«Έρχεται ο πιο λιτός και αποτελεσματικός Αναπτυξιακός νόμος»
ΠΑΤΡΑ. Οι ευκαιρίες που δίνουν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την υλοποίηση σημαντικών υποδομών, οι στρατηγικές επενδύσεις και ο διάλογος που ανοίγει για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο ήταν οι βασικές συνιστώσες της συζήτησης που είχε ο Νίκος Μαντζούφας, Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν ειδικών προσκλήσεων στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.
Σύμφωνα με τον κ. Μαντζούφα μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί με συμβάσεις ΣΔΙΤ αρκετά δημόσια έργα, μεταξύ των οποίων 24 δημόσια σχολεία στην Αττική. Τα δημόσια έργα αποπληρώνονται είτε με τέλη, είτε με πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αναφέρθηκε επίσης στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων όπου έχουν ολοκληρωθεί άλλα τρία έργα που βρίσκονται σε λειτουργία σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος και Σέρρες. «Το επόμενο ΣΔΙΤ θα είναι το εργοστάσιο απορριμμάτων Ηλείας. Έχει συμβασιοποιηθεί και βρίσκεται στο αρχικό στάδιο κατασκευής» πρόσθεσε και απευθυνόμενος στο κοινό, είπε για τα έργα ΣΔΙΤ:
«Πρόκειται για μοντέλο που έχει δείξει αποτελέσματα. Αξίζει να το σκεφτείτε. Λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και καθαρούς κανόνες στις διαγωνιστικές διαδικασίες».
Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που συγκεντρώνει το ζωηρό ενδιαφέρον των επιχειρηματιών.
«Ο αναπτυξιακός βρίσκεται εν ισχύ και δεν θα σταματήσει άμεσα. Αλλά για το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και σε αυτό το πλαίσιο καλώ τον επιχειρηματικό κόσμο να καταθέσει σκέψεις και ιδέες. Στόχος να φτιάξουμε ένα λιτό και αποτελεσματικό Αναπτυξιακό νόμο, διότι συνάντησα «βουνό» παραπόνων για τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του» ανέφερε ο κ. Μαντζούφας και μοιράστηκε με τον επιχειρηματικό κόσμο της Δυτικής Ελλάδας ορισμένες από τις σκέψεις που υπάρχουν.
Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις στο πλαίσιο του ελέγχου της πορείας των επενδύσεων, μελετάται οι επενδυτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής ή να συνεχίσουν τον έλεγχο με τον παραδοσιακό τρόπο, που ισχύει σήμερα ή να επιλέξουν την κατηγορία του ορκωτού ελεγκτή, «με πολύ όμως αυστηρές ποινές που θα επιβάλλονται αν διαπιστωθεί παρατυπία, είτε από αμέλεια είτε από δόλο» διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.
Για την τελική διαμόρφωση του νέου Αναπτυξιακού, θα γίνει στη Βουλή ακρόαση φορέων, με στόχο τι νέο πλαίσιο να διαμορφωθεί μέσα από έναν γόνιμο διάλογο.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμο κατέθεσαν τις απόψεις τους.
Μεταξύ άλλων, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο Θανάσης Κούστας πρότεινε εκτός από τους ορκωτούς ελεγκτές, να συνεισφέρει στους ελέγχους για την πορεία των επενδύσεων ο ΕΦΕΠΑΕ, που –όπως είπε- έχει 404 διαπιστευμένα στελέχη τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Επίσης ζήτησε στον νέο Αναπτυξιακό να υπάρξει διαβάθμιση ανά Περιφέρεια, ανάλογα τα δυνατά και αδύνατα σημεία κάθε περιοχής και να προσδιοριστούν κατευθύνσεις στρατηγικές.
Επίσης, ο Παναγιώτης Τσιχριτζής Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη στον Αναπτυξιακό, να μπορούν Δήμοι και Περιφέρεια συνεργαζόμενοι με άλλους φορείς να έχουν τη δυνατότητα ένταξης στον Αναπτυξιακό.
Η πρόταση έδωσε την ευκαιρία στον κ Μαντζούφα να πει ότι «έρχεται το Ταμείο Υποδομών με 450 εκατ ευρώ που θα περιμένει προτάσεις και αφορά δάνεια χαμηλού επιτοκίου». Το Ταμείο Υποδομών αντικαθιστά το πρόγραμμα Τζέσικα, μέσω του οποίου έχουν υλοποιηθεί πραγματικές επενδύσεις ύψους 300 εκατ ευρω.
Οικονομική Διπλωματία
Oι διεθνείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις αποτέλεσαν το επίκεντρο της τοποθέτησης του Άγγελου Παγκράτη Ειδικού Συντονιστή, Υπεύθυνου για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διπλωματία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
Μιλώντας σε κλειστή συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο κ. Παγκράτης αναφέρθηκε στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με το Brexit, τις πολιτικές του προέδρου Τραμπ, τη ραγδαία άνοδο της Κίνας και τον εντεινόμενο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων για να παρατηρήσει ότι η Ευρώπη δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Γι αυτό και τόνισε την ανάγκη για μια συστηματική πρωτοβουλία αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής οικονομικής διπλωματίας με κύριο στόχο την καλύτερη υποστήριξη των οικονομικών συμφερόντων των κρατών μελών της.
Παρατήρησε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνικό σχέδιο ανάπτυξης χωρίς αναπτυγμένη οικονομική διπλωματία, γιατί δεν μπορεί να επιτύχει η εθνική προσπάθεια ανάπτυξης αν δεν προσαρμοστεί και δεν συνδεθεί λειτουργικά και άμεσα με τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας. Αποσαφήνισε ωστόσο ότι πλέον το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει μια καλή εκκίνηση στο αντικείμενο της οικονομικής διπλωματίας.
Τις δύο συζητήσεις συντόνισε ο δημοσιογράφος Ζώης Μαρίνος
Εκπρόσωποι επιχειρήσεων εκδήλωσαν σημαντικό ενδιαφέρον για τον νέο Αναπτυξιακό νόμο.