«Διαβάζοντας για τον πατέρα στο Ξηροκάμπι που κατηγορείται για τον βιασμό της κόρης του, και έχοντας καταγωγή από εκεί, πήρα τηλέφωνο φίλους μου για πληροφορίες... Ο πατέρας είναι από Μενίδι, η χωρισμένη μητέρα άγνωστο... Ο πατριός είναι από Ξηροκάμπι. Ερχόταν ο πατέρας από Μενίδι λίγες μέρες το χρόνο για δει, υποτίθεται, την κόρη του.... Είναι κρίμα να κατηγορείτε άδικα μία περιοχή, για κάτι πού έκανε κάποιος από άλλη περιοχή... Είμαι αναγνώστης σας και σάς έδωσα καλοπροαίρετα την πληροφορία...»

Αυτό έγραψε προς το Notospress αναγνώστης. Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη κάθε πολίτη και κάθε κοινωνίας να διαχωρίσει το κακό από το καλό και να ξεκαθαρίσει ότι μια περιοχή, μια μικρή κοινωνία, ένας κλάδος, μια κατηγορία ανθρώπων δεν είναι βιαστές.

Ακριβώς τα ίδια μηνύματα και πιο σκληρά λαμβάνουμε πάντα σε περιπτώσεις που το ρεπορτάζ αναφέρεται σε κατηγορούμενους για ασέλγεια και βιασμό και δεν διευκρινίζει την ακριβή προέλευση του κατηγορούμενου.

Υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν περιπτώσεις που κατηγορούμενος είχε την ιδιότητα του δασκάλου αλλά δεν διευκρινιζόταν σε ποια περιοχή της Πελοποννήσου υπηρετεί. Τότε δεχθήκαμε δεκάδες παρατηρήσεις γιατί με την αόριστη αναφορά «δημιουργείται πρόβλημα στον κλάδο ανά περιοχή» μας είπαν εκπαιδευτικοί. Σε άλλη περίπτωση ο κατηγορούμενος φερόταν να κατηγορείται ότι έχει δράσει στην Καλαμάτα αλλά δεν διευκρινιζόταν ότι κατοικούσε και εργαζόταν σε άλλη πόλη, με συνέπεια να κλονίζεται η κοινωνία της Καλαμάτας μόνον και μόνο επειδή – κατά τους αναγνώστες – οι δημοσιογράφοι δεν κάνουν επαρκώς την δουλειά τους.

Αλήθεια είναι ότι στις μικρές κοινωνίες αλλά και στα περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ ο αναγνώστης περιμένει συγκεκριμένες πληροφορίες. Π.χ. όταν ένα κεντρικό ΜΜΕ αναφέρει ότι σημειώθηκε σεισμός στη νότια Πελοπόννησο ένα τοπικό πρέπει να αναφέρει ότι το επίκεντρο ήταν π.χ. στη Νεάπολη Λακωνίας.

Ένα γεγονός, όσο απασχολεί, πρέπει να περιγράφεται με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και εντοπισμό αρκεί να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα κανενός. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα πρόσωπο που κατηγορείται για βιασμό της κόρης του και η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει αν είναι ο άνδρας της διπλανής πόρτας ή αυλής.

Σε μια από τις περιπτώσεις που επιχειρήσαμε αμυδρά και με μεγάλη προσοχή να ανταποκριθούμε στην κοινή λογική, στο κοινό αίτημα, στην απαίτηση ενός κλάδου και μιας κοινωνίας και να μην αφήσουμε να αιωρείται ότι μια περιοχή «βγάζει» βιαστές ή ένας κλάδος επαγγελματιών επιτρέπει στις τάξεις του ενδεχομένως ανθρώπους αμφιλεγόμενους, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, υποχρεωμένοι να πείσουμε ότι δεν είμαστε συκοφάντες και δεν είχαμε στόχο, δόλο και σκοπό. Κάναμε το καθήκον της επαρκούς και επιτρεπτής διευκρίνησης κατά την περιγραφή του γεγονότος.

Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που καθιστούν την εργασία του δημοσιογράφου δύσκολη και κρίσιμη. Ευτυχώς που η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει και την επιστημονική επάρκεια αλλά και την κοινωνική εμπειρία να διακρίνει και να αντιληφθεί ποιος είναι ο ρόλος ενός ΜΜΕ όταν κλονίζεται η κοινωνία και εκρήγνυται η ανασφάλεια, ακόμα και σε πεδία, δομές και κοινωνίες, που θεωρείται αδιανόητο.