Από την Πελοπόννησο θα περνά ο αγωγός East Med
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Toυς επόμενους μήνες ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού East Med που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη περνώντας από την Πελοπόννησο. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε 5 χρόνια
Την κατασκευή του αγωγού συμφώνησαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ισραήλ. Οπως αναδημοσιεύει το capital.gr: «Ο αγωγός θα συνδέει τα αποθέματα του φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 7 δισ. δολάρια. Μέσω του αγωγού θα γίνεται η προμήθεια φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Ο τηλεοπτικός σταθμός Hadashot υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατ. δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο πριν επιτευχθεί η συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο».
Στη συμφωνία, τονίζεται, ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο αγωγός θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα για να φτάσει στο Otranto της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Όπως δείχνει και ο χάρτης ο αγωγός θα περνά από την Πελοπόννησο (Βάτικα) και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Οι ανάγκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα ως το 2030. Αναφερόμενος στη συμφωνία ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο αγωγός θα μπορούσε να μειώσει κατά κάποιον βαθμό την αραβική επιρροή στην Ευρώπη. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΡΙΚ ότι οι εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στη συμφωνία για κατασκευή του East Med. Εξήγησε δε ότι από την ημέρα της συμφωνίας θα απαιτηθούν πέντε εβδομάδες ώστε το περιεχόμενό της να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».