Σεβασμό στα χρήματα που δίνει η Ευρώπη στους πολίτες της Σπάρτης
Το έργο ανάπλασης της λεωφόρου Παλαιολόγου, στο κέντρο της Σπάρτης, μπορεί να μην αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα έργου στην Ελλάδα αλλά σίγουρα είναι μια ικανή αφορμή να αναλογιστούμε αν και κατά πόσο αξιοποιούμε τους πόρους που δίνουν, είτε η Ευρώπη είτε το Ελληνικό Κράτος.
Κάποια αρκετά εκατομμύρια ευρώ προορίζονταν για την ανάπλαση της Παλαιολόγου. Από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα στο έργο έχουν εμπλακεί δεκάδες εταιρείες και πρόσωπα. Για την προμελέτη, την μελέτη, την κατασκευή, κ.λ.π. Το σύνολο σχεδόν αυτών έχει πληρωθεί για την εργασία τους. Όμως οι Σπαρτιάτες, στους οποίους ανήκουν τα χρήματα του έργου, έργο δεν έχουν δει. Και όχι μόνον δεν απολαμβάνουν την προστιθέμενη αξία του εμπορικού τους κέντρου αλλά είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ένα ειδεχθή συμβιβασμό που επιφέρει και δεν αποφέρει, τι;
Ένα έργο με μεγάλη καθυστέρηση που θα παραδοθεί μετά τον Ιούνιο του 2024 (και αν)
Ένα έργο που έπρεπε να έχει παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2023.
Ένα έργο που ο ίδιος ο κατασκευαστής δεν εγγυάται για την αντοχή του.
Ένα έργο που θα στοιχήσει περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό του.
Ένα έργο για το οποίο οι Σπαρτιάτες θα δεσμεύσουν άλλους πόρους από άλλα έργα που θα χαθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Ένα έργο που διαφέρει πολύ από την μακέτα του.
Ένα έργο που δεν αρέσει στην πλειοψηφία.
Ένα έργο που διχάζει.
Ένα έργο μνημείο κακής συνεργασίας και απαξίωσης των αναγκών και των οραμάτων της Σπάρτης.
Γνωρίζει άραγε η Ευρώπη και το Ελληνικό κράτος τον τρόπο με τον οποίο «αξιοποιούνται» οι πόροι που διέθεσαν στους Σπαρτιάτες πολίτες;
Γνωρίζουν ότι σε αυτό το έργο, συγκεκριμένα σε αυτό, δεν ισχύει ο χρόνος, ο χώρος, οι μονάδες μέτρησης και αξιολόγησης αφού η επίσημη Δημόσια Υπηρεσία που λέγεται Αποκεντρωμένη ορίζει π.χ. ότι για να ρίξει μπετόν ένας που είναι ειδικός στο μπετόν για 300 τ.μ. θα χρειαστεί 100 ημέρες…
Ποιος δουλεύει ποιόν και ποιος εμπαίζει ποιόν;
Ποιος «θωρακίζει» κύριε δήμαρχε και με ποιόν «θώρακα» το συμφέρον όχι ενός καφέ π.χ. που διέθεσε λιγότερους καφέδες το 2023 αλλά του μέσου πολίτη της Σπάρτης που ζει, κινείται, επικοινωνεί και (θέλει) να ευτυχεί στην πόλη της Σπάρτης, κινούμενος (και) στην Παλαιολόγου.
Ποιος διαφυλάσσει, ποιος προβλέπει, ποιος προνοεί, ποιος νοιάζεται, ποιος προσέχει, ποιος είναι ο θεματοφύλακας του συμφέροντος του πολίτη;
Ποιος έχασε τον ύπνο του για την Παλαιολόγου; Γιατί η δημοτική αρχή Σπάρτης δεν κατήγγειλε, τίποτα, κάποιον, κάτι;
Ποιος κρύβεται πίσω από την (πολύπαθη) πλέον Τεχνική Υπηρεσία;
Για να γράψω σε πρώτο πρόσωπο:
Έχετε καταλάβει ότι διαχειρίζεστε δημόσιο χρήμα που στην ουσία βγαίνει από τις τσέπες κάθε πολίτη της Σπάρτης;
Τι θα πράξετε αν τελικά καταγγείλουν το έργο στην ανώτατη ελληνική αρχή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολίτες της Σπάρτης;
Η συζήτηση για την Παλαιολόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης εξέθεσε, κάποιους ανεπανόρθωτα, άλλους μερικώς και λίγους ολίγον. Ελάχιστους καθόλου. Αυτό που ισχύει μετά την συζήτηση είναι πως όλοι πλέον τώρα γνωρίζουν, ακόμα και ο πιο σιωπηλός δημοτικός σύμβουλος.
Ο δήμαρχος θα προασπίσει, είπε, το συμφέρον της πόλης θωρακίζοντας το έργο. Μόνο που το συμφέρον της πόλης δεν εξαρτάται από τον συμβιβασμό διαχείρισης, πόλη δεν είναι μόνον οι επιχειρήσεις της Παλαιολόγου και συμφέρον των Σπαρτιατών είναι να διατρανώνεται προς κάθε κατεύθυνση, η πολιτική ρώμη, η διοικητική διαφάνεια, η δημοκρατική (αξιοπρεπής) διαβούλευση.