Ανασφάλεια στους πολίτες: Πολλές δεκάδες τα κρούσματα στη Σπάρτη, στο Νοσοκομείο, στη δομή προσφύγων, στους καταυλισμούς Ρομά και φυσικά στην κοινότητα…

ΣΠΑΡΤΗ. Αντιμέτωπες μεν, με την παραπληροφόρηση και τη φημολογία, αλλά και με ένα υπαρκτό και πολύ οξύ πρόβλημα, δε, είναι οι αρχές στη Σπάρτη. Στο Νοσοκομείο της Σπάρτης έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 25 υγειονομικοί θετικοί στον ιό όπως δηλώνουν ιατροί του Νοσοκομείου. Επιπλέον στην πόλη της Σπάρτης υπάρχουν 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην δομή προσφύγων, κρούσματα που ήδη έχουν καταγραφεί στους καταυλισμούς των Ρομά, κρούσματα πολιτών που νοσηλεύονται ήδη στην πτέρυγα Covid-19 του Νοσοκομείου Σπάρτης αλλά και άλλοι που επειδή δεν έχουν συμπτώματα βρίσκονται σε απομόνωση στα σπίτια τους.

Με δεδομένο ότι το Νοσοκομείο Σπάρτης δεν είναι Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 τα διαπιστωμένα τουλάχιστον 25 κρούσματα είναι πολλά. Κι ενώ ο πρόεδρος των Γιατρών ΕΣΥ Λακωνίας κ. Γεωργαντάς δηλώνει ότι όταν ο ιός «ξεφύγει» σε δομή υγείας κάνει αμέσως ζημιά αλλά παρ’ όλες τις απώλειες προσωπικού το Νοσοκομείο μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του, ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πως είναι δυνατόν το ΕΚΑΒ με 10 κρούσματα στο προσωπικό του να λειτουργήσει με ασφάλεια.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σπάρτης μετά τα test στο σύνολο του προσωπικού του ΕΣΥ Λακωνίας έχει πλέον σαφή εικόνα και είναι σε θέση να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα.

Όμως η κοινωνία της Σπάρτης είναι δικαιολογημένα ανάστατη. Ένας συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη Σπάρτη θα μπορούσε να είναι ο αριθμός 50 plus ωστόσο κάθε πηγή δεν είναι σε θέση να δώσει με ασφάλεια πληροφορίες ενώ τον τελικό λόγο για τον αριθμό των κρουσμάτων έχει ο ΕΟΔΥ.

Ακόμα πιο περίπλοκα γίνονται τα πράγματα όταν από σήμερα το Νοσοκομείο Σπάρτης είναι υποχρεωμένο να δεχθεί, ως κέντρο, για εμβολιασμό τους 85+ πολίτες ενώ δεν λειτουργούν Εξωτερικά Ιατρεία και ΤΕΠ αλλά είναι αποδυναμωμένο και το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που κάποιοι ηλικιωμένοι δεν δύνανται να κινηθούν μόνοι τους για εμβολιασμό.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Σπάρτης έχουν όλα αναβληθεί και αυτό είναι αιτία συζήτησης και ανησυχίας στα αντίστοιχα σπίτια.

Σε κάθε περίπτωση η κοινότητα της Σπάρτης πρέπει να δείξει μεγάλη συνέπεια στην τήρηση των μέτρων για ένα επιπλέον λόγο, διότι τα 50 και πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα «μέχρι χθες» ζούσαν και κυκλοφορούσαν ανάμεσα στην κοινότητα. Οι αποστάσεις η ορθή χρήση της μάσκας, ο τακτικότατος καθαρισμός των χεριών, η αποφυγή του συνωστισμού και εν γένει η τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος.

Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν έχει αξιοποιήσει τον τύπο και τα ΜΜΕ για την καλύτερη ενημέρωση της κοινότητας αφού με πολύ μεγάλη δυσκολία οι δημοσιογράφοι διαμορφώνουν μερική εικόνα της κατάστασης. Μιας κατάστασης που αφορά άμεσα στους πολίτες οι οποίοι όταν δεν είναι σωστά ενημερωμένοι δεν είναι οι καλύτεροι συνεργάτες στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: 37 τα κρούσματα στο γηροκομείο Καλαβρύτων

Μνημείο θα κηρυχθεί το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Νίκος Γκάτσος στην Ασέα Αρκαδίας

Πύργος: «Αδιαπραγμάτευτα τα Τμήματα Μουσειολογίας και ΤΕΦΑΑ»

Τα κρούσματα στην Πελοπόννησο. Ανησυχία στη Λακωνία!

Ξεκινούν οι εργασίες για τις μονάδες απορριμμάτων στην Πελοπόννησο!

Πάτρα - Πύργος: «Κλείνει» ο φάκελος, προχωρά το έργο

Ελαιόλαδο: Η Λακωνία πούλησε 3€ στους Ιταλούς