Άμεση απόσυρση του μέτρου επιβολής φόρου – ειδικού τέλους ακινήτων ζητά το ΤΕΕ Πελοποννήσου
Η Πρόεδρος του ΤΕΕ Πελ/σου Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σε μία περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης στη χώρα μας βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν, σε μια περίοδο που η ανεργία αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς, που το σύνολο των Μηχανικών αλλά και των λοιπών επαγγελματιών που εμπλέκονται στο σύστημα παραγωγής έργων υποαπασχολούνται ή κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις πρόχειρες και επιπόλαιες προσπάθειες της για δήθεν έξοδο από την οικονομική κρίση.
Συγκεκριμένα τονίζει:
«Η φοροεισπρακτική της επέλαση συνεχίζεται με την εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων.
Θεσπίστηκε ειδικό τέλος ακινήτων χωρίς να εξετάζονται παράμετροι σχετικοί με την πραγματική αξία του ακινήτου και χωρίς να εξασφαλίζεται κοινωνική δικαιοσύνη.
Τα μέτρα είσπραξης φόρων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αποτελούν μέθοδο εκφοβισμού και παραβιάζουν τους νόμους που επιτάσσει το Σύνταγμα.
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να διακόψει την ηλεκτροδότηση ακινήτου επειδή ο ιδιοκτήτης αρνείται να πληρώσει έναν άδικο φόρο.
Κανείς δεν δικαιούται να μετατρέπει την ιδιοκτησία, που αποτελεί κοινωνική κατάκτηση του Έλληνα πολίτη και για την οποία έχει πολλές φορές φορολογηθεί, σε ποινικό αδίκημα και συγχρόνως να την χρησιμοποιήσει για φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Η Κυβέρνηση πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει τον Έλληνα πολίτη σαν φοροφυγά και απατεώνα.
Ας αναζητήσει τα πραγματικά αίτια της κρίσης στις χρόνιες λανθασμένες επιλογές, στις παθογένειες του οικονομικού μοντέλου που εφαρμοζόταν στη χώρα μας επί χρόνια, μοντέλο που δεν στήριξε τον τουρισμό, δεν στήριξε τον πρωτογενή τομέα, τροφοδότησε την αποβιομηχάνιση, δεν προστάτευσε τον έντιμο ελεύθερο επαγγελματία.
Ας ζητήσει, έστω και τώρα, τη συνδρομή αυτών που μέχρι σήμερα έκαναν επενδύσεις με κρατικά κεφάλαια χωρίς επιχειρηματικό ρίσκο και χωρίς να έχουν πληρώσει ποτέ φόρο.
Η Κυβέρνηση με σοβαρότητα θα πρέπει, όπως έχομε τονίσει επανειλημμένως, να προχωρήσει επιτέλους στη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη που είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση.
Την περίοδο που οι τιμές των οικοδομικών υλικών συνεχώς αυξάνουν και τα καρτέλ στο χώρο της οικοδομής μάλλον έχουν στήσει πανηγύρι, την περίοδο που η ύφεση στον κατασκευαστικό τομέα διαρκώς βαθαίνει, και η ανεργία αυξάνει, αντί της επιβολής νέων φόρων στα ακίνητα και στην οικοδομή απαιτούνται κίνητρα και γενναίες οικονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές.
Απαιτείται η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, η ενίσχυση του Π.Δ.Ε. απορρόφηση του ΕΣΠΑ, η τόνωση και επαναλειτουργία του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Απαιτούνται κίνητρα για επενδύσεις, απαιτείται τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με μείωση φορολογίας και συμψηφισμό οφειλών του Δημοσίου με τις οικονομικές υποχρεώσεις προς Δημόσιο, με άμεση εναρμόνιση του καθεστώτος του ΦΠΑ στην οικοδομή, όπως και στις λοιπές επιχειρήσεις, επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και μείωση των συντελεστών επιβάρυνσης καθώς και στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος.
Είναι πια καιρός η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα βασίζονται σε σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πολίτη και σε κανόνες δικαιοσύνης και ισονομίας.
Είναι πια καιρός, όλοι εμείς οι πολίτες να προχωρήσουμε σε κοινό συντονισμό για την δημιουργία ενός ευρύτερου μαζικού κινήματος ενάντια στα χαράτσια, στο μνημόνιο, στο μεσοπρόθεσμο, ενάντια στην ισοπέδωση και εξαθλίωση του Ελληνικού λαού.
Οι Μηχανικοί μαζί με όλους τους Έλληνες συστρατευόμαστε και αντιδρούμε ενάντια στα μέτρα που έχουν ληφθεί και επαγρυπνούμε για τα μέτρα που πρόκειται να έρθουν.
Καλούμε άμεσα την Κυβέρνηση να αποσύρει το ειδικό τέλος-φόρο ακινήτων και να εφαρμόσει πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας πριν μας οδηγήσει στη χρεοκοπία και τον πλήρη οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό».