«Παρατηρώ ότι υπάρχει μια κινητικότητα στους δρόμους, δεν μπορώ να το κατανοήσω αυτό. Πρέπει όλοι να προσέξουμε περισσότερο»

ΤΡΙΠΟΛΗ. Σε πάρα πολλά ερωτήματα δημοτών απάντησε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, στην (7η κατά σειρά) live επικοινωνία που είχε την Κυριακή (29/11/2020) με δημότες, μέσα από το facebook. Μία ζωντανή και άμεση επικοινωνία που γίνεται τακτικά, στο τέλος κάθε μήνα.

Αρχικά, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την πανδημία και για πολλοστή φορά παρακάλεσε να εφαρμόζονται όλες οι οδηγίες των ειδικών. «Παρατηρώ ότι υπάρχει μια κινητικότητα στους δρόμους, δεν μπορώ να το κατανοήσω αυτό. Πρέπει όλοι να προσέξουμε περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: «Υποβάλλαμε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας πρόταση για την ανάπλαση της Πλατείας Αγίου Βασιλείου. Μια πρόταση που ετοιμάστηκε από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου, χωρίς να χρειαστεί ο Δήμος να πληρώσει χρήματα. Θα είναι ένα εμβληματικό έργο για το Δήμο μας. Το πρώτο βήμα έγινε, κατατέθηκε η πρόταση και ευελπιστούμε να γίνει αποδεκτή. Δημιουργείται μια Πλατεία που κρατάει την αρχική της μορφή, την πατροπαράδοτη εικόνα της, προσαρμοσμένη στην σύγχρονη εποχή και στις σύγχρονες απαιτήσεις.»

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»: «Εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Τρίτσης» ένα πολύ σπουδαίο έργο προϋπολογισμού 2.500.000 που αφορά μια αντιπλημμυρική παρέμβαση στην περιοχή Φιλικών, ΟΗΕ και Αγίου Παντελεήμονα.

Έγιναν πολλές επαφές και επικοινωνίες με το Υπουργείο Εσωτερικών και είχαμε ευτυχή κατάληξη. Θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των πλημμυρών σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τον Διευθυντή του, κ. Σκάλκο για την ευνοϊκή πορεία που είχε το έργο.

Το άλλο έργο που εντάχθηκε στο «Τρίτσης» είναι έργο που αφορά τον Δήμο μας, η αποκατάσταση της παλιάς χωματερής του Πλατώματος. Είχε ξεκινήσει παλαιότερα στην Περιφέρεια, κάπου είχε κολλήσει, ελπίζουμε να προχωρήσει πλέον η αποκατάσταση σε μια περιοχή που μπορεί να αξιοποιηθεί. Δεν είναι έργο που είναι δικαιούχος ο Δήμος.»

ΑΔΕΣΠΟΤΑ: «Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από τη σημερινή δημοτική αρχή, όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξησή τους. Εκ πρώτης όψεως είναι περίεργο και θα το διερευνήσουμε, υπάρχουν διάφορες πληροφορίες. Είμαστε και με άλλες υπηρεσίες σε συνεργασία, για το αν γίνονται κινήσεις από κάποιους εσκεμμένα.

Τα αδέσποτα πρέπει να προστατευθούν και να απομακρυνθούν από τις πολυσύχναστες πλατείες και τις γειτονιές της πόλης. Έχουμε βάλει πολλά ζώα σε ζώνη επανένταξής. Κάποιοι φαίνεται ότι θέλουν να τα βλέπουν στο κέντρο της πόλης, αν και δεν είναι η θέση τους. Εμείς συνεχίζουμε με στειρώσεις και εμβολιασμούς.

Έχει εγκριθεί επίσης ένα κονδύλι στο Φιλόδημος, μετά από πρόταση που κάναμε, για ένα σύγχρονο ενδιαίτημα στη Νεστάνη και τις επόμενες ημέρες θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Μετά από λίγους μήνες, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε ένα σύγχρονο ενδιαίτημα.

Επίσης μας έχει εγκριθεί η πρόσληψη ενός μόνιμου κτηνιάτρου και ελπίζω ότι θα βγει σύντομα η προκήρυξη από το ΑΣΕΠ για να μπορέσουμε να τον προσλάβουμε».

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ: «Λόγω εποχής σταματούν και θα ξεκινήσουν πάλι τον Απρίλιο. Έγινε ένα ευρύ δίκτυο ασφαλτοστρώσεων στην πόλη και στα χωριά. Δεν γίνεται να φτιαχτούν όλοι οι δρόμοι μέσα σε ένα χρόνο. Ασφαλτοστρώσεις είχαν να γίνουν πάνω από μία δεκαετία και η κατάσταση των δρόμων ήταν πολύ άσχημη.»

ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: «Έχει προχωρήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, θα γίνει ένας σύγχρονος δρόμος προς το Πανεπιστήμιο με ποδηλατοδρόμο και νέο φωτισμό. Μέσα στο 2021 θα έχει ξεκινήσει και ολοκληρωθεί η κατασκευή του.»

