ΕΛΛΑΔΑ. Τελειώνει η περίοδος παρατεταμένης ανομβρίας που βίωναν αρκετές περιοχές, ιδιαίτερα της δυτικής και βόρειας χώρας, εξαιτίας της κυκλοφορίας που επικρατούσε με τον «Ω» εμποδιστή, σε αντίθεση βέβαια με τα ανατολικά και νότια (και ειδικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα), όπου είχαμε μέχρι τώρα αξιόλογες βροχοπτώσεις. Το επόμενο διάστημα όμως, διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά αναμένεται να δώσουν πολλές βροχές σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης το διήμερο χτες και σήμερα…

Με το πρώτο, λοιπόν, βαρομετρικό χαμηλό να σηματοδοτεί αυτήν τη νέα περίοδο κακοκαιριών, κάνοντας την αρχή από χτες, αναμένουμε και σήμερα αρκετές βροχές και καταιγίδες, με τα εντονότερα φαινόμενα σήμερα στη Θράκη, τη Χαλκιδική, την Α. Θεσσαλία και Α. Στερεά, την Εύβοια, το Βόρειο και Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα έντονα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το βράδυ, οπότε και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, τη Θράκη και το Αιγαίο, ενώ από σήμερα το απόγευμα θα επικρατήσουν και θυελλώδεις βοριάδες έως 7-8 μποφόρ στο Β. Αιγαίο και θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία.

Πιο αναλυτικά:

ΣΗΜΕΡΑ
Συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, τοπικά έντονες όπως αναφέραμε στη Θράκη, τη Χαλκιδική, την Α. Θεσσαλία και Στερεά, την Εύβοια, το Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ στα δυτικά πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, ενώ οι βοριάδες από το απόγευμα θα πνέουν θυελλώδεις στο Β. Αιγαίο φτάνοντας τα 7-8 μποφόρ και θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία, κυρίως στα βόρεια όπου τη νύχτα θα επικρατεί τοπικά παγετός.

ΑΤΤΙΚΗ
Παροδικά αυξημένη συννεφιά με τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες, με εξασθένηση από το βράδυ. Σταδιακά βοριάδες 4-5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 15 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίσης αυξημένη συννεφιά με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες, ισχυροί βοριάδες 5-6 και το μεσημέρι – απόγευμα τοπικά και 7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 09 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Στα ανατολικά και νότια τοπικές βροχές κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια και το Ν. Αιγαίο, ενώ στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Παροδικά αυξημένη συννεφιά θα έχουμε και στην υπόλοιπη χώρα, με βροχές στη Δ. Πελοπόννησο που το βράδυ θα ενταθούν. Ασθενείς χιονοπτώσεις το πρωί θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βορειοανατολικά ορεινά. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα επιμείνουν στα 7 μποφόρ, με σταδιακή όμως εξασθένηση, ενώ από αργά το βράδυ οι άνεμοι στο Ιόνιο θα γυρίσουν σε νοτιάδες στα 3-5 μποφόρ και θα έχουμε περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, με παγετό στα βόρεια τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Τέλος, διαδοχικές κακοκαιρίες προβλέπονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, με βαρομετρικά χαμηλά να προκαλούν έντονες βροχές και καταιγίδες, πιθανώς τοπικά έντονες και σε περιοχές που μέχρι τώρα βιώνουν ίσως τον πιο άνομβρο Νοέμβρη των τελευταίων 40 ετών, ενώ θα έχουμε και αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας…

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος ΕΡΤ