Γιατί οι Έλληνες ταξιδεύουν παρά την ακρίβεια - Ποιοι προορισμοί ξεχώρισαν στις γιορτές
Ποιοι χειμερινοί προορισμοί ξεχώρισαν φέτος, πώς κινήθηκαν οι πληρότητες σε ξενοδοχεία και βραχυχρόνια μίσθωση. Το ανέλπιστο δώρο της... κακοκαιρίας και τι αλλάζει με την είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν
ΕΛΛΑΔΑ. Ανεπηρέαστη μοιάζει να αφήνει τη διάθεση των Ελλήνων για ταξίδι η πληθωριστική κρίση διαρκείας, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της χώρας να ταξιδεύουν επ’ ευκαιρία των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τους χειμερινούς προορισμούς να καταγράφουν υψηλές πληρότητες για μία ακόμη χρονιά.
Πρόκειται για ένα μοτίβο που καταγράφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των ταξιδιών κατά το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου να αυξάνεται κατά 47,6% μεταξύ 2019 και 2023. Κατά το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 43,2%.
Κατά το ίδιο δίμηνο μεταξύ 2022 και 2023, ο αριθμός των ταξιδιών παρουσίασε αύξηση 10,6%, όμως ο αριθμός των διανυκτερεύσεων μειώθηκε κατά 3,6%, σε μια αποτύπωση της τάσης για περισσότερα ταξίδια μικρότερης διάρκειας που αποτελεί, όπως τονίζουν στην «Η» παράγοντες του τουρισμού, σύμφυση της αμείωτης διάθεσης για ταξίδι με τους οικονομικούς περιορισμούς που θέτει η επελαύνουσα ακρίβεια.
Υψηλές πληρότητες και φέτος
«Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ήταν γεμάτοι όλοι οι χριστουγεννιάτικοι προορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης» λέει στην «Ημερησία» ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΤΕ Αλέξανδρος Θάνος, διευκρινίζοντας πάντως ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να καταστούν διαθέσιμα τα επίσημα στοιχεία. Τη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές φαίνεται πως έκανε η… κακοκαιρία «Έλενα», που έστρωσε με χιόνι πολλούς ορεινούς όγκους της χώρας μετά από δύο έτη ελάχιστων χιονοπτώσεων, επιτρέποντας τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων.
«Σε όλους τους χειμερινούς προορισμούς η πληρότητα άγγιζε σχεδόν το 90%» λέει από την πλευρά του ο Ανδρέας Χίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), κάνοντας λόγο για πανελλαδική αύξηση της τάξης του 10%-15% στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Στην Αθήνα η πληρότητα ήταν πάνω από 90%, ενώ στη Θεσσαλονίκη λίγο χαμηλότερα», προσθέτει, τονίζοντας ότι από τους μικρότερους οικισμούς ξεχώρισαν μεταξύ άλλων τα Καλάβρυτα, το Μέτσοβο και το Ζαγόρι με πληρότητες της τάξης του 95%, ενώ στο Πήλιο άγγιξαν το 100%. Διευκρινίζει πάντως ότι η χιονόπτωση που έφερε η «Έλενα» δεν επηρέασε ιδιαιτέρως τη βραχυχρόνια μίσθωση καθώς οι κρατήσεις είχαν γίνει νωρίτερα.
Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr