Η Σκάλα και η ευρύτερη περιοχή του δήμου Ευρώτα (Βλαχιώτη, Κροκεές, Δαφνί, Γλυκόβρυση, Γεράκι, Βρονταμάς, κ.α.) είναι ο τόπος παραγωγής πλούτου της Λακωνίας. Τόπος με ενεργό πληθυσμό και παραγωγικούς πολίτες, που καθιστούν τον δήμο τους και τη Λακωνία περιοχές με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο λόγος, η ποιότητα αλλά και η ποσότητα παραγωγής.

Ωστόσο, αυτή η περιοχή στερείται υποδομών, βασικών και απαραίτητων, για να υποστηριχθεί η παραγωγή αλλά και η ζωή των πολιτών της. Οδικό δίκτυο με προβλήματα (εξαίρεση η γέφυρα του Πόρου), διαχείριση υδάτων προκλητικά αναχρονιστική, χωρίς φράγματα, χωρίς κλειστό δίκτυο άρδευσης, χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, με δίκτυο ύδρευσης αμιάντου ή ημιτελές για χρόνια. Αναξιοποίητο το θαλάσσιο μέτωπο και οι προοπτικές αλιείας. Η περιοχή επιλέχθηκε για την δημιουργία του εργοστασίου διαχείρισης σκουπιδιών όπως και για την εγκατάσταση μεγάλων εκτάσεων φωτοβολταϊκών. Δεν επιλέχθηκε όμως για ένα πρότυπο Κέντρο Υγείας αφού το υπάρχον υπολειτουργεί, δεν επιλέχθηκε για πρότυπα σχολεία όταν σχεδόν όλα έχουν σοβαρά προβλήματα, δεν επιλέχθηκε για πρότυπους συνεταιρισμούς και διεθνείς συνεργασίες, δεν επιλέχθηκε για εγκαταστάσεις εργατικού δυναμικού. Τέλος η περιοχή αν και έχει σοβαρό και ιδιαίτερο αποτύπωμα στην ιστορία και την παράδοση αντιμετωπίζεται μόνον ως το θερμοκήπιο της Λακωνίας και της χώρας. Ακόμα και ως τέτοιο όμως βλέπει πολλά χιλιόμετρα να το χωρίζουν από τα κέντρα διάθεσης των προϊόντων την ίδια στιγμή που δείχνει, ως δήμος, ασύνδετος ακόμα και με τους όμορους δήμους.

Αν και υπήρξαν περίοδοι όπου οι, πρώην δήμου Σκάλας, Βλαχιώτη, Γερονθρών, ξεχώρισαν σε βηματισμό αλλά και ο δήμος Ευρώτα, αργότερα, έδειχνε ένας, πολλά υποσχόμενος δήμος, σήμερα, η εσωστρέφεια και η περιχαράκωση έρχεται να καταδικάσει τους πολίτες που επιλέγουν τον τόπο τους για να κάνουν οικογένεια, να στήσουν επιχειρήσεις, να αναβαθμίσουν το βιός τους. Δεν αρκεί να ευημερούν οι λίγοι, πρέπει να ευτυχήσουν όλοι, σε μια περιοχή που προσφέρει πλούτο παραγωγής, είναι θέση στρατηγική, έχει «ζωντανούς» ανθρώπους και περιθώρια ανάπτυξης και προόδου.

Η δημοτική αρχή ανταποκρίνεται, όπως ανταποκρίνεται, στον διαχειριστικό και μόνον ρόλο της. Δεν δείχνει να έχει όραμα αλλά και την δυναμική να χαράξει νέους «δρόμους» προς κάθε κατεύθυνση ανάπτυξης. Δεν είναι σε θέση, να προσφέρει στους πολίτες την ασφάλεια και την προοπτική που τους αναλογεί. Δεν είναι ευέλικτη, δεν είναι παρούσα έξυπνα, πράσινα και βιώσιμα, συχνά «κρύβεται» πίσω από τον κομματισμό και τον παραγοντισμό που ξαναγυρίζει την περιοχή σε δεκαετίες του ‘80 και του ‘90.

Η δημοτική αντιπολίτευση, παρόλο που υπέστη σημαντική αλλαγή στην εκπροσώπηση της, αρθρώνει πολιτικό και μαχητικό λόγο. Διαπιστώνει και διατυπώνει πολιτικά αλλά και διαχειριστικά ζητήματα που κρατούν τον τόπο πίσω. Αναδεικνύει και καταγγέλλει αδυναμίες, παραλείψεις, νεοφανή αλλά και διαχρονικά προβλήματα που, δυστυχώς, δεν είναι πάνω στο τραπέζι των διεκδικήσεων και των λύσεων αλλά σε αυτό της ηττοπαθούς διαπραγμάτευσης.

Ο Δήμος Ευρώτα είναι παραγωγός τόπος, διαθέτει ενεργές οικογένειες, έχει και εμπορική αγορά που πρέπει να τονωθεί, κατέχει θέση «κλειδί» για την ανάπτυξη της Λακωνίας, έχει την ευλογία του δήμου που καλλιεργεί και στα ορεινά και βρέχεται από θάλασσα, έχει παράδοση στη δημοκρατία, τον νεοτερισμό και την προοδευτικότητα. Θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου, να βρεθεί στην πρώτη θέση σε κάθε επίπεδο και σε κάθε αγώνα για καλύτερη ζωή.