Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματη υποβολή για 1 εκατ. φορολογούμενους
Με ένα κλικ ή και χωρίς αυτό θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις όσων έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις.
ΕΛΛΑΔΑ. Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει τέλος στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων για ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους.
Οπως ανακοίνωσε ο διοικητής της φορολογικής διοίκησης Γ. Πιτσιλής, από φέτος οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου, για ένα εκατομμύριο φορολογουμένους οι οποίοι δεν έχουν κάποια αλλαγή στις αποδοχές τους, όχι μόνο θα είναι προσυμπληρωμένες αλλά η υποβολή τους μπορεί να γίνει με ένα κλικ.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», επί της ουσίας, δεν χρειάζεται να μεταφέρουν στους κωδικούς τόκους καταθέσεων, δαπάνες, οχήματα κ.λπ. καθώς θα είναι «περασμένα» από την εφορία. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, θα μπει και ένα τέλος στις παρατάσεις των φορολογικών δηλώσεων.
Με βάση τον σχεδιασμό, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις θα μπορούν να εισέλθουν στο Taxisnet με τους κωδικούς τους και εφόσον συμφωνήσουν με τα στοιχεία που έχει συμπληρώσει η ΑΑΔΕ να προχωρήσουν στην υποβολή της δήλωσης. Η εφορία εδώ και χρόνια έχει προσυμπληρωμένα τα στοιχεία, για το εισόδημα, τους τόκους των καταθέσεων, τα αυτοκίνητα, και τα ακίνητα (όχι τα εισοδήματα) που διαθέτει ο φορολογούμενος, καθώς και τις δαπάνες που πραγματοποίησε.
Εφόσον, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει καμία αλλαγή ο φορολογούμενους μπορεί απλά να προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσης. Σε διαφορετική περίπτωση αλλάζει τα στοιχεία εκείνα της δήλωσης που έχουν μεταβληθεί.
Εάν δεν υποβληθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου η δήλωση θα θεωρείται υποβληθείσα και την ίδια μέρα θα βγαίνει το εκκαθαριστικό.
Ωστόσο, στην περίπτωση που μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση από τους ανωτέρω, θα θεωρείται από την εφορία υποβληθείσα και την ίδια ημέρα θα εκδοθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα. Δηλαδή, οι ένα εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι μπορούν να μην ασχοληθούν καθόλου φέτος με τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η σχετική διάταξη από το υπουργείο Οικονομικών.
Σε δεύτερο στάδιο, πιθανόν από τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το επόμενο έτος θα προσυμπληρώνονται και τα εισοδήματα από ενοίκια και από συμμετοχές σε επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023 θα ανοίξει με βάση τον σχεδιασμό στα τέλη Μαρτίου. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες τροποποιήσεις στα έντυπα των δηλώσεων κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων. Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο με ελάχιστο φορολογητέο ποσό 10.920 ευρώ.
Επίσης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να δημιουργηθεί μία ακόμη εφαρμογή και θα αφορά τους επαγγελματίες που θέλουν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθούν και οι σχετικές αποφάσεις και με έναρξη υποβολής των δηλώσεων, θα μπορούν όσοι επαγγελματίες επιθυμούν να προσφύγουν στην ΑΑΔΕ αμφισβητώντας το φορολογητέο ποσό που προκύπτει από την τεκμαρτή φορολόγηση, υποβάλλοντας και όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά.
Στο μεταξύ, χθες ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους για το 2024. Μεταξύ των δράσεων που σχεδιάζονται είναι η εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων με νέα ψηφιακά εργαλεία. Συγκεκριμένα:
• Mobile apps. Εφαρμογή κινητού για φορολογικές υπηρεσίες (πληρωμή φόρων, εξατομικευμένες ενημερώσεις και alerts, wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα) και δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό.
• Ενισχυμένο τηλεφωνικό κέντρο ΑΑΔΕ και Chatbot τεχνητής νοημοσύνης για παροχή ενημέρωσης και πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
• Αναλυτικές ψηφιακές βεβαιώσεις μητρώου με QR.
• ΑΦΜ σε ανήλικα από 1 έως 12 έτη.
• Διασύνδεση με ΓΕΜΗ για μεταβολές νομικών προσώπων.
• Εφαρμογή για μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα.
• Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.
• Δημιουργία μητρώου ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων.
• Απλοποιήσεις στη βεβαίωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.