Αλίμονο αν η Κυβέρνηση επιμείνει και οι δήμαρχοι αποδεχθούν να μετατραπούν σε εισπράκτορες, φόρων, τελών, για να μπορούν να λειτουργήσουν. Όσο και αν η Κεντρική Κοινοβουλευτική ηγεσία ζηλεύει την αμεσότητα των Αυτοδιοικητικών με τον κόσμο πρέπει να παραδεχθεί ότι το κεντρικό Κράτος πέρα από αρμοδιότητες προς τους δήμους πρέπει να μεταβιβάζει και πόρους. Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, όπως άλλωστε προέκυψε και από το συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου, την Ρόδο όλοι την είδαν αλλά το πήδημα προς τα εμπρός κανείς…

Η κόπωση της κοινωνίας των πολιτών από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τα διαδοχικά σκάνδαλα έχει διαμορφώσει μια τάση για αμεσοδημοκρατία και αναζήτηση λύσεων που προσφέρουν αν μη τι άλλο (και) ευκαιρία εκτόνωσης των πολιτών. Η πιο συντεταγμένη, συνταγματικά κατοχυρωμένη και θεσμικά ασφαλής προσφυγή των πολιτών σε άμεση εκπροσώπηση και αυθεντική σχέση είναι πλέον η Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλη μερίδα των κοινοβουλευτικών, εδώ και καιρό, επισημαίνει ότι ο βουλευτής έναντι του δημάρχου, δεν έχει καμία ευχέρεια και δυνατότητα αφού δεν διαχειρίζεται πόρους για έργα και υπηρεσίες προς τον πολίτη. Την ίδια στιγμή όμως έρχονται οι δήμαρχοι να αποκαλύψουν ότι, ναι μεν έχουν αρμοδιότητες αλλά όχι και τους αντίστοιχους πόρους, με αποτέλεσμα να μένουν εκτεθειμένοι έναντι των πολιτών.

Αυτές τις ημέρες σε ένα κρισιμότητα Συνέδριο για την στάση αλλά και την υπόσταση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, αυτό της ΚΕΔΕ, και χωρίς καμία προειδοποίηση ή και προδιάθεση, ο αρμόδιος υπουργός κ. Λιβάνιος, «έριξε» στο πεδίο την αλλαγή του Κώδικα Αυτοδιοίκησης και το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης Δημάρχων.

Δεν μπορεί να αξιολογηθεί άμεσα το αν, και κατά πόσο η εκλογή δημάρχου με 50% και ει δυνατόν σε μια Κυριακή, θωρακίζει τη Δημοκρατία, διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και εγγυάται την αμεσότητα ή οδηγεί (και} τους υποψήφιους δημάρχους σε θώκους και θόλους που σχετίζονται απόλυτα με την πολιτική ισχύ, την κεντρική εξουσία, την σαρωτική επικοινωνία και την άνωθεν και όχι κάτωθεν, βούληση.

Την κρίσιμη ώρα διαπραγμάτευσης της Αυτοδιοίκησης με την Κυβέρνηση για την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων, «έσκασε» στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης το θέμα εκλογής των δημάρχων χωρίς οι εκπρόσωποί τους να είναι σε θέση, στο κεντρικό συνέδριο, να αντιτάξουν λόγο και επιχειρήματα. Ικανός λόγος αυτός ο αιφνιδιασμός για να προχωρήσει η ΚΕΔΕ άμεσα σε έκτακτο συνέδριο με θέμα, πρωτίστως, τον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων. Αν καταρρεύσει και αυτός ο πυλώνας δημοκρατίας, την ώρα που ο Κοινοβουλευτισμός οδεύει προς συγκυβερνήσεις αδυναμίας και όχι ισχύος, τότε οι θεσμικοί αλλά και κοινωνικοί αρμοί στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία θα διαβρωθούν και θα αποσαθρωθούν, με ότι αυτό σημαίνει για την «ερημοποίηση» του πολιτικού στοχασμού, της αγωνιστικής ιδεολογίας και της δημοκρατικής κρίσης.