ΕΛΛΑΔΑ. Καινούρια χρονιά και μαζί μια καινούρια αρχή για την αγορά ελαιολάδου, με την δεύτερη (και εντονότερη) μειοδοσία του Δεκεμβρίου να δίνει τη θέση της σε μια οριακή ανατίμηση των τιμών που πληρώνει το εμπόριο, σε συνέχεια της επίμονης άρνησης της συντριπτικής μερίδας των παραγωγών να ξεπουλήσει την φετινή μέτρια σοδειά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του elaiaskarpos.gr αν και ακόμα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή καθώς αυτές τις μέρες σχηματίζεται εκ νέου η αγορά σε όλη τη Μεσόγειο, μπορεί κανείς να πει ότι τα χαμηλά της σεζόν βρίσκονται πίσω μας. Ακόμα και στις 30 με 31 Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή μερίδα του κόσμου ήταν υποχρεωμένη να γράψει πώληση για το 2024, όσα τιμολόγια κόπηκαν ήταν από 4,50 ευρώ το κιλό και πάνω στο έξτρα παρθένο, παρά τον πανικό που επικρατούσε από τα μέσα του μήνα, σε συνέχεια της πρόσκαιρης βουτιάς στην Ισπανία προς τα 3,50 ευρώ το κιλό και το σπασμένο τηλέφωνο του εμπορίου στην Ελλάδα με «προσφορές» για το έξτρα στα 4,00 ευρώ, στις οποίες και φαίνεται πως δεν ανταποκρίθηκε κανείς.

Ελαιόλαδο: Οι τάσεις στην Ελλάδα

Πρώτον, η ψαλίδα των τιμών ανά Νομό στο έξτρα κλείνει, με ελάχιστη τα 4,50 ευρώ το κιλό σε Μεσσηνία, Ηλεία και μέγιστη τα 5,60 ευρώ το κιλό στη Λακωνία. Μέσα Δεκεμβρίου το εύρος μεταξύ ελάχιστων και μέγιστων τιμών παραγωγού στην Ελλάδα ήταν σχεδόν διπλάσιο.

Δεύτερον, ελάχιστοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί που δείχνουν διατεθειμένοι να πουλήσουν στα 4,50 με 4,90 ευρώ το κιλό. Πράξεις σε Κρήτη και Πελοπόννησο καταγράφονται ευκολότερα πάνω από τα 5,00 ευρώ. Στην Λακωνία τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με μεγαλύτερους όγκους. Για παράδειγμα, ελαιοτριβείο της Λακωνίας πληρώνει 5,60 ευρώ το κιλό για αποστολή 300 τόνων έξτρα παρθένου στην Κεντρική Ευρώπη.

Τρίτον, καταγράφεται εβδομαδιαία ανατίμηση της τάξης των 10-15 λεπτών το κιλό στις προσφορές του εμπορίου, όσο οι παραγωγοί «δεν πουλάνε», αν και είναι ασαφές για πόσο χρονικό διάστημα ακόμα θα συνεχίσει να επικρατεί αυτή η κατάσταση.

Η τιμή στην Ισπανία

Σχεδόν 20 μέρες μετά την «τεχνητή» βουτιά της Ισπανίας, η κατάσταση μοιάζει καταρχήν να εξισορροπείται. Αρχικά, αργά αλλά σταθερά, η μέση τιμή στο ισπανικό έξτρα βηματίζει ξανά προς τα 4,40 με 4,50 ευρώ το κιλό, ενώ ορισμένες εξαιρετικές παρτίδες ελαιολάδου πληρώνονται τα 5,00 με 5,50 ευρώ. Το παρθένο τώρα ελαιόλαδο παίζει σχεδόν 30 λεπτά κάτω, από 4,10 έως 4,30 ευρώ το κιλό, ενώ και ο βιομηχανικός άσσος ανέκτησε τα 4,00 ευρώ το κιλό.

Να σημειωθεί εδώ πως ο καταγεγραμμένος όγκος πράξεων στην Ιβηρική έχει υποχωρήσει κατά 60-70% συγκριτικά με τις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς συντονισμένα ο κλάδος στοχεύει να φέρει τις τιμές πάνω από τα 5 ευρώ το κιλό, δηλαδή πάνω από το μέσο κόστος παραγωγής σε ορεινούς και εκτατικούς ελαιώνες, όπως κατέγραψαν επίσημα από μέσα Νοεμβρίου οι ελαιοκομικοί Δήμοι της χώρας. Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα τόσο στο επόμενο ισοζύγιο πωλήσεων αποθεμάτων της χώρας που έχει να πει πολλά για την πορεία της κατανάλωσης, όσο και στην μικρή επανεκτίμηση προς τα κάτω της ισπανικής παραγωγής, σε συνέχεια των φτωχών ελαιοαποδόσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως η μείωση των εμπορικών συναλλαγών δεν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ζήτησης από μεριάς καταναλωτών, καθώς μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου είχαν ήδη φύγει από τα χέρια των ισπανικών συνεταιρισμών αρχές Δεκεμβρίου σε χαμηλές τιμές, καλύπτοντας όπως φαίνεται την ζήτηση του μήνα.

Οι εξωκοινοτικές αγορές (Τουρκία, Τυνησία) έχουν φέτος «μεγάλες» σοδειές και θεωρητικά μπορούν να παίξουν τον ρόλο του μειοδότη για πολύ καιρό ακόμα, όμως σε περίπτωση που τα στοιχεία της κατανάλωσης συνεχίζουν να «ισοφαρίζουν» στο 12μηνο την προσφορά, τότε δεν θα έχουν λόγο να υποτιμούν για πολύ ακόμα την αξία της σοδειάς τους. Σαφώς, αναμένονται (θετικές) εξελίξεις.

Από 9€ και πάνω το ιταλικό

Πιστή στο πλάνο της αλλά και το εθνικό της «brand name», η ιταλική αγορά ελαιολάδου παίζει σε μέσους όρους πάνω από τα 9,00 ευρώ το κιλό στο έξτρα παρθένο και θα συνεχίσει να παίζει μέχρι την επόμενη ανθοφορία. Στο Μπάρι η χρονιά ανοίγει με τις ίδιες τιμές του 2024, από τα χαμηλά του 8,8 έως τα υψηλά των 9,5 ευρώ το κιλό στα συμβατικά. Τα προστατευμένα ΠΟΠ και ΠΓΕ, φτάνουν σε τιμές έως 9,8 ευρώ το κιλό.