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ: «Έγινε η πρώτη διαβούλευση με φορείς για το Σχέδιο ΣΒΑΚ. Η σύμβαση προβλέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να ετοιμαστεί μία σύγχρονη μελέτη που θα προβλέπει έργα και παρεμβάσεις που θα μειώνουν τη χρήση του αυτοκινήτου και την χρησιμοποίηση ποδηλάτου στην πόλη. Μέχρι το τέλος Δεκέμβριου, θα υποβάλλουμε πρόταση στο «Τρίτσης» ώστε να γίνει ένα ευρύ δίκτυο αστικών και περιαστικών ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων στην πόλη. Επίσης, προβλέπεται και μία πρόταση για αξιοποίηση των πάρκων της πόλης, με νέο φωτισμό και νέα παγκάκια, καθώς και στα περιαστικά άλση.»

ΠΡΑΣΙΝΟ: «Έγιναν φυτεύσεις στην οδό Ναυπλίου και τις επόμενες ημέρες θα γίνει αντικατάσταση σε δένδρα που έχουν ξεραθεί σε διάφορα σημεία της πόλης (Μουτζουροπούλου, ΟΗΕ κ.α.). Παράλληλα, γίνεται παρέμβαση με φύτευση λουλουδιών και νέων δένδρων, στις εισόδους της πόλης και σε άλλα σημεία.»

ΛΟΦΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ: «Θα γίνει μια παρέμβαση ώστε στην έκταση που τελείωσε η διαδικασία να αποκτηθεί από το Δήμο, θα γίνει μια ανάπλαση του χώρου αυτού ως χώρος πρασίνου για να είναι επισκέψιμος από όλους».

ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗ: «Είναι ένα εξαιρετικό προάστιο της πόλης ο συνοικισμός Κολοκοτρώνη. Είχε μια πλατεία που δεν είχε την εικόνα που θέλαμε, έγινε η δημοπρασία για την ανάπλαση και πριν τις γιορτές θα ξεκινήσει ο εργολάβος, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός. Σε λίγους μήνες, θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση.

Το αντίστοιχο ισχύει και για την πλατεία Μπασιάκου, εκεί που γίνεται η λαϊκή τις Τετάρτες, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης και τους επόμενους μήνες θα αρχίσει η ανάπλαση. Σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει αναπλαστεί.»

ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ: «Έγινε μια ανακατασκευή του τρένου που η εικόνα του ήταν δραματική. Έγινε ένας καθαρισμός, βάφτηκε και πλέον η εικόνα του είναι πλέον πολύ όμορφη. Παρακαλώ να σεβαστούμε το χώρο. Σε συνδυασμό με την παιδική χαρά που κατασκευάζεται δίπλα, θα κάνει πάλι το πάρκο μας, θα δημιουργηθεί ένα πολύ όμορφο σημείο στην πόλη μας. Θα γίνει κι ένας στολισμός λόγω των Χριστουγέννων στο πάρκο αυτό. Στόχος μας είναι του χρόνου, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, να επεκτείνουμε το Χριστουγεννιάτικο χωριό της πλατείας Άρεως στο πεζοδρόμο της πλατείας και στο πάρκο και να δημιουργήσουμε ένα γιορτινό σκηνικό που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες περιοχές της χώρας μας.»

ΠΑΡΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΑΓΙΩΡΓΗ: «Δεν είμαστε αρνητικοί. Να δούμε αν μπορούν να μπουν κάποια όργανα γυμναστικής, χωρίς να αλλάζει η εικόνα του άλσους. Θα το συζητήσουμε με την Επιτροπή που διαχειρίζεται το Πάρκο.»

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: «Θέλουμε να εφαρμόσουμε ελεγχόμενη στάθμευση. Περιμένουμε την έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία στην Πάτρα. Η Ελεγχόμενη στάθμευση χρειάζεται δημοτική αστυνομία. Προχωρήσαμε στη δημιουργία νέου οργανισμού. Βγήκε προ ημερών το ΦΕΚ. Αναμένουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για να ξεκαθαρίσουν οι διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε προσλήψεις για τη δημοτική αστυνομία.»

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: «Εκδηλώσεις δεν θα γίνουν φέτος. Αυτό που είπαμε όλες οι παρατάξεις στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι θα αυξηθεί φέτος ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός για μία καλύτερη ψυχολογία στους συμπολίτες μας. Από την Δευτέρα θα τοποθετηθούν στην πόλη και στα χωριά, δένδρα, στολίδια και κατασκευές. Θα γίνει στολισμός και στο πάρκο με το τρενάκι. Κοιτάζουμε επίσης να κάνουμε on line εκδηλώσεις μέσα στα Χριστούγεννα για να δώσουμε μια μορφή διασκέδασης στα σπίτια μας που θα είμαστε κλεισμένοι εκείνες τις ημέρες. Χριστουγεννιάτικο χωριό με την κλασική μορφή δεν μπορεί να λειτουργήσει για λόγους δημόσιας υγείας.»

[Ακούστε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στο notospress.gr συνέντευξη του Κώστα Τζιούμη στον Ηλία Μπόνο]