι δυσκολίες πρόσληψης είναι πιθανό να μειώσουν την ανάκαμψη περιορίζοντας την ικανότητα των επιχειρήσεων να εκπληρώνουν παραγγελίες και να ικανοποιούν τη ζήτηση των πελατών» δήλωσε ο Σουρέν Θίρου, επικεφαλής οικονομικών στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Η κατάρτιση είναι η απάντηση
Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 47% επενδύουν στην κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων τους, στην καθοδήγηση τους (42%), αλλά και στην προσφορά πιο ευέλικτων εργασιακών προγραμμάτων προκειμένου να προσελκύσουν νέους εργαζομένους. Αρκετοί είναι επίσης, οι εργοδότες που προσφέρουν μπόνους συμμετοχής (35 %) και αυξήσεις μισθών (27 %).
Οι εταιρείες επικεντρώνονται στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ήδη υπάρχοντος εργατικού δυναμικού τους για την κάλυψη των ελλείψεων με το 50% των επιχειρήσεων να επενδύουν στην επιμόρφωση των υπαλλήλων τους για απασχόληση σε ρόλους υψηλότερης εξειδίκευσης τους επόμενους μήνες. Περίπου το 35% δίνει προτεραιότητα στην κατάρτιση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού για θέσεις εργασίας χαμηλότερης εξειδίκευσης.
«Οι συνεχείς ελλείψεις ταλέντων σημαίνουν ότι πολλές επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση και εκπαίδευση των εργαζομένων με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν καθώς συνεχίζεται η οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Τζόνας Πράιζινγκ διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup.
Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις