«Η ΔΕΗ δεν φεύγει από τη Μεγαλόπολη - Με νέο ενεργειακό προφίλ διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο»
ΕΛΛΑΔΑ. Με νέο ενεργειακό προφίλ – πράσινο και βιώσιμο – συνεχίζει η ΔΕΗ να δηλώνει “παρών” στις υπό μετάβαση λιγνιτικές περιοχές, όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, θέλοντας να τονίσει απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων δεν συνεπάγεται και απόσυρση της ΔΕΗ από Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.
Μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο “Δυτική Μακεδονία-Μεγαλόπολη: Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες”, το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο της ΔΕΗ για την επιτυχία της απολιγνιτοποίησης, καθώς και στη θέση της επιχείρησης κατά την μεταλιγνιτική εποχή.
Εκκινώντας από το ζήτημα της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, υπήρξε σαφής πως πλέον έχει έρθει το “πλήρωμα του χρόνου” μιας και, όπως είπε χαρακτηριστικά, αν δεν υπήρχε η τηλεθέρμανση των περιοχών, οι λιγνιτικές μονάδων θα δούλευαν ελάχιστα”.
Σε ότι αφορά το εγχείρημα της μετάβασης, ο Γιώργος Στάσσης ξεκαθάρισε πως η ΔΕΗ δεν φεύγει από τις περιοχές αυτές, απλώς αλλάζει τον χαρακτήρα των δραστηριοτήτων της σε ευθυγράμμιση με τις προτεραιότητες της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και τους εθνικούς στόχους για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Σε δεύτερο χρόνο, η ΔΕΗ συμμερίζεται το όραμα του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, όπως έχει παρουσιαστεί από την κυβέρνηση, οι περιοχές αυτές να καθιερωθούν ως φορείς νέων επενδύσεων.
Μάλιστα, σε αυτό η συμβολή της ΔΕΗ αναμένεται να είναι σημαντική. Το 1/3 των εδαφών της που αξιοποιούνται σήμερα για την λιγνιτική δραστηριότητα, θα χρησιμοποιηθούν για φωτοβολταϊκά πάρκα και άλλα έργα ενεργειακής φύσεων, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 θα “στοιχηθούν” στους στόχους ανάπτυξης των υπόλοιπων πυλώνων του σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, όπως βιώσιμος τουρισμός και ψυχαγωγία, πράσινη γεωργία, βιομηχανία και υποδομές.
Υπό το πρίσμα αυτό, “η ΔΕΗ θα συνεχίσει να βρίσκεται εδώ επενδύοντας στην εξέλιξη και την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, όντας στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας”, σημείωσε ο ίδιος.
Επανάλαβε, επίσης, την πρόσφατα ειλημμένη απόφαση της ΔΕΗ να εφαρμόσει “συμμετοχικό σχήμα” στους νέους ηλιακούς σταθμούς που θα κατασκευάσει. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει η δυνατότητα στους κατοίκους των περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης να συμμετέχουν στα φωτοβολταϊά πάρκα που θα φτιάξει στις περιοχές αυτές η επιχείρηση.
Σε συνέντευξή του στη Καθημερινή είχε δηλώσει:
“Το σχέδιο μας είναι, πέρα από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν οι νέες επενδύσεις, ένα ποσοστό της τάξεως του 5% αυτών των πάρκων να μετοχοποιηθεί σε μερίδια των 1000 ευρώ και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους των περιοχών αυτών να επενδύσουν, εάν θέλουν, μαζί με τη ΔΕΗ”.
Όπως είναι γνωστό, στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης η ΔΕΗ σκοπεύει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,5 GW.
Τέλος, υπό μελέτη βρίσκεται η μετατροπή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ώστε να λειτουργήσει σε ένα βάθος χρόνου με ένα νέο μίγμα καυσίμου.
Σταθερά ανησυχητική η κατάσταση covid-19 στη Πελοπόννησο. 26 νέα κρούσματα
Παίρνει σάρκα και οστά το όραμα του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης!
Μοιραία πτώση για 30χρονο άνδρα στον Μυστρά
70€ ανά στρέμμα επιδότηση για τις ελιές Καλαμών
Θανατηφόρο τροχαίο στην Αμαλιάδα. Νεκρή μια 23χρονη
Μάχη για τη ζωή! Μήνυμα από την Σπάρτη μιας οικογένειας που δοκιμάζεται (video)