Με αντικείμενο την αμοιβαία ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης μεταξύ την Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο Ναύπλιο συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, του Γερμανού Υφυπουργού Οικονομίας και Τουρισμού κ. Ernst Burgbacher και της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Ανάπτυξης κας Κωνσταντίνας Μπέη. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε ο αναπληρωτής Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. De La Croix, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κα Νικολάκου, κ. Πουλάς, κ. Παπαφωτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Χειβιδόπουλος, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της Γερμανικής αποστολής στην Ελλάδα.

Ο κ. Τατούλης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που υποδέχεται στην Πελοπόννησο και το Ναύπλιο τον Γερμανό Υφυπουργό, τον κ. De La Croix και την «καλή φίλη» κα Μπέη. Ο Περιφερειάρχης τόνισε εξαρχής ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση μέσα από την εργατικότητα και τη φιλοτιμία της. Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση παρέχει την ευκαιρία, ιδίως στις συνθήκες κρίσης που υφίστανται το παρόν διάστημα, να καταστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου αυτόνομη οικονομικά στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών περιφερειών.

Εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ύψιστο αγαθό και αναπόσπαστο κομμάτι αυτής τη φιλία μεταξύ όλων των λαών των χωρών – μελών της, όπως των Γερμανών, στη χώρα των οποίων έχουν φιλοξενηθεί αλλά και προοδεύσει στις επιστήμες και στις τέχνες πολλοί Έλληνες κατά το παρελθόν.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιμετωπίζει τα προβλήματα με εξωστρέφεια, συνεργασίες και συνέργειες προκειμένου να αναπτύξει τα πλεονεκτήματα του πολιτισμού, της φιλοσοφικής σκέψης, της πολιτικής αντίληψης, των ποιοτικών προϊόντων, της φιλοξενίας και της εγκαρδιότητας που διαπνέουν τους πολίτες της Πελοποννήσου. Η Πελοπόννησος, η κοιτίδα του πολιτισμού του Ελληνικού Έθνους, αποτελεί τόπο όμορφο, με ιστορικότητα, πολιτιστικό απόθεμα, φιλόξενους και φιλεργατικούς ανθρώπους, οι οποίοι καταθέτουν τον εαυτό τους για τη λύση των προβλημάτων.

Όπως τόνισε ο κ. Τατούλης η Πελοπόννησος προσφέρει απόλυτη ηρεμία και απόλυτη ασφάλεια, σεβασμό και εγκάρδια φιλοξενία σε όλους τους επισκέπτες της. Η Περιφέρεια, επίσης, εφαρμόζει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για να μπει μπροστά από τα προβλήματα, ενώ έχει επιτύχει υψηλό επίπεδο συναίνεσης και συνεννόησης. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υφίστανται τα πολιτικά προβλήματα και οι αντιπαραθέσεις της υπόλοιπης χώρας. Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι πρώτιστο ενδιαφέρον είναι η εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, για σύγχρονες μεθόδους, εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και δημιουργία σταθερών δικτύων εξαγωγών, και του τουρισμού, με εξαιρετικού κάλλους τοπία, αγάπη για την παράδοση, καλοσυνάτους ανθρώπους και υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών.

Βασική φιλοσοφία του επιχειρείν στην Περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, είναι η ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών με το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης, απεγκλωβίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την επιχειρηματικότητα από τα αδιέξοδα των αγκυλώσεων της κρατικοδίαιτης οικονομίας. Δίνεται συνεπώς η δυνατότητα μόχλευσης μέσα από την αυτοχρηματοδότηση σημαντικών έργων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, είναι και ο ΕΟΤ, ο οποίος με την ικανότητα γρήγορης προσαρμογής που διαθέτει, αποτελεί εγγύηση αγαστής συνεργασίας.

