Αυτό είναι το τετράπτυχο που πρέπει να απολαμβάνει τόσο ο τουρίστας της Λακωνίας όσο και ο μόνιμος κάτοικος όλες τις ημέρες του χρόνου.

Δυστυχώς όπως δείχνουν τα γεγονότα αυτά τα στοιχειώδη δεν είναι δεδομένα. Όταν μια περιοχή αντιμετωπίζει υπερπληθυσμό είναι σεζόν λογικό να δοκιμάζονται και οι δομές και τα σχέδια και οι υπηρεσίες των δήμων αλλά και των ιδιωτών. Όταν πάλι σβήνουν τα τουριστικά φώτα ο πολίτης μόνιμος κάτοικος πέφτει σε Β κατηγορία.

Έπρεπε, ήδη, κάθε δήμος να έχει φροντίσει όχι μόνον για την καλή ποιότητα αλλά και για την επάρκεια της ύδρευσης. Ακόμα περισσότερο για τη διαχείριση της δαπανητής άρδευσης που καταναλώνει το 80% των υδάτων ενός τόπου.

Έπρεπε ήδη το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων να έχει λυθεί μιας και εργοστάσια υπάρχουν και τεχνικά και τεχνολογικά μέσα. Το κόστος διαχείρισης, όπως και στο νερό, δεν μπορεί να αφορά μόνον τον πολίτη ενώ οι αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να νιώσουν ότι τα σκουπίδια είναι αρμοδιότητά τους.

Αναφέρομαι σε τουριστικές περιοχές, όπως η Λακωνία και θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, επαγγελματίες τουρισμού και πολίτες, ότι η πρώτη και βασική παροχή που πρέπει να εξασφαλίζουμε στον τουρίστα αλλά και στον μόνιμο κάτοικο είναι οι συνθήκες καλού ύπνου. Δεν μπορεί να στερείται αυτής της βασικής θεμελιώδους παροχής της καλής ζωής επειδή υπάρχει ερασιτεχνισμός στους επαγγελματίες αναρχία στη δόμηση και τις χρήσεις και αδιαφορία από αρχές και πολίτες.

Το φαγητό είναι μια ακαταμάχητη εμπειρία για τον επισκέπτη μιας περιοχής αλλά και μια καθημερινή απόλαυση για τον πολίτη της εργασίας και του μόχθου. Έχει άραγε η Λακωνία αναδείξει, ενσωματώσει και εξελίξει τον μεγάλο πλούτο παραγωγής των πρώτων υλών της; Έχει διαμορφώσει στέρεο και μελετημένο μοντέλο, πρωινό, menu, ανάλογα με τις περιοχές, τις εποχές και τις ανάγκες ώστε η γαστρονομία να γίνει πολλαπλασιαστής οφέλους και κέρδους;

Τελικά υπάρχει πλάνο με βάση τα δεδομένα, τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τα προβλεπόμενα ώστε η Λακωνία ατόφια μεν αλλά και συνδεδεμένη με την Πελοπόννησο και όλο τον κόσμο να αναδειχθεί σε τόπο καλής ζωής όχι μόνον για τον εφήμερο επισκέπτη αλλά και για τον μόνιμο κάτοικό της;

Τα χρόνια που έρχονται κλιματικά, κοινωνικά, οικονομικά, δεν θα είναι εύκολα. Θα αντέξει αυτός που έχει προνοήσει και έχει αναλύσει τα δεδομένα και τις δυνατότητες.