Χαρίτσης: «Στοχευμένο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τον κλάδο της εστίασης!»
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων έγινε στη Βουλή με την θέση του μεσσήνιου βουλευτή να συνοψίζεται στο: «Να δημιουργηθεί έστω και τώρα στοχευμένο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τον πληττόμενο κλάδο της εστίασης»
ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Την ανάγκη «να δημιουργηθεί άμεσα ένα στοχευμένο πρόγραμμα για τον κλάδο της εστίασης» επισήμανε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι πρόκειται για «έναν κλάδο με 80.000 επιχειρήσεις με 430.000 εργαζόμενους και τζίρο 6 δισ. ευρώ για το 2018» ο οποίος «πλήττεται σφόδρα από την αρχή της πανδημίας».
«Ο κλάδος παρουσίασε πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο 57% το 2ο τρίμηνο, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμα και το συντριπτικό 90%» συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, «με τις απολαβές των εργαζομένων να μειώνονται κατά 70% το ίδιο διάστημα». «Η ΓΣΕΒΕΕ προειδοποιεί ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των περιορισμών, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση την απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας» υπογράμμισε ο ίδιος και τόνισε: «Τα προγράμματα των Περιφερειών φαίνεται ότι θα κατευθυνθούν κυρίως σε μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις και όχι στις επιχειρήσεις της εστίασης και δη τι πιο μικρές».
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει έκκληση προς όλες τις κυβέρνησης να ενισχύσουν άμεσα με ρευστότητα τις επιχειρήσεις» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι «για τον Νοέμβρη εκτιμάται ότι άλλα 5 δισ. θα χάσουν οι επιχειρήσεις και 1 δισ. τα νοικοκυριά». «Η ζοφερή κατάσταση στην οικονομία δεν αντιμετωπίζεται με αναστολές υποχρεώσεων για λίγους μήνες και νέο δανεισμό. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση με ρευστότητα και κάλυψη μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, όπως γίνεται σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.
«Οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί» κατέληξε ο βουλευτής, επισημαίνοντας ότι «και άλλοι κλάδοι έχουν ζήτημα επιβίωσης, όπως αυτός του Πολιτισμού» και καλώντας την κυβέρνηση «να προχωρήσει έστω και τώρα σε κλαδικού τύπου προγράμματα ενίσχυσης με μη επιστρεπτέα αποζημίωση».
Δείτε την ομιλία εδώ