Ο Γερμανός υφυπουργός κ. Burgbacher, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πολιτισμό, την ιστορία και τα τοπία της Πελοποννήσου, ενώ έκανε ειδική αναφορά για την αρχαία ελληνική ιστορία του Άργους και των Μυκηνών. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι εξαρχής ένιωσε άνετα και ευχάριστα που παραβρίσκεται σε ένα τόσο όμορφο και φιλόξενο μέρος, με τόσο ωραίο καιρό. Συμφώνησε με τον κ. Τατούλη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ύψιστο αγαθό και τόνισε το ελληνικό στοιχείο που τη χαρακτηρίζει. Σκοπός της επίσκεψης αυτής είναι πως θα αυξηθεί ο αριθμός των γερμανών τουριστών, μιας πολύ σημαντικής αγοράς για την Ελλάδα, στην Ελλάδα, ιδίως στην Πελοπόννησο. Ο κ. Burgbacher, ανέφερε ότι μετά την επίσκεψη του στο Υπουργείο, συστάθηκε ομάδα εργασίας για να εξετάσει τα ζητήματα της καταπολέμησης των προκαταλήψεων στο τουρισμό, της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, και της βιωσιμότητας – φιλικότητας προς το περιβάλλον, ζητήματα πολύ σημαντικά για τον γερμανό τουρίστα. Ο κ. De La Croix αφού συνηγόρησε στις θέσεις του κ. Υφυπουργού, πρόσθεσε ότι θεωρεί τον κ. Τατούλη σημαντικό φίλο, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά του για συνάντηση και συνεργασία στην Πελοπόννησο.

Η κα. Μπέη εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται κοντά σε ένα φίλο, τον κ. Τατούλη, ο οποίος είναι ο πρώτος εκλεγμένος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και δήλωσε τη στήριξή της στο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, ως πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης της χώρας. Τόνισε ότι γίνεται πράξη η αποκέντρωση της αναπτυξιακής πολιτικής σε όλα τα ζητήματα και ασφαλώς και στον τουρισμό. Με απόφαση μάλιστα του Υπουργού ετοιμάζεται η μεταφορά τμήματος της τουριστικής πολιτικής της χώρας στις αιρετές Περιφέρειες. Σκοπός του Υπουργείου είναι η προώθηση του θεματικού τουρισμού και σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται σχετικά νομοσχέδια. Η κα. Μπέη, αφού ανέφερε ότι ήταν επιθυμία της Γερμανικής αντιπροσωπείας να συναντηθεί με τον κ. Περιφερειάρχη, σημείωσε ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Χαρακτήρισε επίσης, την Πελοπόννησο ως ιδιαίτερα προνομιούχα τουριστική περιοχή, με τους ωραιότερους δώδεκα μήνες του χρόνου. Η Γενική Γραμματέας πρότεινε μάλιστα τη συμμετοχή εκπροσώπου της αιρετής Περιφέρειας στην ομάδα εργασίας που συστάθηκε στο Υπουργείο με τους Γερμανούς εκπροσώπους, ως σημαντικού παράγοντα προώθησης της τουριστικής πολιτικής.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνάντηση αυτή θα αποδώσει συγκεκριμένους και άμεσους καρπούς και την ισχυρή πολιτική βούληση για γρήγορες διαδικασίες ενδυνάμωσης των υποδομών και δημιουργίας ισχυρού brand name Πελοπόννησος για το τουριστικό και αγροτικό προϊόν. «Οι συνθήκες της σημερινής κρίσης μας παρέχουν την ευκαιρία να πρωτοτυπήσουμε εξ ανάγκης. Σκοπός μας είναι η εξωστρέφεια και η απόλυτη και σταθερή συνεργασία με ομοειδείς διεθνείς φορείς. Η θέση μας στη Μεσόγειο μας δίνει τη δυνατότητα να αποτελέσουμε σημαντικό επίνειο για την όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο». Μετά από την πρόταση της κας Μπέη, πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να συνεργαστεί στενά και εποικοδομητικά για εξαιρετικά και γρήγορα αποτελέσματα. Η ευελιξία της Περιφέρειας ανοίγει νέες προοπτικές, όπως με το νέο αεροδρόμιο της Τρίπολης που θα λειτουργήσει σύντομα δίπλα σε αυτό της Καλαμάτας.

Τέλος, ο κ. Τατούλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα επόμενα 2 – 3 χρόνια θα ισχύουν νέα δεδομένα στο θεματικό τουρισμό της Πελοποννήσου.