ΕΛΛΑΔΑ. Πληγές και σε οικονομικό επίπεδο ανοίγει ο πύρινος όλεθρος ο οποίος έχει αρχίσει να ψαλιδίζει το δημοσιονομικό χώρο για τις έξτρα φοροελαφρύνσεις και τις άλλες οικονομικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση από το 2022.

Ο λογαριασμός του πακέτου στήριξης των πυρόπληκτων πέφτει βαρύ για τα κρατικά ταμεία. Προς το παρόν αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται να αυξηθεί κατά πολλά επιπλέον εκατομμύρια, αφήνοντας έτσι μεγάλο δημοσιονομικό αποτύπωμα στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αυξάνει τις δαπάνες κατά 500 εκατ. ευρώ.

«Ουσιαστικά, το έλλειμμα της χώρας φέτος θα είναι αυξημένο σε ότι αφορά αυτή τη παρέμβαση. Αυτό γίνεται εφικτό γιατί έχουμε κρατήσει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και παράλληλα αξιοποιώντας τη δημοσιονομική ευελιξία που έχουμε για τα έτη 2021 και 2022».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνον οι παρεμβάσεις για τις αναδασώσεις και την ανασυγκρότηση της πολιτικής προστασίας άνω του 1 δισ. ευρώ αποτελούν χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα. Αρμόδιοι παράγοντες από το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι έχει προβλεφθεί ο χώρος για την χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης των πληγέντων από τις φωτιές επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών με την ταυτόχρονη παραδοχή ότι αποτελεί μία έξτρα πίεση για τα κρατικά ταμεία και μπορεί να εκτροχιάσει τους στόχους.

Οι όποιες νέες φοροελαφρύνσεις έχουν μπει στο τραπέζι ήταν προγραμματισμένο να ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμό για το 2022 το οποίο και αναμένεται να κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο την 1η Οκτωβρίου. Τα όσα εξετάζονται προβλέπουν αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, του συμπληρωματικού φόρου, των ασφαλιστικών εισφορών και μειώσεις φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις. Το σχέδιο παρεμβάσεων πρέπει να είναι πλήρως κοστολογημένο και ως εκ τούτου επειδή θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία- ενσωματώνοντας τα στοιχεία από τους κρίσιμους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο- τα τραγικά γεγονότα ενδέχεται να προκαλέσουν ανατροπές και να πάνε πιο πίσω χρονικά τις όποιες αποφάσεις για μειώσεις φόρων.

Στην παρούσα φάση οι υπό εξέταση σχεδιασμοί της κυβέρνησης έχουν «παγώσει» δίνοντας προτεραιότητα στις παρεμβάσεις αποκατάστασης των πληγέντων και των πληγεισών περιοχών. Προ ημερών στο τραπέζι είχε ξετυλιχθεί ένα διετές σχέδιο με έμφαση την ελάφρυνση του μισθολογικού και φορολογικού βάρους το οποίο θα «κλείδωνε» το φθινόπωρο.

Όμως στην αβεβαιότητα των μεταλλάξεων ήρθαν να προστεθούν οι νέες παρεμβάσεις για τους πληγέντες φυσικών καταστροφών που βάζει πολλούς αγνώστους παράγοντες στην εξίσωση των κυβερνητικών προθέσεων για την επιστροφή από τέταρτο τρίμηνο του 2021 στην όποια οικονομική κανονικότητα. Ο κίνδυνος για τις οικονομίες εξάλλου τείνει να γίνει μόνιμος λόγω και της κλιματικής αλλαγής και για την Ελλάδα να εξελιχθεί σε μόνιμη αιμορραγία για τα κρατικά ταμεία που δεν έχουν πάρει ανάσα από το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για το κόστος στήριξης περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από το 2020 το οποίο ξεπερνά ήδη το 1 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε έκτακτες επιχορηγήσεις για αποζημιώσεις πληγέντων μέσω των αρμόδιων υπουργείων. Οι αριθμοί επίσης δείχνουν το χτύπημα που έχουν υποστεί τα δημόσια οικονομικά, καθώς για το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης διευρύνθηκε σε 9,2 δισ. ευρώ από 6,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις