ΕΛΛΑΔΑ. Μίνι… συναγερμός έχει σημάνει στους Έλληνες εξαγωγείς μετά τη ρητή αναφορά του νέου προέδρου των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές χώρες.

Παρότι οι περισσότεροι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα «γλιτώσει» και αυτή την φορά από αυτό το επαχθές μέτρο –όπως συνέβη και στην προηγούμενη θητεία Τραμπ- , υπάρχει αγωνία για τις τελικές αποφάσεις.

Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη στις βιομηχανίες τροφίμων, που παράγουν και εμπορεύονται κορυφαία προϊόντα της ελληνικής γης όπως η φέτα, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το κρασί και τα ψάρια ιχθυοτροφείου.

Ο δασμοί ως αντίμετρα στην εμπορική ανισορροπία

Ο Τραμπ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία του αποκάλυψε τις προθέσεις του, για την επιβολή δασμών ως αντίμετρα στην υφιστάμενη εμπορική ανισορροπία με την Ευρώπη. Δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου θέλουν το νέο πρόεδρο να ανακοινώνει γενικό δασμό μεταξύ 10% και 20% για όλα τα προϊόντα και από όλες τις χώρες προέλευσης ενώ για τις εισαγωγές από την Κίνα, αναμένεται δασμός έως και 60%.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει εάν ο Τραμπ πατήσει τη σκανδάλη

Ο κίνδυνος σε περίπτωση που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ «πατήσει τη σκανδάλη» και συμπεριλάβει τα ελληνικά προϊόντα στη «μαύρη λίστα» είναι μεγάλος, αφού μοιραία θα πληγεί η ανταγωνιστικότητά τους. Και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δυναμική αγορά –τη μεγαλύτερη στον κόσμο- με σημαντικές προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία υπερέχουν σε διατροφική αξία και ποιότητα.

Είναι ενδεικτικό πως αρκετοί εξαγωγείς προσπαθούν μέσα από τους τοπικούς αντιπροσώπους τους να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση και πως διαμορφώνεται το περιβάλλον. «Οποιοσδήποτε δασμός είναι πρόβλημα», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιάννης Βογιατζής.

Γεμίζουν τα κελάρια για να προλάβουν τους δασμούς

Επισημαίνει μάλιστα ότι αρκετοί αντιπρόσωποι που εμπορεύονται ελληνικές ετικέτες κρασιού στις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε έκτακτες παραγγελίες για να αυξήσουν τα αποθέματά τους, προκειμένου να προλάβουν ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Αν και συστήνει υπομονή έως την λήψη των τελικών αποφάσεων, ο κ. Βογιατζής θεωρεί πάντως πως το ελληνικό κρασί θα τύχει εξαίρεσης, όπως ακριβώς συνέβη και στην προηγούμενη θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Αισιοδοξία για εξαίρεση του ελαιόλαδου

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο σύμβουλος διοίκησης του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος πως το ελληνικό ελαιόλαδο θα μείνει και αυτή τη φορά εκτός των δασμών Τραμπ.

«Εξ΄ όσων μέχρι στιγμής είναι γνωστό, δεν προκύπτει ακόμα σαφής θέση για πιθανή επιβολή δασμών από πλευράς ΗΠΑ, στο ελαιόλαδο και τις ελιές», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Θυμίζει επίσης ότι η προεδρία του Τζον Μπάιντεν αρχικά ανέστειλε τους δασμούς τον Μάρτιο του 2021 και στη συνέχεια διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία που τερμάτισε τη διαμάχη της Airbus τον Ιούνιο του 2021.

«Όλα από την αρχή»

«Κάτι αντίστοιχο», σημειώνει, «δεν φαίνεται πιθανόν καθώς στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η διοίκηση τους θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν προτείνοντας μια νέα λίστα προϊόντων για τα οποία επιθυμεί να επιβάλει δασμούς και να ακολουθήσει την απαιτούμενη περίοδο ειδοποίησης και σχολίων πριν από την έναρξη ισχύος».

Ο κ. Οικονόμους υπογραμμίζει ότι ως ΣΕΒΙΤΕΛ & ως τομέας ευρύτερα, παρακολουθεί το θέμα και «όταν υπάρχουν νέα, θα κινηθούμε συλλογικά με τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ε.Ε.».

Καθησυχαστικός για τα νωπά φρούτα και λαχανικά εμφανίζεται ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, ο οποίος θεωρεί πώς αν υπάρξει πρόβλημα το μεγαλύτερο θα έχουν τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα. Σημειώνει πως η Ελλάδα εξάγει περίπου 24.000 νωπά φρούτα και λαχανικά στις ΗΠΑ, εκ των οποίων οι 16.000 τόνοι αφορούν ακτινίδια.

Η φέτα στήνει «γραμμή άμυνας»

Ο κλάδος που βρίσκεται επί πόδος είναι εκείνος των γαλακτοκομικών, με επίκεντρο τη φέτα και το γιαούρτι. Δυο προϊόντα που καταγράφουν ραγδαία άνοδο τα τελευταία χρόνια στην αμερικάνικη αγορά (οι εξαγωγές φέτας ενισχύθηκαν κατά 12% σε όγκο το 2023). Στελέχη του χώρου δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους, με δεδομένη την ανάπτυξη που καταγράφουν οι πωλήσεις φέτας και ελληνικού γιαουρτιού στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Πληροφορίες της αγοράς θέλουν μάλιστα τους φορείς εκπροσώπησης του κλάδου να έχουν έρθει σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουν χαράξει ήδη την υπερασπιστική γραμμή για τους λόγους που τα εμβληματικά ελληνικά τρόφιμα όπως η φέτα πρέπει να εξαιρεθούν και πάλι…