Ο ρόλος του τύπου και των δημοσιογράφων σήμερα. Ο,τι μας αξίζει...
Αναρωτιέμαι αν μεγέθη και αξίες όπως η ελευθεροτυπία και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων απασχολούν σήμερα όσους νομοθετούν, δικάζουν και αποφασίζουν.
Είναι πλέον γνωστό σε όλη την υφήλιο ότι η Ελλάδα είναι χώρα όπου η ελευθερία του τύπου περιορίζεται καθημερινά. Η θέση που κατέχει η δημοκρατία στη δημόσια έκφραση είναι πολύ χαμηλά για τη χώρα που “γέννησε” τη Δημοκρατία.
Ταυτόχρονα ένα άκρατος δημοσιολογών και δημοσιογραφών λαός κατοικοεδρεύει στα social media αποκτώντας νόημα στην αργία, στην ανεργία, στην απεργία, στην αεργία του αλλά, προσέξτε, και στην εργασία του... Υποκαθιστά μέχρι στιγμής - και φαίνεται να θέλει και να αντικαταστήσει - τον ρόλο και το λειτούργημα του δημοσιογράφου και αυτό είναι κάτι που αρέσει στην πολιτική εξουσία. Αρέσει στην εξουσία γιατί έτσι, τόσο “ειρηνικά” και τόσο λαϊκίστικα, ανατρέπονται δεδομένα και καταργούνται κατακτήσεις αιώνων που έχουν να κάνουν με τη δημοσιογραφική έκφραση.
Οι πάσης φύσεως εξουσίες, παρακολουθούν και αυτές, είτε γοητευμένες, είτε αποσβολωμένες, αυτή την μετατόπιση “ενημερωτικού φορτίου” χωρίς να ανησυχούν για την ανατροπή που αυτή τη φορά δείχει αλλά δεν είναι δημιουργική και φαίνεται αλλά δεν είναι θεσμική.
Η πρόσβαση κάθε πολίτη στην ενημέρωση είναι δικαίωμα. Η δυνατότητα κάθε πολίτη στην πληροφορία επίσης. Η συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση των γεγονότων είναι καθήκον. Η έκφρασή του επίσης.
Όμως, ο δημόσιος λόγος και η δημόσια γραφή, για να λειτουργεί, για να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα, για να μπορεί να ελέγχει πραγματικά και όχι απλά να φωνάζει, να κραυγάζει ή να κράζει, πρέπει να έχει κανόνες, όρους, ωριμότητα και αυθεντικότητα και κυρίως αφιερωμένους λειτουργούς και εξειδικευμένους επαγγελματίες.
Αλήθεια είναι ότι οι εξουσίες που νομοθετούν κι εκτελούν, έχοντας το ταμείο ανα χείρας, ελέγχουν, ως επίορκες εξουσίες και συχνά αντισυνταγματικές αρχές που είναι την, ύποπτα αποκαλούμενη 4η εξουσία, τον τύπο. Ελέγχουν σε τέτοιο βαθμό που ο πολίτης να χάνει την εμπιστοσύνη του όχι μόνον στον τύπο αλλά και στον ίδιο τον εαυτό του, όταν διαρκώς διαπιστώνει ότι ψηφίζει εξουσίες που φιμώνουν τον τύπο. Έτσι, ξαφνικά, νιώθει ότι μέσω των social media “βγαίνει στο βουνό”, κάνει την επανάστασή του, αντίσταση, ξεφεύγει απο τα δεσμά, εκφράζεται ελεύθερα.
Σε ένα βαθμό και μάλιστα υψηλό αυτό έπρεπε να συμβεί και συμβαίνει. Η τάση όμως που διαμορφώνεται ξεπερνά τα όρια και καταργεί θεσμούς. Απειλεί την ίδια την υπόσταση της πληροφορίας.
Μια επανάσταση, για να είναι τέτοια πρέπει να έχει στόχο, ένταση, αλλά και συγκεκριμένη διάρκεια. Μάλιστα όταν έχει να κάνει με καταπιεσμένες κοινωνίες, απο οικονομικές, υγειονομικές και κλιματικές κρίσεις, τότε πρέπει να έχει και άμεσα αποτελέσματα, απτά και σαφή. Το πρώτο πεδίο αναμέτρησης του πολίτη με τη διαμόρφωση νέων δεδομένων είναι η κάλπη. Φαίνεται όμως ότι εκεί συμβιβάζεται ή παραδίδεται. Δεν είναι σε θέση να στείλει μήνυμα. Και τι κάνει; Ό,τι περνά απο το χέρι του για να καταργήσει τον θεσμό τη δημοσιογραφίας και τον ρόλο του τύπου. Το ένα λάθος πάνω στο άλλο...
Όπως είχε πει και ο Μίκης Θεοδωράκης όταν ο τύπος φιμώνεται έρχονται ζοφερές ημέρες σε ένα λαό. Θα προσθέσουμε εμείς το εξής; Όταν ο λαός νομίζει ότι “κτυπώντας” τον δημοσιογράφο ή τον τύπο “κτυπά” την εξουσία με την οποία έχει διαφορές ή προηγούμενα, κτυπά την ίδια την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ακόμα και αν ο δημοσιογράφος ή ο τύπος δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του. Πρόκειται για τον πιο ύπουλο και υποχθόνιο κοινωνικό αυτοματισμό. Ποιός και τι σήμερα και πάντα ήταν τέλειο και ιδανικό;
Ο τύπος και η δημοσιογραφία, ειδικά όταν αναφερόμαστε στην μαχητική δημοσιογραφία και στον ανεξάρτητο τύπο, την εποχή του ατομισμού, του υλισμού, της συναλλαγής του πολίτη με την εξουσία, είναι ίσως ένα απο τα πιο κρίσιμα και δύσκολα λειτουργήματα.
Ο λαός, λοιπόν, ο πολίτης, πριν πατάξει ας ακούσει τον δημοσιογράφο και τον τύπο. Πριν καταδικάσει ας αναλογιστεί τη δική του στάση και θέση στα πράγματα, έντιμα, επίμονα και χωρίς φόβο και θα διαπιστώσει αυτό που, δυστυχώς ή ευτυχώς, λένε οι Αμερικανοί και επιβεβαιώνονται: Κάθε κοινωνία, κάθε λαός και πολίτης έχει ττον τύπο και τους δημοσιογράφους που του αξίζουν. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.