Το νέο καθεστώς στις συναλλαγές και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών με επιταγές ή πιστωτικές κάρτες από 1η Απριλίου 2011, δεν είναι «Πρωταπριλιάτικο αστείο», αλλά η εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3842/2010 που επιβάλλει ως όριο των συναλλαγών με μετρητά τα 3.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.


Για την ελληνική αγορά ένα τέτοιο μέτρο, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά αντίθετα τη διευρύνει. Ταυτόχρονα δημιουργεί πολλά και ουσιαστικά προβλήματα στον τουρισμό και στους αλλοδαπούς καταναλωτές, στις αλλαγές και στις επιστροφές προϊόντων, στις προκαταβολές και στη μερική καταβολή με δόσεις, στο συμψηφισμό των ανταλλαγών και φυσικά στην αδυναμία των περισσότερων Ελλήνων να διαθέτουν μπλοκ επιταγών ή να είναι κάτοχοι πιστωτικής κάρτας, χωρίς να έχουν εξαντλήσει το πιστωτικό τους όριο.


Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει το γεγονός ότι κάποιοι «πονηροί» θα προτιμήσουν ως ημέρα αγορών τους το Σάββατο, ημέρα αργίας για τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι πλαστές και οι ακάλυπτες επιταγές να έχουν την τιμητική τους και να επιβαρύνουν με πρόσθετες επισφάλειες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι 9 στους 10 καταναλωτές, με δεδομένη την οικονομική καχεξία, προτιμούν να χρησιμοποιούν στις αγορές τους μετρητά και μόλις 1 στους 10 πιστωτική κάρτα.


Επισημαίνεται ότι όσοι υπόχρεοι δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νέο καθεστώς συναλλαγών θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές, σύμφωνα με τον υπό κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), που επισύρει πρόστιμο ισόποσο της αξίας του τιμολογίου.
Η ΕΣΕΕ από τον Ιανουάριο που ανακοινώθηκαν οι διατάξεις του Νόμου, απέστειλε επιστολές τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών, όσο και στο ΥπΠΑΑΝ με αίτημα την αναστολή του μέτρου.


Πιο συγκεκριμένα :
«…Βάσει του άρθρου 20 ν. 3842/2010, από 1ης Απριλίου 2011, ισχύει το νέο πλαίσιο για τις συναλλαγές ιδιωτών και επιτηδευματιών. Κατ’ αυτό, απαιτήσεις συνολικής αξίας τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και άνω για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται μέσω τράπεζας, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές, ενώ απαγορεύεται η εξόφληση με μετρητά. Παρομοίως, οι συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών άνω των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών.
Η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να αποτελεί πλέον νόμο του κράτους αλλά η εφαρμογή της θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Η αδυναμία -και πολλές φορές η άρνηση- των καταναλωτών να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους μέσω της Τράπεζας (είτε πρόκειται για χρήση τραπεζικού λογαριασμού, πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ή επιταγών) έχει ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση του τζίρου συναδέλφων μας, που πωλούν διαρκή είδη μεσαίας και μεγάλης αξίας. Επίσης, έντονο πρόβλημα παρατηρείται και στην περίπτωση των συναλλαγών με αλλοδαπούς καταναλωτές για ευνόητους λόγους.
Στην παρούσα φάση, η ασάφεια του πλαισίου και η αδυναμία της αγοράς να το εφαρμόσει κατά τον προσήκοντα τρόπο, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα σε μία αγορά που ήδη παλεύει για την επιβίωσή της. Σε ότι αφορά την ίδια την φύση της διάταξης, θεωρούμε ότι η προβλεπόμενη ποσοτική διαβάθμιση των συναλλαγών δεν ανταποκρίνεται στην πολλαπλή φύση των προϊόντων και θα δημιουργήσει επιπλέον ζητήματα στο μέλλον. Υπό αυτήν την έννοια, θεωρούμε επιτακτική την αναστολή της διάταξης τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου και τον επανασχεδιασμό της επάνω στη βάση διαφορετικών χρηματικών ορίων, ανάλογα με την αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών, αλλά και σε συνδυασμό με τη χρήση της έξυπνης κάρτας αγορών».