ΕΛΛΑΔΑ. Η Europa Nostra, είναι η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών που είναι αφιερωμένη στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και με την υποστήριξη του του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Europa Nostra υλοποιεί από το 2013 το πρόγραμμα 7 Υπό Απειλή, που είναι μέρος μιας εκστρατείας για τη διάσωση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στη φετινή λίστα των υπό απειλή περιοχών πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Europa Nostra, συμπεριλαμβάνονται πέντε νησιά του Νότιου Αιγαίου. Πρόκειται για την Αμοργό, την Κίμωλο, την Σίκινο, την Τήνο και τα Κύθηρα.

Η επιλογή των περιοχών και των μνημείων έγινε από μια διεθνή Συμβουλευτική Ομάδα. Στο αιτιολογικό της απόφασης της επιλογής αναφέρεται χαρακτηριστικά πως “και τα πέντε νησιά χαρακτηρίζονται από το «κυκλαδίτικο τοπίο», το οποίο τους δίνει υψηλή πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία. Το πολυφασματικό αυτό τοπίο βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς ενθαρρύνεται η μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη με αιολικά πάρκα”

Τη λίστα της Europa Nostra συμπληρώνουν έντεκα απειλούμενα μνημεία και οικιστικά σύνολα. Η εκκλησία του Saint Denise στο Hauts-de-France της Γαλλίας, ο κήπος Giusti στη Βερόνα της Ιταλίας, το Κεντρικό Ταχυδρομείο Σκοπίων στη Βόρεια Μακεδονία, το Σύγχρονο Θέατρο στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Οι 12 πιο απειλούμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη που επιλέχθηκαν για το Πρόγραμμα 7 Υπό Απειλή της Europa Nostra:

- Πέντε Νησιά στο Νότιο Αιγαίο, ΕΛΛΑΔΑ

- Achensee Steam Cog Railway, Τιρόλο, ΑΥΣΤΡΙΑ

- Σύγχρονο Θέατρο, Σόφια, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

- Νεκροταφείο Mirogoj, Ζάγκρεμπ, ΚΡΟΑΤΙΑ

- Εκκλησία του Saint-Denis, Hauts-de-France, ΓΑΛΛΙΑ

- Φρούριο Narikala, Τιφλίδα, ΓΕΩΡΓΙΑ

- Green Space System, Κολωνία, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

- Ο κήπος Giusti, Βερόνα, ΙΤΑΛΙΑ

- Το παλάτι Ca ‘Zenobio, Βενετία, ΙΤΑΛΙΑ

- Μονή Dečani, ΚΟΣΟΒΟ

- Κεντρικό Ταχυδρομείο, Σκόπια, ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

- San Juan de Socueva Παρεκκλήσι και Ερημητήριο, Κανταβρία, ΙΣΠΑΝΙΑ

Μεταξύ αυτών θα επιλεγούν επτά την άνοιξη και θα συγκροτήσουν την τελική λίστα των περιοχών πολιτιστικής σημασίας που βρίσκονται υπό τη μεγαλύτερη απειλή στην Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Δημήτρης Λεβέντης ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ότι το φυσικό τοπίο είναι και μνημείο για αυτό επιλέχθηκαν τα πέντε αυτά νησιά, ενδεικτικά, για να επισημανθεί ο κίνδυνος αλλοίωσής του, από μια μονοδιάστατη και εντατική χρήση του. Τα ελληνικά νησιά έχουν τεράστια ποικιλομορφία, την οποία προβάλλει τουριστικά η χώρα μας και όπως είπε ο κ. Λεβέντης πράγματι έχουν πανίσχυρο αιολικό φορτίο αλλά δεν είναι το μόνο. Ξεκαθάρισε ότι δεν τάσσεται κατά των ΑΠΕ, αρκεί να μην αποψιλώνονται να ολόκληρες περιοχές, ή να μην ακυρώνονται άλλες πηγές πλούτου, πολιτισμού και ζωής. «Είμαστε απέναντι σε κάθε ενέργεια που είναι έξω από το μέτρο και κάθε τι που καταστρέφει» είπε, φέροντας ως παράδειγμα τα Κύθηρα όπου σε περίοδο αιχμής οι ανάγκες καλύπτονται με 4-7 ανεμογεννήτριες και έχουν αδειοδοτηθεί 75 ή τη Λέσβο όπου αποψιλώνονται ολόκληρηες περιοχές για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιχείρηση «Ελευθερία» στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο - Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός!

Η Πελοπόννησος μετράει κρούσματα

‘Ενας «Αστέρας» που μεσουρανεί με ιστορία 90 χρόνων!

«Αρνούμαστε να μείνουμε απλοί θεατές στην τραγωδία που έρχεται!»