Τα τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
ΕΛΛΑΔΑ. Τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με στόχο τη μείωση των τιμών, ώστε να λειτουργήσει καταπραϋντικά για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών εξειδικεύει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως είπε ο υπουργός, το 2023 διενεργήθηκαν από την ΔΙΜΕΑ συνολικά 25.267 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 1.865 πρόστιμα, ύψους άνω των 13 εκατ. ευρώ. Εντούτοις έχει διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη. «Καταδικάζουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και δεν πρόκειται να τις δεχθούμε» τόνισε ο Κ. Σκρέκας.
Για τον λόγο αυτό, τόνισε ο υπουργός, σχεδιάσαμε την εφαρμογή 4 δραστικών μέτρων:
- Μειώνουμε παροχές προς τα σουπερμάρκετ και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, περιορίζουμε τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
- Αποτρέπουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς, για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους, επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών.
- Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να διαθέτουν στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.
- Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.
«Αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι μία κρίσιμη και δραστική παρέμβαση που επιτυγχάνει πρώτον, άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά στα ράφια, Δεύτερον, επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή, καθώς οι όποιες εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές» τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Μητσοτάκης: Ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός
«Η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ και οι εντονότεροι έλεγχοι, οι οποίοι έγιναν τους τελευταίους μήνες στην αγορά, δύσκολοι έλεγχοι που αφορούν τους παράγοντες κόστους και κερδοφορίας των βασικών προϊόντων, που αποτελούν το «Καλάθι του Νοικοκυριού» μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς. Τα νέα μέτρα, τα οποία θα εξειδικεύσει ο υπουργός Ανάπτυξης, θα αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις, που έχουν συσσωρευθεί στην ελληνική αγορά και έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης, έχοντας οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών να πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρώπης και δεν θα είναι ανεκτό», τόνισε νωρίτερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι παρεμβάσεις μας», συνέχισε, «στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή».
«Αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης όπως: καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά, ενώ ειδική πρόνοια θα υπάρχει για το βρεφικό γάλα. Είναι παντελώς αδικαιολόγητο, γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί, θα εξειδικεύσει ο υπουργός ανάπτυξης και θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους, έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα. Θέλουμε να διορθώσουμε κατεστημένες στρεβλές πρακτικές», τόνισε ακόμα.